Igen! A forró fürdő segíthet megőrizni a szív egészségét

2020.március.31.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy forró fürdő tökéletes módszer lehet arra, hogy kicsit ellazulj, elősegíti a jobb alvást, valamint ilyenkor mindig van egy kis időd magadra. Egy új japán kutatás szerint, a rendszeres forró fürdő csökkentheti az esélyt esteleges szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Ide tartozik a szívbetegség, agyvérzés, szívroham és a hirtelen szív leállás. Mivel most sokan tartózkodunk otthon, a koronavírus miatt, nincs is jobb idő arra, hogy kicsit kikapcsolj és készíts magadnak egy jó fürdőt.

Itt van, mire jutott a kutatás:
A kutatók az információikat egy 19 évig tartó tanulmányból szerezték, amit a Japan Public Health Center biztosított. Összesen több, mint 30 ezer ember töltötte ki a kérdőívet, ahol többek között a fürdési szokásaikról kérdezték őket.
19 év alatt, 1769 sztrók, 276 szívroham, illetve 53 hirtelen szívmegállás történt. A kutatók más tényezőket is figyelembe vettek, ilyen volt például a mozgás, az étkezés, illetve az életmód, végül pedig a forró fürdő. Azoknál, akik naponta forró fürdőt vettek, 28%-kal kevesebb eséllyel alakult ki szív- és érrendszeri betegség, illetve a 26%-kal kevesebb eséllyel kaptak sztrókot.
És igen, valóban a "napi" szó volt a kulcs. Hiszen azok, akik nem naponta vettek forró fürdőt, azoknál a fenti százalékok nem álltak ilyen magasan. Valamint a víz hőmérséklete is számított, mivel a meleg vízben fürdőknél 26%-kal volt kevesebb esély a betegségek kialakulására, addig a forró fürdőt preferálóknál ez 35% volt.


Figyelni kell a vérnyomásra
A kutatók szerint, itt a forróság az, ami kulcstényező lehet a vérnyomás csökkentésére. Ugyanis, a forróságnak hasonló hatásai vannak a testre, mint a mozgásnak. Az egyik kutató szerint a kádban való fürdés egyik előnye lehet az, hogy a magas vérnyomás kialakulásának az esélyét csökkenti.
Azonban figyelni kell arra is, hogy a forró fürdésnek is vannak kockázatai, főleg idősebb korban, hiszen az ő szívük érzékeny lehet a hirtelen hőmérsékletváltozásokra (például egy forró fürdő a téli hónapokban), ami hirtelen halálhoz vezethet.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője