Így befolyásolják a hormonok vásárlási szokásaidat

2018.augusztus.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Millió okod van arra, hogy vásárolj. Szükségesnek érzed, terápiaként fogod fel vagy egyszerűen csak vágysz néhány új holmira. De az, hogy vásárolsz, és hogy mit, nem is olyan véletlen, mint gondolnád. Tény, hogy a hormonok elronthatják a kedvedet, de bizonyos kutatások egyre inkább arra utalnak, hogy a kiadásaidra is hatással vannak.

Shopping
Fotó: Shutterstock

Ez a 12 dolog sosem megy ki a divatból!

Ez a 12 dolog sosem megy ki a divatból!

Kristina Durante, a UTSA professzora azt vizsgálta, hogyan változtatják meg a hormonok az emberek vásárlási szokásait. Tény, hogy az ingadozó hormonok hatással vannak a viselkedésre, de ez a férfiakra és a nőkre is egyaránt érvényes. A férfiak elsődleges nemi hormonja a tesztoszteron, a nőké pedig az ösztrogén. A nők ösztrogénszintje minden hónapban ingadozik és a férfiak tesztoszteronszintje is változó, bár nem ugyanolyan mértékben.

Ha a női nemi hormonok szintje magasabb, valószínűbb, hogy csillogóbb, drágább holmikat vásárolsz, amiket máskor nem éreznél szükségesnek. Eközben ha csökken a hormonszinted, kevésbé valószínű, hogy kinyitod a pénztárcád.

Mi vár rád a ciklus egésze alatt?

A ciklus első néhány napja

Mit veszel?
Tamponokat (természetesen) és rengeteg édességet. Ezen kívül pedig feltűnően több időt töltesz el a Netflixen.

Miért történik ez?
A ciklus első néhány napján a legalacsonyabb a hormonszinted. Mivel kevésbé ingadoznak a hormonok, ez az egyetlen időszak, amikor teljes mértékben tudod szabályozni a kiadási szokásaidat.

Vásárolj vagy ne?
Ha van rá kereted, tedd meg most! Úgy, hogy nem lüktet magas ösztrogénszint a testedben, nem vagy arra ösztönözve, hogy adott pillanatban vonzóvá váló tárgyakat vásárolj. Ezek a legbiztonságosabb napok arra, hogy megvásárolj olyan dolgokat, amikre tényleg szükséged van (új zoknik), zavaró hatások nélkül (új cipők).

Az 5-10. nap

Mit veszel?
Fehérneműt, különösen szexi ruhadarabokat, ékszereket, kiegészítőket. Olyan termékeket keresel, amik ígéretet tesznek arra: ezekben a darabokban bizony extra jól fogsz kinézni!
Miért történik ez?
Az ösztrogénszint emelkedik. Mindent a lehető legjobban megszemlélsz, és különös figyelmet fordítasz arra, hogy a körülötted lévő nők hogyan viselkednek. A szexi ruhadarabok plusz önbizalmat adnak, az extra darabok pedig segítenek abban, hogy kitűnj a tömegből.


A 11-13. nap

Mit veszel?
Italokat, belépőjegyeket, és valószínűbb, hogy taxit hívsz.

Miért történik ez?
Még tovább növekedik az ösztrogén, ami növeli az esélyét annak, hogy teherbe ess. A hónap többi időszakával összehasonlítva valószínűbb, hogy elmész valahová szórakozni és késztetést érzel arra, hogy flörtölj.

Vásárolj vagy ne?
Akkor vásárolj, ha általában utálsz vásárolni, vagy egy adott ruhadarabbal kapcsolatban érzed ezt, mint mondjuk a fürdőruha. Az ösztrogén szexi és magabiztos érzetet kelt benned, függetlenül attól, hogy mit próbálsz fel. Így valószínűleg sikeres lesz a vásárlásod, végső soron pedig kevésbé vagy ilyenkor válogatós.

A 14. nap

Mit veszel?
Egy új darabot, ami teljesen ellentétes azokkal, amiket valaha is vásároltál. Véletlenszerűen próbálsz ki valami újat.

Miért történik ez?
Az oka az ovuláció. Vágysz a változatosságra, maximalizálni akarod az esélyét annak, hogy találj valami tökéleteset.

Vásárolj vagy ne?
Csak akkor, ha lendületes vásárló vagy. Kevésbé valószínű, hogy ártani fogsz a költségvetésednek, mert ilyenkor vagy a legkritikusabb önmagaddal szemben. Nagyon hízelgőnek kell lennie egy darabnak ahhoz, hogy azt érezd, kell neked. Érdemes ekkorra ütemezni a bevásárlást is: a szervezeted annyira el van foglalva mással, hogy megfeledkezik arról, mennyi finomságot ennél.

A 15-20. nap

Mit veszel?
Élelmiszerek és háztartási cikkek.

Miért történik ez?
A progeszteron (terhességi hormon) szintje emelkedni kezd, hogy segítse a testet a terhesség támogatásában – még akkor is, ha nem vagy terhes. Az extra kalóriabevitel csak egy az olyan folyamatok közül, amik megalapozzák a feltételes szülői készségeket. Így valószínűbb, hogy többet eszel (és igen, eszedbe fog jutni, hogy van desszert is). A progeszteron is úgy érzi magát, mint a madár, mikor fészket épít.

A 21-28. nap

Mit veszel?
Bármit, amitől jobban érzed magad, legyen az egy könnyű étel vagy egy vadonatúj papucs.

Miért történik ez?
A progeszteron és az ösztrogénszinted csökken, ha nem történt megtermékenyülés. A fogyasztói marketingszakemberek nem igazán foglalkoznak a ciklus ezen részének tanulmányozásával, mert teljesen általánosan költekezel ilyenkor. Biztos találsz valamit, amivel javítasz a rossz hangulatodon, de másként fogod megélni a vásárlást, attól függően, ki vagy éppen – szépségipari vállalkozó vagy cipőrajongó.

Természetesen a hormonok mellett az is befolyásolja a vásárlási szokásaidat, hogyan szocializálódtál, milyen a nemi identitásod, a környezeted, milyen új technológiákkal találkozol és mennyire vagy temperamentumos. Te vagy a főnök, mi kerül a kosaradba!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Skorpió Telihold elég durva energiákat hoz, de jól jöhetsz ki belőle, ha figyelsz erre

A Skorpió Telihold elég durva energiákat hoz, de jól jöhetsz ki belőle, ha figyelsz erre

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője