Így fogj neki az életmódváltásnak: a türelem és a sok-sok önszeretet kulcsfontosságú!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Tegye fel a kezét az, aki minden évben legalább egyszer úgy dönt, hogy na majd most tényleg változtat az eddigi nem túl egészséges életmódján, megszabadul a plusz kilóktól és rendszeresen beiktat egy kis testmozgást. Biztos vagyok benne, hogy te is ebbe a csoportba tartozol.

Az életmódváltás nem megy egyik pillanatról a másikra. Sőt, igencsak komplex folyamat, melyhez elengedhetetlen, hogy ismerd és szeresd önmagad. Kollár Kata, edző és a Harcosképző online közösség és edzésprogram megalkotója segítségedre lesz!

Mi ösztönzi legtöbbször az embereket az életmódváltásra? Mikor lehet rá szükség?


Az olyan emberek, mint én azt tanítják, hogy ne külső nyomásra vágj bele ebbe a komplex önismereti folyamatba, de utólag okosnak és spirituálisnak lenni könnyű. A legtöbben valamilyen konkrét, traumatizálóan rossz élmény miatt döntünk így. Például egy barátnőnk esküvőjén elkapott fényképen nem ismerjük fel önmagunkat. Vagy szakítottak velünk és kell egy új kezdet. Vagy az orvos elbeszélgetett velünk, ami ránk hozta a frászt. De persze van pozitív külső nyomás is, például, ha valaki kisbabát szeretne és fel akarja készíteni rá a testét.

Szükség akkor lehet rá, ha hátrányod van a jelenlegi életmódodból. Fáj a hátad a sok üléstől. Nem tudsz játszani a gyerekeddel, mert egy dombon nem tudsz felszaladni utána. Nincs semmi energiád, nincs önbizalmad, motiválatlan, rossz kedvű, céltalan vagy. Hormonális problémákat váltott ki a túlsúly, előhozott egy csomó egyébként elkerülhető betegséget.

Hogyan érdemes nekifogni, ha hosszútávon gondolkodunk?


Tony Robbinsnak van egy mondása, amit ilyenkor szeretek emlegetni: Túlbecsüljük, mire vagyunk képesek egy év alatt, miközben alábecsüljük azt, amire tíz év alatt vagyunk képesek.

Azonnali eredményeket akarunk és ha egy hét extrém diéta és napi két edzés után nem nézünk ki úgy, mint álmaink színésznője, akkor hagyjuk is az egészet a francba. Azt látom, hogy a legfontosabb egy reális cél kitűzése már a legelején, amit felszeletelünk részcélokra és megtervezünk hozzá egy tartható edzéstervet és étkezési stratégiát. Ez most bonyolultan hangzott, de a lényeg, hogy ne várj el magadtól drasztikus változtatást és emberfeletti önkontrollt azonnal! (Vagy inkább sohase.) Indulj el például heti két mozgással. És sose vezess be egyszerre egy új szokásnál többet - egyszerre csak egy dolgon változtass! Heti két mozgás, ami lehet bármi, amit kicsit is élvezel. A végigcsinálás esélyét hatalmas százalékban növeli, ha nem tök egyedül vágsz bele, hanem közösen egy barátnőddel vagy egy támogató közösséggel, ami lehet 100%-osan online formában is. Utána, ha ez már nem okoz problémát, jöhet egy újabb szokás, például kipróbálod az intermittent fastinget (időszakos böjtöt) vagy kérsz egy étrendet egy dietetikustól. Sok pici részcél, sok sikerélmény, támogató közeg és egyszerre csak egy új szokás. Emellett pedig sok-sok önszeretet, türelem és "sok pici sokra megy" gondolkodásmód.

Mi a különbség egy diéta és az életmódváltás között?

A diéta egy étrendstratégia, ami a magyar nyelvben inkább jelenti a trendi, veszélyes diétákat, amikről a bulvár azt hazudja, hogy valamelyik híres ember követi őket. Olyan ez, mint a csak gyümölcsturmixot iszok egy hónapig, vagy a nem eszek csak sárgarépát és minden szuper lesz, mert a brit tudósok bebizonyították.

Az életmódváltás egy sokkal komplexebb dolog. Sikerszokásokat vezetsz be, arra fókuszálsz, mitől lesz az életed összes területe boldogabb, fejleszted önmagad kívül-belül. Figyelsz a mentális egészségedre ugyanúgy, ahogy a testi-lelki egészségedre is. Úgy étkezel, hogy jól érezd magad a bőrödben és ne hasfájástól szenvedj a nap további részében. Úgy mozogsz, hogy élvezd, energiát adjon és mentálisan is a toppon legyél tőle. Úgy alszol, hogy kipihent, kiegyensúlyozott legyél. Úgy iszol, hogy tele legyél élettel és ne fájjon állandóan a fejed a dehidratáltságtól. Emellett olyan emberekkel veszed körbe magad, akik töltenek és olyan plusz tevékenységeket csinálsz, amik inspirálnak. Számomra ez a különbség a kettő között.

Mennyire fontos, hogy beiktassunk mellé valamilyen sporttevékenységet?
Attól függ, mit értünk sport alatt. Én, az edző speciel semmilyen hagyományos sportot nem élveztem soha - főleg azokat nem, amik labdával kapcsolatosak. A mozgás ellenben életszükséglet. Nem azért, hogy feszes, modell alakod legyen. Azért, mert bizonyítottan az elmédet is fejleszti, mentálisan fiatalon tart és csökkenti a demencia esélyét. Vagy éppen segít a hormonális egyensúlyod tartásában. Vagy növeli a boldogsághormonok szintjét. Okosabb vagy tőle, egészségesebb, érzelmileg kiegyensúlyozottabb, kevesebb fájdalommal, több energiával és életkedvvel! De ehhez nem kell, hogy crossfit versenyeket nyerj! Elég, ha elmész heti kétszer táncolni. Vagy rengeteget sétálsz a természetben. Vagy jógázol. A lényeg, hogy ne évi egyszer csináld, hanem heti rendszerességgel. És az sem kell, hogy ez egyetlen egy dolog legyen, variáld, változtasd, ahogy a lelkednek jól esik!

Melyek azok a mozgásformák, melyeket otthon is biztonsággal végezhetünk?
Attól függ, milyen sportmúlttal és egészségi állapottal indulsz neki. Mindenképp kérd ki az orvosod véleményét előtte, mert mást "szabad" egy 3 hónapja szült fit nőnek, mint egy szívműtétből regenerálódó 50 éves üzletembernek.
Hatalmas szeretettel tudom ajánlani a sajáttestsúlyos edzéseket, amikhez nem kell semmilyen plusz eszköz, mert önmagukban is hihetetlen módon fejlesztik az erőnlétedet, az állóképességedet, a koordinációdat, a figyelmedet. A sajáttestsúlyos edzésekben az a legjobb szerintem, hogy például egy intervall vagy HIIT edzést otthon is meg tudsz csinálni, mert alacsony a helyigénye! Miközben olyan erőnlétet és állóképességet ad, hogy az elképesztő!
Emellett a jóga nekem egy új szerelmem és van úgy ezer fajtája, így mindenki meg tudja találni azt a típusú jógát, ami neki a legjobban tetszik.


Jól jönne egy kis motiváció? Íme Kata tippjei!

1. Ne egyedül csináld! Támogassátok egymást valamelyik barátnőddel vagy barátoddal! Neked lesz jó tipped az ő számára és vice versa. Ha magad miatt nem is, miatta meg fogod csinálni!
2. Mindig van, aki érti, min mész keresztül, mert ő is ugyanazon az úton van. Ezért is hoztam létre az online életmódváltó közösségemet, a Harcosképzőt, mert a csapatszellem akkor is tovább visz, ha te már feladnád!
3. Érdemes kitűzni valamilyen rövid-középtávú, nagyon reális célt. Például, hogy futsz egy 5 kilométeres futóversenyt. Vagy egy nagyobb lélegzetvételű hegyi túrát. Esetleg egy előtte-utána fotózást. Utána pedig mondd el ezt a célt mindenkinek! Hidd el, hogy számon fognak kérni és ez a plusz külső számonkérés is sokat ad mentálisan!

Csatlakozz te is a Harcosképző online közösséghez és indulj el a változás útján!
http://kollarkata.hu/harcoskepzo/

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Eszméletlenül nehéz folyamat volt megküzdeni a kitaszítottság érzésével” - Nézd meg a rendhagyó Romaként. podcast új adását

„Eszméletlenül nehéz folyamat volt megküzdeni a kitaszítottság érzésével” - Nézd meg a rendhagyó Romaként. podcast új adását

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)