Ismerd meg az ameriakai breaktáncost, Logan Elan Edre-t

2019.szeptember.14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A hétvégén megrendezésre kerülő World Urban Games, azaz az Utcai Sportok Világjátéka kapcsán, korábban már bemutattuk neked Török Enikőt, aki magyar színekben indul. Most ismerd meg az amerikai Logan Elan Edre-t, aki szintén indul a hétvégi versenyen!

Mikor és hogy bűvölt el a breaktánc?
Valahányszor elmesélem ezt a történetet, úgy hangzik, mintha egy mozifilm jelenete lenne. Nyolc éves voltam (2011-ben), amikor végeztem a hip hop órán egy helyi táncstúdióban. Kifelé menet a teremből láttam, hogy a szomszédos szobában breaktánc óra volt. Megfogott, hogy ezt az órát egy lány tartotta, nem pedig egy fiú. Akkoriban még azt gondoltam, hogy a breaktánc férfisport, de amikor láttam, hogy egy lány TANÍT breaket, egyszerűen ki akartam próbálni. A következő hétvégén ellátogattam a lány órájára. Nem sokkal később abba a kiváltságos helyzetbe kerültem, hogy önállóan is foglalkozott velem ez a tánctanár, aki nem más volt, mint Bgirl Val Pal az Underground Flow-ból. Val Pal a szárnyai alá vett, és hamarosan megismerhettem az Underground Flow alapítóit, Villn-t és Mpcatet is. A tizedik születésnapomra pedig már én is az Underground Flow csapatának tagja voltam. A karrierem során pedig sok időt töltöttem olyan profik mellett, mint Bgirl Ayumi, Bgirl Narumi, Bboy Cloud, Skill Methodz Crew, Bboy Luigi vagy Bboy Casper.

Mire vagy az eddig pályád alatt a legbüszkébb?
Valószínűleg olyan eredményeket kéne most mondanom, mint hogy megnyertem a Silverback Bgirl 1v1-et 2018-ban vagy a World of Dance második szériáját a ‘The Lab'-ben. Mégis, amire a legbüszkébb vagyok, az az, hogy látom a fejlődésemet mint ember és mint táncos egyaránt. Nem hiszem, hogy a kapott leckék nélkül a karrierem ilyen sikeres és meghatározó lenne, mint amilyen most. Hálás vagyok minden tapasztalásért, és hogy ezeket másokkal is megoszthatom. Lehet, hogy egy kívülállónak mindez apróságnak tűnik, de nagyon sok energiát merítek abból az érzésből, hogy inspirálhatok és bátoríthatok embereket, adhatok nekik valamit, ami pozitívan hat az életükre. A breaktáncnál számomra az egyik legfontosabb, hogy olyan átéléssel végezzem, hogy az mások számára is ajándék legyen.

Mennyire könnyű vagy nehéz nőként bizonyítani? Könnyen elfogadnak a férfi társaid?

Én sosem találkoztam megkülönböztetéssel a férfiak részéről. Bár volt olyan, amikor a fiúk jól szórakoztak rajtam, amikor megjelentem kislányként a breaktánc órán, de nem hagytam, hogy ez befolyásoljon. Ekkor még nagyon fiatal voltam és fel sem tűnt, hogy a nemi különbözőség miatt viselkedhetnek így. Találkoztam idősebb breaktáncos lányokkal, akiknek karrierjük során voltak negatív tapasztalataik a nemi egyenlőtlenség terén. Együttérzek velük és kiállok a nőkért és nők mellett. Másrészről azt hiszem az egyenlőtlenségek nemtől és foglalkozástól függetlenül elkerülhetetlenek, az emberek bármikor tudnak kifogást találni arra, hogy másokat utáljanak, mert szerintük valaki túl nőies, túl férfias, túl magas, túl alacsony, nem elég csinos, más a származása, teljesen mindegy. Azt gondolom, mi nők és férfiak, mint emberek egyaránt képesek vagyunk kifejezni önmagunkat.
Szóval a válaszom a kérdésre: nem nehezebb nőként bizonyítani. Ha én el tudom fogadni magamat, akkor nem lesz okom arra, hogy úgy érezzem, hogy egy férfi, vagy bárki más, nemtől függetlenül nem fogad el.

Hogyan érhetsz el sikereket ebben a műfajban? Mire van szükség még a tehetség mellett?

Ez egy nagyon összetett kérdés. Rengeteg dolog kell ahhoz, hogy valaki sikeres breaktáncos legyen. Sok múlik a kitartáson, az elkötelezettségen és a kemény munkán. Mivel fizikailag nagyon igénybe vesz, fontos, hogy megfelelően fittek legyünk a profi figurák és pózok kitartásához. Ez a dolog technikai oldala, de a break elsősorban egy tánc, és a sikerhez egyaránt szükséges a fizikális, mentális és érzelmi felkészültség. A break intenzív közegben zajlik: nagy színpadon csatázni, többszáz ember előtt bizonyítani, napszaktól függetlenül a legnehezebb gyakorlatokat bemutatni, vagy éppen kicsi, zsúfolt helyen táncolni fizikailag, mentálisan és érzelmileg is igénybe veszi az embert. Csak akkor tudok igazán eggyé válni a táncparkettel, ha ezeknek mind a birtokában vagyok.

Milyen érzelmekkel vágsz neki a World Urban Games-nek?

Izgatott és egy kicsit feszült is vagyok a WUG miatt. Hozzászoktam ahhoz, hogy jameljek vagy csatázzak a Hip Hop kultúra közegében, így az ismeretlen terep miatt van bennem némi idegesség, mindamellett, hogy ez egy olyan új dolog, amit mindenképpen ki kell próbáljak. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen hatással lesz a breaktánc jövőjére. Úgy gondolom, hogy a Hip Hop megérdemli, hogy lássa a világ, és hálás vagyok azoknak, akik hisznek bennünk. Amíg hűek maradunk ehhez a kultúrához, addig rendben vagyunk!

A WUG egy olyan sokrétű, színes sport- és zenei fesztivál, amely magában foglalja az utcai sportokat, többek között olyan sportágakat, amelyek már felkerültek, vagy várható, hogy felkerülnek a soron következő olimpiák programjára. A szeptember 13-15. között zajló ingyenes eseményen a versenysportok mellett bemutatósportok, zenei fellépők és további programok is színesítik a rendezvényt. Olvass még többet az eseményről a wugbudapest.sport oldalon!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője