Itt a természetes megoldás a kellemetlen szagú izzadtság ellen

2019.április.12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Munkácsi Brigitta a Nempazar blog alapítója. Rengeteg hasznos tippet oszt meg arról, hogyan lehet környezettudatosan élni és milyen apró változtatások kellene ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkért. Brigi szerint a hulladékmentes életmód egyszerűbb, mint gondolnánk, ezért megosztja velünk, mire kell odafigyelnünk és milyen elveket kell követnünk!

Itt a természetes megoldás a kellemetlen szagú izzadtság ellen
Fotó: Shutterstock

Nem szeretünk az izzadásról beszélni, pedig attól még van, küzdünk vele, és igazából egy teljesen természetes dolog.
Tavasszal reggel még hűvös az idő, napközben viszont könnyen előfordulhat, hogy egy pólóban is túl melegünk van. Közben feszengünk a hónaljunknál megjelenő foltok - és méginkább – a kellemetlen szagok miatt. Kutatjuk a leghatékonyabb dezodorokat és izzadásgátlókat, és bele sem gondolunk, hogy azok azért segítenek (jó esetben), mert azok eltömítik a pórusainkat, így gátolják az izzadást. Vagyis beleszólnak a testünk egyik természetes folyamatába, amivel a hőháztartásunkat szabályozzuk, és nem mellesleg így szabadulunk meg a felesleges méreganyagoktól.
A bőrünk a legnagyobb szervünk, és amit magunkra kenünk, az a véráramunkba is bekerül. A kozmetikai ipar számos terméke tartalmaz kisebb-nagyobb mértékben egészségre káros anyagokat.
Nem meglepő tehát, hogy a bolti izzadásgátlók és dezodorok is tele vannak mérgező és rákkeltő összetevőkkel, mint az alumínium, ftalátok, triklozán, propilén glikol, formaldehid, és illatanyagok. Ezek irritációt, daganatos betegségeket, hormonális zavart, allergiás reakciókat és májkárosodást is okozhatnak.


9 tipp, hogy környezettudatos legyen az étrended

9 tipp, hogy környezettudatos legyen az étrended

Igaz, hogy a kókuszolajból, shea vajból, szódabikarbónából, kukoricakeményítőből, és természetes illatanyagokból álló természetes dezodorok az izzadást nem gátolják, de egyrészt az nem is lenne egészséges, másrészt ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennének elég hatékonyak.
Amikor átváltunk természetes dezodorra, eleinte persze nem biztos, hogy így gondoljuk. A dezodorok és izzadásgátlók megváltoztatják a hónaljban lévő baktériumokat, így amikor természetes összetevőkre váltunk, időbe telik (pár hét is akár), amíg helyre áll az egyensúly a hónaljunkban lévő baktériumok összetételében. Addig bizony sajnos érezhetjük az izzadtságunkat kellemetlen szagúnak, de azért megnyugtató, hogy idővel ez helyreáll, és megkímélhetjük a szervezetünket a továbbiakban a káros anyagoktól.

Könnyebbé teheted ezt az időszakot azzal, ha detoxikálod a hónaljadat. Nem kell hozzá más, csak almaecet (segít eltávolítani a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat), bentonit agyag (magába szívja a méreganyagokat) és víz.

Arra figyelj, hogy ne fém kanalat és edényt használj a krém kikeveréséhez, mert az agyagnak nem tesz jót.
Kend be a hónaljadat, és hagyd rajta 5-20 percig. Figyeld közben a tested, ha fáj, csíp, éget, akkor azonnal mosd le.
Utána langyos vizes törölközővel töröld le, vagy zuhanyozz le.
Akár naponta megismételheted, vagy amikor szükségesnek érzed.
A detox után érezheted, hogy csökken a testszag, és akár az izzadás mértéke is. Persze ez nem szentírás, és nem is egy tudományos módszer, de én például kipróbáltam, és tagadhatatlan a javulás.
Ne ijedj meg, ha pirosságot és viszketést tapasztalsz. Vagy a magasabb baktériumszám miatt – ami majd elmúlik – vagy a natúr dezodorokban található szódabikarbóna miatt reagál így a tested. Ez esetben válassz szódabikarbóna mentes dezodort.




Termelj kevesebb szemetet: csupán ezeket a trükköket kell alkalmaznod

Termelj kevesebb szemetet: csupán ezeket a trükköket kell alkalmaznod

A detox még hatékonyabb lehet:


- ha előtte kipróbálod a szárazkefés radírozást, hiszen a hónaljadnak is jól esik az a fajta ápolás, amiben a tested többi részét részesíted. Ráadásul ez beindítja a nyirokrendszer működését. Csak finoman dörzsöld át a hónaljadat fentről lefelé haladva egy száraz testkefével.
- utána pedig permetezz varázsmogyoró vizet közvetlenül a hónaljadra, vagy egy mosható arctisztítókorongra fújva töröld át. (Mint ahogy az arcodat is tonizálod tisztítás után). Ez semlegesíti a szagokat, és felfrissít.
Néhány életmódbeli változás is segíthet, hogy kevesebbet verejtékezz:
- kerüld a cukros, fűszeres ételeket, a vörös húsokat, a koffeint és az alkoholt.
- hordj természetes anyagú, lenge ruhákat.
A hulladékmentességről még nem is beszéltem a dezodorokkal kapcsolatban, de szerencsére a natúr dezodorok többsége alumínium vagy üveg tégelyben kaphatóak. És hogy szerintem milyen márkák közül érdemes válogatni, azt megnézhetitek az alábbi galériában.





Borza szappan 990 Ft

Cocoon Manufaktura 1490 Ft

EcoNeked 2990 Ft

Fleurdelin 1750 Ft

Julka 2980 Ft

Lush 2390 Ft

Napvirág 1890 Ft

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az év divattervezője, Kerényi Virág megtervezte a nyári Batz papucsod

Az év divattervezője, Kerényi Virág megtervezte a nyári Batz papucsod

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője