Lehetek egyszerre több emberbe szerelmes? Milyen érzés szerelmesnek lenni?

2020.május.30.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

"Csodálatos szerelem,
Tied vagyok, kedvesem
Mikor megismertelek
Azt hittem, már ismerlek
Földöntúli érzés
Mikor meglátlak
Nem tudom leírni
Amikor még nem látlak"






Lehetek egyszerre több emberbe szerelmes? Milyen érzés szerelmesnek lenni?
Fotó: Rexfeatures

Belga: Szerelmes vagyok

Mit jelent a szerelem?

Mindenki másképpen éli meg a szerelmet, és mindenki mást vár tőle. Kimondhatjuk, hogy mindenkinél mást jelent, attól függően, ki mire vágyik, illetve éppen mi esik jól neki. Van rengeteg hasonlóság a megélt szerelmeink között, de az is sokat számít, milyen életkorban, élethelyzetben tapasztaljuk meg.

Milyen érzés szerelmesnek lenni?

Szerelmesnek lenni jó. Sokszor mondják, hogy olyan érzés, mintha pillangók repkednének ilyenkor a hasunkban. És a szívünk elképesztően dobog, ha meglátjuk a másikat. Ezek mind igazak is lehetnek, de fontos kérdés, hogy ez a szerelem kölcsönös, vagy csak mi érezzük így. Persze ha kölcsönös, az csodálatos, de sokszor a plátói szerelmek is feltöltenek és boldoggá tesznek. Gondoljunk csak arra, amikor egy zenekar énekesébe vagyunk szerelmesek.
Ha ezeknél a kissé megfoghatatlan gondolatoknál kicsit konkrétabban szeretnénk fogalmazni, akkor onnan is felismerhetjük, hogy valami alakulóban van bennünk, hogy várjuk a találkozást, készülünk rá, büszkén sétálunk az oldalán az utcán, ha rágondolunk (márpedig sokszor rágondolunk) akkor elmosolyodunk, vágyunk arra, hogy megérintsen, és ez az érintés jól is esik nekünk.
És van, hogy amilyen szép érzés is ez, annyira fáj a szívünk közben, mert például viszonzás nélkül maradnak az érzéseink. Ilyenkor jogosan gondolhatjuk, hogy szerelmesnek lenni a legfájdalmasabb dolog a világon.

Lehetek-e egyszerre több emberbe szerelmes?

Gyakran előfordul, hogy egyszerre többen is csapják nekünk a szelet, vagy hogy nekünk tetszik akár több mindenki. De vajon ez szerelem? Lehetünk több emberbe is valóban szerelmesek? Létezik erre egy fogalom: poliamória vagyis "többszerelműség". Ezt olyan párkapcsolatokra mondjuk, amelyben nem csak két személy van jelen, hanem annál több, és a közöttük lévő kapcsolat valós érzelmeken alapul, mély és bizalmi. Tulajdonképpen a felek egymásba szerelmesek, csak nem ketten vannak, hanem többen. Sokak számára az ilyen típusú kapcsolatok teljesen elképzelhetetlenek, és ez rendben is van így. Ami nagyon fontos, az az, hogy a poliamória csak olyan helyzetekben működik, ahol a kapcsolatban résztvevők mind hasonlóképpen gondolkodnak, és senkit nem bánt a kialakult helyzet, hiszen ez olyan, mint a szex: csak akkor lehet jó, ha mindenki beleegyezik, és mindenkinek jó.

Mi történik, ha elmúlik a szerelem? Milyen érzés az?

Ez is sokféleképpen alakulhat, és minden helyzet egyedi. De az biztos, hogy ha szerettünk valakit, akkor ha el is múlik a szerelmünk iránta, ezt sokszor nehéz elfogadni, elengedni, kimondani. Ez egyfajta gyász, és a gyász mindig fáj. Előfordulhat, hogy hamar túl vagyunk rajta, és az is, hogy ez az időszak végtelennek tűnik. Ha a veszteség nem volt előre látható, akár komoly kihívás elé is állíthat, akár a következő kapcsolatokban is megjelenhet félelem formájában. Az biztos, hogy magán a folyamaton végig kell menni, és ilyenkor nagyon is természetes, ha sírunk, dühösek vagyunk, ürességet érzünk. De azt soha nem szabad elfelejteni, hogy ahogy az adott szerelem, a veszteség érzése sem tart örökké.

A cikk a Yelon közreműködésével készült. Ha szívesen olvasnál még szexről, kapcsolatokról, a tested működéséről, látogass el a weboldalukra! A Yelon egy anonim chatet is működtet, ahol a 10–18 évesek saját kérdéseiket tehetik fel szakembereknek, és bármiről beszélgethetnek, ami érdekli őket.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője