Már megint hüvelyfertőzés?! Ezen a ponton dől el, hogy kell-e nőgyógyászhoz fordulnod (x)

Fizetett egyedi tartalom

2020.július.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A hüvelyfertőzés valamennyi nő életében előfordul, legalább egyszer megtapasztalják a klasszikus tüneteket. Mivel ilyen elterjedt intim problémáról van szó, már kaphatóak olyan készítmények, melyekkel egyértelmű, nem súlyos esetekben hatékonyan kezelheted magadat is. Azonban vannak helyzetek, amikor mindenképpen orvosi segítségre van szükség, így most elmondjuk, mikor keresd fel hüvelyfertőzéssel a nőgyógyászod.

Már megint hüvelyfertőzés?! Ezen a ponton dől el, hogy kell-e nőgyógyászhoz fordulnod (x)
Fotó: Gettyimages.com

Az érzékeny normál hüvelyflórát jótékony, mintegy négy-ötszáz féle baktérium és gomba egyensúlya tartja fenn. Éppen ezért is hajlamos ennyire a fertőzésekre a női intim terület, hiszen amint ez a törékeny egyensúly felborul az egyik vagy a másik javára, akkor könnyen kialakulhat bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés, hüvelygyulladás.

Mikor kell azonnal hívnod a nőgyógyászod hüvelyfertőzés esetén?

Valószínűleg egyik nőnek sem kedvence a nőgyógyászati vizsgálat, így egy hüvelyfertőzést könnyű elbagatellizálni. Viszont, ha nem figyelsz oda a kezdetek kezdetén, ha nem gondolod át a betegséged előzményeit, akkor súlyosabb bajokhoz is vezethet ez az egyszerűnek tűnő probléma – így például kismedence- és méhnyakgyulladáshoz, egyéb felszálló fertőzésekhez.

Tudni szeretnéd, mik a pontos tünetei a bakteriális és gombás hüvelyfertőzésnek? A bakteriális vaginózis és a hüvelygomba pontos jeleiről, a különbségekről és a kiváltó okokról ITT olvashatsz.

Sürgősen keresd fel a nőgyógyászod ha…
• sűrűn vagy ciklikusan (például menstruáció környékén) visszatérő fertőzésről van szó
• az önkezelés ellenére sem enyhül a probléma, sőt , néhány napon belül fellángolnak a tünetek
• más panaszokkal társul a betegség (például menstruációs zavarokat tapasztalsz)
• ha a tünetek, vagy a gyógyszertárban is kapható teszt alapján nem tudod egyértelműen eldönteni, milyen típusú fertőzésed van (ugyanis akár az is megtörténhet, hogy egyszerre van gombás és bakteriális fertőzésed, vagy esetleg más, hasonló tüneteket mutató nemi betegséged)



Ilyenkor ne habozz! Minél hosszabb idő telik el, minél gyakrabban tér vissza a fertőzés, annál nehezebb és hosszabb folyamat lesz visszaépíteni a hüvely normál flóráját.

Erre számíthatsz a vizsgálaton

Egy teljesen átlagos nőgyógyászati vizsgálatra kell készülnöd, ha szeretnéd kivizsgáltatni a hüvelyfertőzésedet. A hüvelyi feltárást hüvelyváladék-vizsgálat követi, amikor is megmérik a hüvelyed ph-ját és beazonosítják a konkrét fertőzést. Ezzel azt is meg tudja állapítani a nőgyógyász, hogy hol tart a fertőzés folyamata, milyen mértékben borult fel az egyensúly. Ha ez a vizsgálat nem tud egyértelmű eredményeket hozni, akkor további kutatásra van szükség mikroszkópos vizsgálat, hüvelyváladék tenyésztése keretében.

Mennyi időbe telik a felépülés? Ha egyszeri alkalomról van szó, akkor tipikusan egy-két hét után túl lehetsz a fertőzésen. Azonban a sokszor visszatérő hüvelyfertőzés esetében már sokkal bonyolultabb a kérdés: a fertőzés mértékétől függően hónapokba, akár egy évbe is beletelhet, mire visszaépül a hüvely normál flórája. Ehhez természetesen az is társul, hogy partnered is megkapja a szükséges kezelést, nehogy visszafertőzzétek egymást.

A Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula és a Canesten 10 mg/g krém vény nélkül kapható gyógyszerek, klotrimazol hatóanyaggal.
Fotó: Bayer Hungária Kft.

L.HU.MKT.CC.29.06.2020.2310

A cikk a Canesten forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

X-Faktor: Közülük kerülhet ki az utolsó mentor Majka, Valkusz Milán és Gáspár Laci mellé

X-Faktor: Közülük kerülhet ki az utolsó mentor Majka, Valkusz Milán és Gáspár Laci mellé

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője