Maradj otthon, táncolj otthon: A tánc sport, művészet, kikapcsolódás, önkifejezés

2020.április.5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A mostani, megpróbáltásokban gazdag időben igazi felüdülés egy kis vidám, táncos mozgásformát csempészni az otthonunkba. Már csak a hogyan kérdés.
Erre próbált azonnal megoldást találni a karantén idején Dr. Faluvégi András, aki állatorvos, profi táncos, nem mellesleg a Szombat Esti Láz sztártáncosa és egyben a Danza Táncstúdió alapítója és vezetője, amikor életre hívta a danza.hu/live-ot, vagyis online táncórákat minden napra. Ez teljesen egyedülálló dolog, hiszen előtte még sosem volt tánciskolának saját TV-je, pláne nem fix közvetítései.

Faluvégi András több, mint 25 éve táncol, alapvetően latin táncokat. 20 évig volt versenytáncos, de amikor abbahagyta a versenyzést, sem maradt tánc nélkül, hisz jött a Zumba és a Salsation, melyekkel azóta is formában tudja tartani önmagát és tanítványait. András egy igazi kétlábon járó energiabomba, aki mindig belecsempészi latin táncos mozdulatait a csoportos táncokba is, ez a védjegye: többek között ezért is rajonganak érte, elvégre nem mindenki táncolhat együtt egy profi táncossal esténként.

Mai napig állítja, és aki valaha is táncolt, az 100%-ban alá tudja támasztani az igazát, hogy a tánc kőkemény sport: másfél percnyi tánc négypercnyi boxnak felel meg, ami a fizikai igénybevételt illeti. Szerény személyem is remek példája a pozitív változásnak kondíciómat tekintve: amióta táncolok, erősebb és strapabíróbb lett a szervezetem, és sokkal egészségesebb vagyok.
Sokak kedvence a Danza Táncstúdió, így amikor a járvány idejére átmenetileg bezárni kényszerült, a törzsvendégek elárasztották szomorúbbnál szomorúbb levelekkel az internetet. Ekkor döntött András, hogy bármi áron, de folytatja: így vagy úgy, de mindennap megtartja az órákat. A megszokott rend szerint sor kerül Zumbára, de lesz Salsation, Strong by Zumba, latin versenytánc, társastánc és egyéb különböző táncos fitness formák is szerepet kapnak, pl Party Fitness, Twerk és Hiphop is.

Azóta a vendégek alig tudják kivárni a délután kezdődő programsort: mindenki boldogan ül le a TV vagy a laptopok elé, akarom mondani jobbára edzéshez öltözve, "kivont tánccipővel" várják az aznapi órákat. Mindennap frissül a táncstúdió napi menetrendje, és sorra érkeznek a "meglepetés oktatók" is. A táncstúdió fokozottan ügyel mindeközben a biztonságra és a megfelelő fertőtlenítésre, ennek érdekében külön teremrész lett kialakítva, előkészítve a Live Stream-felvételre, egyszemélyes stábbal, aki az online adásokat közvetíti, egyben felel a PR-ért.
A Live adás előtt nem sokkal megérkezik az oktató, aki lelkesen táncol a kamera előtt, elképzelve az egyébként szokásos tanítványok hadát lelki szemei előtt, ezért megpróbál úgy kommunikálni a kamerával, mintha a vendégekhez szólna közvetlenül. Ahogy véget ér az óra, az oktató is pakol, hazamegy, és természetesen jó honpolgárként otthon is marad. Nem könnyű feladat ebben a lelkileg is megterhelő időszakban felvállalni, hogy az újfajta technológiát helyben elsajátítva, az tánccal másokat boldoggá tegyünk. Azonban, ahogy az Írás is tartja; "aki mást felüdít, maga is felüdül!".
A LIVE Stream közben az oktató nem vesz részt a kommentben történő beszélgetésekben, de utólag mindig visszanézi, ebből erőt merítve a következő órára, hogy a megváltozott körülmények ellenére is újra "felhúzza a tánccipőt". Az embernek sokszor az is elég, ha tartozhat valahova, és úgy érzi, nincs egyedül. Ez a Facebook és a YouTube LIVE adásoknál is tetten érhető. Kedvenc pillanatok, amikor egy ismerős számnál valaki vagy épp egy mókás történet az eszünkbe jut, és látva a többiek kommentjét, egyből felidézzük a pillanatot, ezzel máris átlendülve egy szép, közös emlékhez, vagy egy "potyog a könnyem a nevetéstől " jelenethez.
Minden rosszban van valami jó, tartja a mondás, és ez erre hatványozottan igaz: most senki sem lát, otthon maradtál, mozogj hát bátran, így most lehetőség is van megtanulni jól, jobban táncolni.
Például a Zumba vagy a Salsation olyan táncforma, melyhez nem kell partner, így egyedül is szuperül gyakorolható sport, és emellett nagyon élvezetes is. Természetesen a társastánc és a latin versenytánc szintén hasznos: ha a párok otthon kicsit szeretnének összekovácsolódni, együtt nevetni, örülni, és a négy fal között nem csak azt hallani, hogy " ne zabáljál már meg mindent, mert éhen fogunk halni a karantén végére!"
Sokszor érezhetjük azt, hogy mélyponton vagyunk, hiszen a mostani járvány idején a betegségtől való félelem és az elszigetelődés a külvilágtól jelentősen megnehezíti az ember életét.
Meg kell ragadni minden apró örömet, amit kaphatunk az életben. Ha mindennap legalább annyit megteszünk magunkért, hogy kitáncoljuk magunkból a negatív érzéseket és indulatokat, már jól jártunk.
Sokan úgy tartják, hogy aki elkezd tánccal foglalkozni, az a szenvedélyévé válik. Ez egy olyan fajta függőség, ami legális, és kizárólag pozitív hatással van a testre, lélekre, emellett teljesen kihozza az emberben a boldogságfaktort. Mivel minden fejben dől el, így, ha neki kezdesz a táncnak karantén idején a Danza tánctanáraival és természetesen Faluvégi Andrással, a "karantrénerrel", akkor garantáltan "Fred Astaire" leszel, mire ez az egész véget ér, vagy legalábbis bátrabban fogod nyomni a hullámokat és salsa lépéseket. Csak arra ügyelj, nehogy meglepődj, ha egy partyban majd a "szedjük az almát" mozdulatok helyett hirtelen chachacha-t produkálsz. 






Ha Te is szeretnél a Danza-család részévé válni, és megismerni különböző táncformákat, akkor keresd a Danza Táncstúdió Facebook oldalát, és figyeld szorgalmasan a danza.hu/live TV-t. Táncra fel!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője