Megcáfoljuk a legnagyobb mítoszokat az alvással kapcsolatban

2019.augusztus.4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az alvás mindannyiunk számára elengedhetetlen, de mégsem ugyanúgy megy. Van, aki nehezen alszik el, trükköket vet be hogy ne legyenek álmatlan éjszakái, míg más akár néhány másodperc alatt is képes álomba szenderülni. Azt, hogy mennyire könnyű az elalvásunk és milyen pihentetően alszunk, különböző mítoszok, tévhitek és valódi igazságok is befolyásolhatják. De mi az amit tényleg érdemes elhinned és megfogadnod mint jó tanács, és mi az, amit inkább kerülj el? Most kiderül!

Megcáfoljuk a legnagyobb mítoszokat az alvással kapcsolatban
Fotó: Shutterstock

Az autóablak letekerése vezetés közben ébren tart

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az autó ablakainak letekerése vagy a légkondicionáló beindítása segít ébren maradni, ha álmosnak érzed magad vezetés közben. Az igazság azonban az, hogy sem ezek a módszerek, sem a hangos rádióhallgatás nem valódi biztosíték - a legjobb amit tehetsz, hogy lehetőség szerint csak akkor ülsz autóba, ha kipihented magad, vagy ha rád tör az álmosság, legalább negyed órára megállsz pihenni.

Ha nem jön álom a szemedre, maradj ágyban

Nem, nem, ez sem igaz! Ha úgy döntesz, hogy itt az ideje hogy elaludj, de húsz perc után sem sikerül, akkor érdemes felkelned és valamilyen pihentető tevékenységet végezned egy másik helyiségben. Ha ágyban maradsz ilyenkor, akkor könnyen lehet, hogy a tudatalattid elkönyveli az elalvás sikertelenségének felmerülését, és akkor sem lesz olyan kellemes az elalvás, ha egyébként éppen könnyen menne.

Az elmulasztott alvás bepótolható

Kényelmes és megszokott nálad, hogy hétköznap csak néhány órát alszol, mert úgy gondolod, hogy hétvégén úgyis bőven be tudod pótolni az elmulasztott órákat? Ezt az alvási szokást dobd is ki az ablakon, mert ha egy adott napon nem alszod ki magad, azt bizony fizikailag nem tudod pótolni, a fellépő fáradtság nem tud eltűnni, csupán megszűnni, de még ebben az esetben sem biztos, hogy később nem merülnek fel majd nálad alvási nehézségek. Amennyiben egy éjszaka csak keveset tudtál aludni, délután mindenképpen feküdj le pár órára, ez hozzáadódik az éjszakai alváshoz.

Az alkohol segít, hogy jobban aludj

Erről a mítoszról szinte egészen biztos, hogy te is hallottál már. Ha másként nem, esetleg van olyan az ismerőseid között, aki szeret meginni egy pohár bort lefekvés előtt, hogy jobban aludjon. Bár az valóban igaz, hogy az alkohol segíthet elaludni, de azt, hogy végig is aludd az éjszakát, már megakadályozza és a reggeli ébredést is nehezíti, vagy éppen túl korán kiveri az álmot a szemedből.

Alvás közben olykor pókot nyelsz

Oké, ez a mítosz nem igazán függ össze azzal, mennyit vagy hogyan alszol, de biztos hogy már benned is felmerült egyszer, vajon nyeltél-e már le pókot az alvással töltött órák alatt. Több felmérés és kutatás is foglalkozott már a témával, de a többségük bizony arra jutott, hogy valószínűbb, hogy a pókok megijednek tőlünk, mint hogy éppen a szánkba másszanak. Ez a tény különösen akkor nyugtasson, ha iszonyodsz a pókoktól - ne félj, nem rád vadásznak éjjel!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője