Miért olyan nehéz nemet mondani?

2020.február.4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha rákattintottál erre a cikkre, akkor valószínűleg neked is többször mondták már, hogy `meg kell tanulnod nemet mondani.` De vajon miért olyan nehéz ez a lépés még egy olyan helyzetben is, ami rengeteg stresszt és túlzott elkötelezettséget okoz? Nemet mondani márpedig tudnod kell, hiszen csak így lehetsz sikeres, boldog, és így aludhatsz nyugodtan éjjelente. De a tudat, hogy meg kell csinálnod, és az a folyamat, hogy valóban meg is teszed, két teljesen különböző dolog. Olyan, mint amikor tudod, hogy a saláta a jó választás számodra, de valójában csak arra az átkozott tortára vágysz, így megeszed, majd rád tör a bűntudat.

Miért olyan nehéz nemet mondani?
Fotó: Shutterstock

Mindössze fél óra módosítás is jobbá teheti az alvásod minőségét

Mindössze fél óra módosítás is jobbá teheti az alvásod minőségét

Talán nehéz elhinni, de egy egyszerű "Nem!" kimondásával sokkal könnyebbé teheted az életedet, ha csak nem mentél már keresztül ilyen helyzeten. De azt egészen biztosan tudod te is, hogy nem olyan egyszerű ezt az abszolút nem bonyolult szót kiejteni a szádon. Pedig azoknak a dolgoknak, amik nem szolgálják a javadat, nincs helyük az életben. A te feladatot, hogy urald az életed és ne hagyd megtörni a magabiztosságodat – ebben pedig sokat segít a "nem" szócska.

Fotó: giphy

Noha egy nő élete során folyamatosan kap olyan impulzusokat, amelyek alapján általában sokkal jobban ki kell mutatnia az érzéseit, mint egy férfinak, a társadalom gyakran elutasító azzal szemben, hogy kifejezze vagy nyíltan feldolgozza ellenérzéseit vagy haragját. A harag pedig az egyik alapvető érzelmed, és személyiségformáló erővel is bír. Ha nem adod ki magadból a benned felgyülemlő negatív érzéseket, akkor szomorúság és könnyek fogják beborítani az arcodat. Természetes haragérzés jelentkezik akkor, ha valamire nem akarsz igent mondani, de mégis úgy gondolod, hogy meg kell tenned. Ezt az érzést azonban soha ne fojtsd el magadban!

Gondolj úgy a benned felgyülemlett haragra, mint egy olyan dologra, amire elengedhetetlenül szükséged van azért, hogy megőrizd önmagadat és folyamatosan szem előtt tartsd az öntudatosság fontosságát. Olyan, mint egy kis piros jelzőlámpa, ami - ha minden rendben van -, nem világít, de ha gond van, azonnal jelez. Ha engeded kibontakozni a haragodat, akkor sokkal könnyebben tudsz majd koncentrálni, élvezni fogod a munkádat és csak olyan embereket engedsz közel magadhoz, akik igazán szeretnek.

Fotó: giphy

Nemcsak az fontos, hogy kifejezd a haragodat, hanem azt is meg kell tanulnod, hogy jobban kell figyelned mások érzéseire. Akár könnyű is lehetne egy rózsaszín szemüvegen át nézni a világot és azt gondolni, hogy velünk és a környezetünkkel is minden rendben van, ám tény, hogy a mai depressziós és szorongó világban ez nem lehetséges. Ha kezeled a saját haragodat, akkor a környezeteddel is sokkal kedvesebb és megértőbb leszel, csökkenni fog a szorongásérzeted és megóvhatod magadat a kiégéstől is.

Annak érdekében, hogy megtanulj nemet mondani anélkül, hogy magadat ostoroznád, meg kell tanulnod kezelni a harag érzését, hiszen a lehető legtöbb szomorúságtól kell magad megkímélni. El kell engedned mindent, ami hátráltat! Itt az ideje, hogy végre fellélegezz és kibontakoztasd a vágyaidat. A jövőd csak a saját kezedben van! Annak azonosítása érdekében, hogy megtudd, pontosan mi frusztrál az életedben, gondolkodj el azon, mi vagy mik tették az elmúlt 24 órádat kényelmetlenné. Mire mondtál igent, amire valójában nemmel szerettél volna válaszolni? Ki bántott meg? Ki használta ki a kedvességedet?

Fotó: giphy

Akármilyen helyzetben akárki is okozott kellemetlenséget, engedd meg magadnak, hogy frusztráljon, ezáltal pedig felfedezheted a problémáid gyökerét. Tudd, mikor nem vetted figyelembe a saját érdekeidet, mit szerettél volna abban a helyzetben valójában, és valósítsd meg. Ha egyedül nem megy, vond be egy olyan barátodat, akiben feltétel nélkül megbízol. Ha még az ő szavai sem hatnak rád, akkor érdemes egy terapeutával is beszélned. Bárhogy is érzed magad, tudnod kell, hogy nem vagy vele egyedül, és igenis meg tudod csinálni, hogy kimondd azt a bizonyos "Nem!-et".

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője