Ne pazarolj! Így cseréld le egyszer használatos eszközeidet környezettudatos alternatívákra

2019.február.7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Munkácsi Brigitta a Nempazar blog alapítója. [https://www.nempazar.com/] Rengeteg hasznos tippet oszt meg arról, hogyan lehet környezettudatosan élni és milyen apró változtatások kellene ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkkért. Brigi szerint a hulladékmentes életmód egyszerűbb, mint gondolnánk, ezért megosztja velünk, mire kell odafigyelnünk és milyen elveket kell követnünk!

Talán már annyiszor hallottad, hogy milyen mennyiségű szemét úszik az óceánokban, mennyire túlfogyasztunk, és annyi szemetet termelünk, hogy túlcsordulnak a szeméttelepek, hogy már te is rákerestél, mi is az a hulladékmentes életmód, és hogyan tudnád csökkenteni a szemétmennyiséged.

A zero waste alapelveket – 5R – múlt héten már olvashattátok, és kezdésnek jó, ha ezekkel tisztában vagytok, de hogy gyakorlatban milyen lépéssel "kell" kezdeni, arról már előfordulhat, hogy mindenhol mást olvasol. Ez csakis azért van, mert rengeteg dolgot tehetünk, viszont mindenki mást érezhet könnyű kezdésnek.

Tudtad, hogy tavaly az "egyszer használatos" lett az év szava? Nem is csoda. Ezeket a javarészt műanyagból készült eszközöket tényleg csak pár percig használjuk, aztán kidobjuk őket. Bele sem gondolunk, hogy ezek mekkora terhelést jelentenek a környezetünknek. A hulladékmentesség egyik legfontosabb eleme az, hogy az egyszer használatos eszközöket lecseréljük tartós, újra és újra használható alternatívákra.

A kis nejlonzacskók, ásványvizes/üdítős flakonok – vagy éppen az elviteles (kávés)pohár és a szívószál – hozzátartoznak többségünk mindennapjaihoz. Azért épp ezt a négy dolgot említettem, mert szerintem ezek lecserélése igazán könnyű kezdés, és nem utolsó sorban látványos is.

Remélem ti is így érzitek (majd) és bátran szereztek be vidám, mintás vászonzsákokat, menő kulacsot, praktikus kávéspoharat, és büszkén mondjátok: nem kérek szívószálat!

Műanyag zacskók

Hogy mi a baj a műanyag zacskókkal? Hogy kőolajra van szükség az előállításához, hogy a környezetet szennyezi, hogy az élőlények összetévesztik az élelemmel, és hogy túl sokat használunk belőlük, indokolatlanul. Évente 1 billió egyszer használatos műanyag zacskót használunk el összesen. Az körülbelül 2 millió percenként.

Bár mostanában egyre több országban tiltják be a műanyag zacskókat szerencsére, sajnos mi még nem tartunk itt. Azért még átválthatunk vászontáskára és vászonzsákokra a bevásárlásainkhoz. Persze az elején könnyen elfelejthetjük magunkkal is vinni újdonsült barátainkat, de akaszd csak a bejárati ajtó kilincsére, és akkor biztos elrakod ;)

A legkörnyezetbarátabb megoldás, ha saját magad készíted el ezeket a zsákokat otthon levő pólóból, kispárnahuzatból, régi függönyből, amid van. (Érdemes ráírni, hogy mennyi a súlya, vásárlásnál jól jön.) És hogy mit vehetsz benne? Pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, vagy kimérve hüvelyeseket, gabonákat, tésztát, magokat, tulajdonképpen bármilyen száraz árut.

Megveheted őket, ha ellátogatsz a Ligeti Boltba vagy a Ne pazarolj!-ba, és akkor egyből közelebbről is megnézheted, hogy zajlik egy csomagolásmentes vásárlás, és milyen eszközöket használnak a hulladékmentességre törekvők.

Vagy rendelhetsz online:
Shamobags (600-2000 Ft)

The sorting bags (560-1450 Ft)

Kulacs

Elég szerencsés helyzetben vagyunk, mivel jó minőségű a csapvíz Magyarországon. Mégis sokan választják a PET palackos ásványvizet inkább. Percenként 1 millió műanyag flakon fogy világszerte, pedig az egészségünkre káros anyagok oldódnak ki belőle.

Amúgy nem a legegyszerűbb dolgok egyike kulacsot használni? Mindig kéznél van, újra tudod tölteni, nem kell kidobni (legalábbis hosszú ideig biztos nem). Üveg vagy nemesacél palackot válassz, hiába azok nehezebbek. A műanyag kulacsokra ugyanaz vonatkozik, mint a PET palackokra, káros anyagok oldódnak ki belőle, ráadásul nagyon könnyen beleposhad a víz, ha pedig más innivalót tartasz benne, akkor be is penészedhet.

Equa üveg kulacs a hulladekmentes.hu-n 4590 Ft

Zerohero webshopról üveg és fém kulacsok 6800-8200 Ft

Butlers fém kulacs 2990 Ft

Szívószál

Csak Amerikában 500 millió műanyag szívószál fogy el minden nap. Ez elegendő ahhoz, hogy a Földet körbe érje két és félszer!

Egyszerűen mondj nemet az eldobható, műanyag szívószálakra az éttermekben, bárokban, kávézókban! (a papír, vagy a lebomló szívószálakra is, mert ha azokat nem gyűjtik össze és komposztálják, akkor igazán semmi értelme sincs, ugyanúgy felesleges szemetet jelentenek, mint műanyag társaik.) Nem tagadom, néha jól esik szívószállal inni, de erről nem is kell lemondanod teljesen. Ha valóban nem tudsz nélküle élni, akkor szerezz be egyet a rengeteg környezetbarát verzió közül. Bambusz, üveg, rozsdamentes acél, szilikon. És persze ne felejtsd el magadnál tartani.

Zero Hero webshop fém szívószál 600-790 Ft/db

Natúr Bambusz bambusz szívószál 2490 Ft/6 db

Kávé elvitelre

Évente 16 milliárd eldobható kávéspoharat használunk, és 400-ból csak 1-et hasznosítanak újra. Ez azért van, mert bár papírpohár, de belül műanyag réteggel van bevonva, hogy jobban tartsa a meleget, és ne ázzon át, és ez megnehezíti az újrahasznosítást. (Azt ne is említsük, hogy műanyag tetővel adják.)

Ha tudod magadról, hogy sokszor kérsz kávét elvitelre, akkor érdemes elgondolkodnod egy termosz, bambusz kávéspohár, vagy üveg keepcup beszerzésén, amit mindig magadnál tartasz. Vagy ha a munkahelyedről szoktál kimenni kávéért, akkor ott is hagyhatod, és nem kell egész nap magaddal cipelned.

Econeked webshopról bambusz kávés pohár 2990-4490 Ft

Hulladekmentes.hu üveg 4890-5490 Ft

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Beyoncé ledobta a pucérruha bombát, és bebizonyította, hogy ezen a téren is ő diktál

Beyoncé ledobta a pucérruha bombát, és bebizonyította, hogy ezen a téren is ő diktál

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője