Örökké búcsút mondhatsz a zsíros, pattanásos bőrnek ezekkel a természetes módszerekkel

2019.április.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Munkácsi Brigitta a Nempazar blog [https://www.nempazar.com/] alapítója. Rengeteg hasznos tippet oszt meg arról, hogyan lehet környezettudatosan élni és milyen apró változtatások kellene ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkkért. Brigi szerint a hulladékmentes életmód egyszerűbb, mint gondolnánk, ezért megosztja velünk, mire kell odafigyelnünk és milyen elveket kell követnünk!

Örökké búcsút mondhatsz a zsíros, pattanásos bőrnek ezekkel a természetes módszerekkel
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt napokban olyan meleg volt, hogy elkezdtem magamnál hordani a rózsavizemet szórófejes üvegben. Hogy miért? Mert teljesen természetes, finom az illata, és többek között nagyon jól jönnek a hőségben, hogy felfrissüljünk.

Készíts otthon száraz sampont, amitől extradús lesz a hajad

Készíts otthon száraz sampont, amitől extradús lesz a hajad

Mi az a virágvíz/aromavíz/hidrolátum, és mire lehet használni?

A virágvíz tulajdonképpen az illóolajok lepárlása közben keletkezett "melléktermék". Míg az illóolajokkal általában vigyázni kell - vannak megkötések és ellenjavallatok a használatukkal kapcsolatban – de a jó minőségű aromavizek csecsemők, kisbabák érzékeny bőrére vagy várandósan is biztonsággal alkalmazhatóak, mert bár hasonlítanak az ugyanabból a növényből készült illóolajra, hatásuk enyhébb.

Mindegyik aromavíznek megvan a maga jótékony hatása, de azért nem olyanok, mint a krémek vagy más kozmetikai termékek, amelyeket egy bizonyos bőrtípusra fejlesztenek ki. Ha van kedvenc illatod, nyugodtan használd azt, de azért jó, ha tudod, hogy például:

A rózsavíz a legáltalánosabb és a legtöbbek által ismert és használt hidrolátum. Minden bőrtípusra jó, különösen vízhiányos, száraz bőrre. Nyugtat, felfrissít, hidratál és gátolja az öregedést. Fáradt, táskás szemekre remek borogatás.

A levendula zsíros, pattanásos bőrre ajánlott, de nem árt keverni például rózsavízzel. Van, akiknél irritációt okoz, ezért mielőtt rendszeresen elkezdenéd használni, próba képpen fújj egy kicsit a könyökhajlatodba.

A narancsvirágvíz zsíros, pattanásos/aknés bőrre ajánlott.

A varázsmogyorót minden bőrtípusra, de főleg zsíros/vegyes bőrre. Vitaminokkal látja el a bőrt, és közben serkenti a sejtregenerációt, így rugalmasabb, élettel telibb lesz tőle a bőrünk.

A citromfű hidratáló, bőrfrissítő, szerkezetjavító, enyhén hegesítő hatású, ezért kifejezetten ajánlott pattanásos, kiszáradt, irritált bőrre.

A római kamilla virágvizet nyugtató hatása miatt gyulladásra hajlamos, érzékeny, rosaceás, ekcémás, pattanásos bőrre, bőrpírra érdemes használni. Borotválkozás utáni bőrnyugtatásra is ajánlott.

Nem árt tudni, hogy a virágvíz nem azonos a desztillált vízben elkevert illóolajjal, illetve hogy a valódi hidrolátum sosem színes! Valamint ha zavarosodásnak látod, és azt veszed észre, hogy valami leülepszik az üveg aljára, akkor inkább légfrissítésre használd el, ne alkalmazd a bőrödre.

Bio boltban kapható nagyobb, 250 ml-es virágvíz is – bár általában csak rózsavíz és narancsvirágvíz.

Mire lehet felhasználni az aromavizeket?

1. Sminklemosó: mosható arctisztító korongra fújva vagy öntve töröld át vele az arcod. Ha sok sminket használsz, kétfázisú lemosót is készíthetsz egyszerűen – 70% virágvíz, 30% mandulaolaj és egy pár csepp E vitamin olaj (tartósítószerként). Használat előtt alaposan rázd fel.

Mindegyik hidrolátum tökéletes arctisztító, de emellett megvan a saját egyedi hatásuk is. A kamilla- és a búzavirágvíz például csodákra képes a duzzadt, sötét karikás szemekkel. Csak áztass be két mosható tisztítókorongot, majd tedd őket a szemeidre, és várj 10 percet. Ha rendszeresen használod, halványulhat a szem alatti sötétség.

2. Természetes tonizáló: arctisztítás után arra is nagyon jók a virágvizek, hogy visszaállítsák a bőr természetes pH-ját. Egyszerűen csak permetezz virágvizet a megtisztított arcbőrödre.

3. Hajápolás: Az aromavizek fényesebbé teszik a hajat – különösen a rozmaring és a hársfa. Hajmosásnál 1:1 arányban vízzel készíts aromavizes keveréket, és azzal öblítsd le a hajad. De akkor is nyugodtan bepermetezheted a hajad, ha egyszerűen virágillatú szeretnél lenni.

4. Sminkfixáló: Amikor kész vagy a sminkeddel, permetezz virágvizet az arcodra, hogy az ne kenődjön el, hanem olyan frissnek tűnjön egész nap, mintha épp akkor készültél volna el vele.

5. Otthon: Használj virágvizet légfrissítők helyett. Fújd be az ágyneműdet levendula hidrolátummal – egy hosszú nap után különösen jól fog esni. De a keleti konyhákban például édességek, üdítők ízesítésére is használják a rózsavizet.

6. Házi kozmetikumok készítéséhez, krémkeverékekhez: magában is használhatod bőrápoláshoz, mint ahogy azt már említettem – arctisztítás, tonizálás –, de érdemes bele keverni a testradírodba, krémedbe, vagy agyagos arcpakolásodba is, amiket magad készítesz. Az agyag felszívja a pórusokból a felesleges zsírt, és koszt, és megköti és semlegesíti a mérgeket. Különböző színekben kaphatók, ezek különböző mértékben tartalmazzák a vulkanikus eredetű ásványokat. Mindegyiknek más a hatása (fehér: minden bőrtípusra, rózsaszín: érzékeny, vízhiányos bőrre, zöld: erősíti, rugalmassá teszi a bőrt, emellett pattanásos, gyulladt bőrre nagyon hatékony, sárga: normál és zsíros bőrre, élénkít, tonizál, regenerál), ezért megvan, hogy melyik milyen bőrtípusra ajánlott. Én hetente legalább egyszer egy kis kanálnyi rózsaszín vagy fehér agyagot összekeverek annyi rózsavízzel, hogy egy könnyen kenhető pasztát kapjak. Ezt egy ecsettel felkenem az arcomra, és hagyom megszáradni, kb. 15-20 percig. Utána langyos vízzel lemosom. Arra figyelj, hogy ne használj fém kanalat az agyaghoz, mert attól elveszti a jótékony hatását.

7. Nyári frissítő: bár nekem az arcápolási rutinomban is az a kedvenc részem, amikor virágvizet fújok az arcomra tonizálóként, a hőségben még frissítőbb egy virágvizes arcpermet, különösen a borsmenta! Ha csípéseket fedezel fel magadon, kezeld őket levendula virágvízzel. Napégésre pedig keverj össze levendula- és rózsavizet aloe vera géllel, és ezt fújd magadra, hogy segítsd a gyógyulást és enyhítsd a fájdalmat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Halak ne flörtöljön a munkahelyén, a Bak új kapcsolata jól indul - április 16.

Napi horoszkóp: A Halak ne flörtöljön a munkahelyén, a Bak új kapcsolata jól indul - április 16.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

PR

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)