Rossz érzések gyötörnek? Így fordulj terapeutához, nem fogod megbánni

2019.március.16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az életünknek sok különböző fejezete van, amelyekbe a fájdalom is mélyen behatolhatott. Ha a rossz érzéseink felszínre törnek, akkor gyakran külső útmutatásra van szükség, hogy visszataláljunk önmagadhoz. A leggyakoribb probléma az, hogy sokszor elfelejtjük kezelni az érzéseinket és inkább elrejtjük őket a tudatalattinkban.

Rossz érzések gyötörnek? Így fordulj terapeutához, nem fogod megbánni
Fotó: Shutterstock

Azonban, ha ezt tesszük, előbb vagy utóbb betegség formájában, szorongással és depresszióval jelennek meg a problémáink.
Ha te is hasonló cipőben jársz és elkezdesz gondolkodni azon, hogy egy terapeuta segítségét kérd, elsőre sebezhetőnek érezheted magad, a helyzetet pedig, hogy a szívedet egy idegennek öntsd ki, ijesztőnek. A saját elzárkózott érzéseidhez azonban megéri közel engedni egy terapeutát, hiszen segíthet a probléma orvoslásában és az egészséged helyreállításában.

Hol kezdd?

A terapeutád megtalálásához sok türelemre lesz szükséged, hogy megfeleljen a pénzügyi és az érzelmi igényeidnek is. Először is kezdd azzal, hogy megfogalmazod, mik az igényeid. Szükséged van-e támogatásra a depresszió, a szorongás vagy az alacsony önbecsülés érzése miatt? A terapeuta célja, hogy segítsen megtalálni a helyedet az életben és útmutatást ad a rád váró kihívásokhoz.
A következő lépés, hogy megerősítsd magadban az elhatározást és számba vedd, milyen előnyökkel jár, ha terapeutához fordulsz. Ha megkezded a konkrét keresést, akkor ma már személyre szabottan teheted, akár előzetes egyeztetés céljából telefonon is elérheted azt a teraputát, akit kiválasztottál.
A keresés másik módja az, hogy beszélj a barátaiddal és a családtagjaiddal, tudnak-e ajánlani terapeutát, hátha ismernek egy jó szakembert. Ha kényelmetlennek érzed, hogy valakivel személyesen beszélj, esetleg túl költségesnek találod, akkor léteznek olyan online terápiás lehetőségek is, mint a Talkspace, ahol egy kérdőív segítségével kapsz irányítást virtuálisan egy személyhez, aki a segítségedre lesz.

A próbaidőszak

Miután küldtél e-mailt néhány terapeutának, a visszajelzés után kérhetsz telefonos egyeztetést. Légy türelmes és emlékeztesd magad a terápia szükségességére és arra, hogy mennyivel könnyebb lesz segítséggel leküzdeni a félelmeidet, mint egyedül. A telefonbeszélgetésből a terapeutának felteheted a benned felmerülő kérdéseket, szívesen elmagyarázza majd, várhatóan milyen lesz az együttműködésetek. Egy telefonbeszélgetés sokat segíthet abban, hogy megerősödj abban, jó terapeutát választasz.

Amikor megtalálod a terapeutádat

Szóval túl vagy a keresés folyamatán és megtaláltad a számodra megfelelő terapeutát. Ne feledd, hogy a terápia holisztikus megközelítés az érzelmek és a félelmek kezelésére, nem pedig az érzelmi problémák gyors javítása. Az elnyomott érzések általában gyermekkorunkból származnak, nagyon mélyen gyökereznek, és ahogy öregszünk, egészségtelen módon raktározzuk el magunkban a korábbi sérelmeinket. A terápia segít kezelni ezeket a mérgező mentális gondolatokat, de az eredmények nem egyetlen nap leforgása alatt lesznek láthatóak.
A legjobb, ha nem túl sok elvárással indulsz az első találkozóra és időt adsz annak, hogy megérthessen a terapeuta és te is önmagad. Légy türelmes és nyitott, engedd meg, hogy a sérelmeid felszínre kerüljenek és ne feledd, hogy ezt nem egyedül kell végigcsinálnod.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

8 alkalom, amikor Jennifer Aniston pont úgy öltözött fel, mint te

8 alkalom, amikor Jennifer Aniston pont úgy öltözött fel, mint te

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője