Sanghaj 3 nap alatt? Igen, lehetséges!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Kína legnagyobb városát is be lehet járni mindössze három nap alatt, ha ügyesen gazdálkodsz az időddel. Intenzív lesz, készülj fel!

Sanghaj 3 nap alatt? Igen, lehetséges!
Fotó: Shutterstock

Az ázsiai turizmus minden eddiginél jobban dübörög, és ha te is tervezed, hogy 2018-ban belevágsz egy nagyobb lélegzetvételű utazásba, akkor ne maradjon ki a listádról Kína legnagyobb és legmodernebb városa, Sanghaj.

Első nap

Kezdd korán a napot a város egyik legnépszerűbb sétányán, a Bundon. Vásárolj egy finom kávét és egy nagy szendvicset, majd ülj ki a korzóra, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a Huangpu folyó túlpartján elterülő felhőkarcolókkal teli Pudong városrészre, Sanghaj üzleti negyedére. Álmélkodj az Oriental Pear Tower fantasztikus formáján és csodáld meg a Shanghai Towert, ami a világ második legmagasabb felhőkarcolója. A Bund az a hely, ahol bátran lehet fotózkodni, mert a gyönyörű kilátás fantasztikus háttért biztosít a szelfikhez, sőt, ha időd engedi, akkor vissza kell térned ide este is, hogy gyönyörködhess a pudongi felhőharcolók vibráló kivilágításában is.

Így ünneplik a Disznó évét Kínában: ha oda utazol, felejthetetlen élményben lesz részed

Így ünneplik a Disznó évét Kínában: ha oda utazol, felejthetetlen élményben lesz részed

A Bund után vedd az irányt az East Nanjing út felé. Haladj el a szecessziós stílusú Fairmont Peace Hotel mellett, tekints fel a csodálatos homlokzatára, majd fordulj jobbra, és máris Sanghaj egyik leghíresebb sétálóutcájában találod magad. Az 1920-as években ez volt a város legstílusosabb része, itt nyílt Kína első bevásárlóközpontja, és bár ma már kevésbé glamúros (Sanghaj hivatalos vásárlóutcája immár a Huaihai út, ahol egymást követik a legnagyobb divatházak üzletei), még mindig roppant kedvelt turistacélpont, az utca neonfényű cégérei, világító táblái miatt. Ha végigsétálsz a Nanjing úton, akkor eljutsz a város főterére, a People's Square-re, ahol a zenélő kút mögött találod a Sanghaj Múzeumot. Erre mindenképpen érdemes időt szánni, járd végig az ókori bronzgalériát, csodáld meg, hogyan fejlődött világszínvonalúvá a kínai porcelán, gyönyörködj a tájképfestészet remekműveiben, illetve ismerd meg a kínai kultúra legértékesebb féldrágakövét, a jádét, az erény szimbólumát. Az igazán kielégítő élmény érdekében mindenképpen bérelj hangos tárlatvezetést, ami annak tükrében, hogy az egész múzeum ingyenes, ésszerű befektetésnek bizonyul. Ezután sétálj át a Yuyuan kertbe. Ez egy óriási bazár, csak a nevében kert, ahol egymás hegyén-hátán sorakoznak a kis üzletek, szuvenírboltok, gyorsvendéglők. A Yuyuan egyike azon kevés helynek a modernitásra törekvő Sanghaj belvárosában, ami hordozza még a letűnt korok jegyeit: impozáns kínai kapuk, buddhista és taoista templomok tárulnak a szemeid elé. Igaz, a tömeg szinte mindig hatalmas, de ha ezt valahogy túléled, akkor ez lesz az egyik legszebb emléked Sanghajból. No meg a gőzgombóc!

Fotó: Shutterstock

Második nap

Az egyik legközelebbi kisváros Qibao, ami mindössze félórás metróútra van a Xujiahui megállótól a kilences metró vonalán. Az ókori település, ami a Ming és a Qing dinasztia idején élte a virágkorát, az ősi Kína hangulatát remekül visszaadja a szűkös, nyüzsgő sikátoraival, ahol szuvenírshopokból, streetfood standokból nincs hiány. Az egészet negyedet egy festői kanális szeli ketté, ahonnan csodaszép képeket lehet lőni, csak bírd ki a tömeget. Sajnos a kommunizmus egyik legszörnyűbb velejárója a történelem, a kultúra könyörtelen lerombolása, és ennek következménye, hogy Kína legnagyobb városának gyakorlatilag köze sincs az eredeti Sanghajhoz. Egy vibráló, modern metropolisszá alakították az elmúlt másfél évtizedben, aminek kétségtelenül megvan a maga varázsa, azonban csupán nyomokban hordozza már a gazdag kínai kultúra nyomait. Ugyanakkor okosan rájöttek, hogy milyen sok pénz van a turizmusban, amihez elengedhetetlen a helyi kultúra megfelelő dózisú adagolása, így születtek például az olyan hagyományos longtang (sikátor) komplexumok, mint a Xintiandi és a Tianzifang. A Francia Koncessziós negyed szívében, a luxusboltoktól túlcsorduló Middle Huaihai út tőszomszédságában elhelyezkedő két nevezetesség nyújt otthont számos dizájnstúdiónak, kávézónak, butiknak és fúziós étteremnek. Qibaoból ide nagyon egyszerűen vissza tudsz metrózni egy kellemes estebédre, csak hogy tartsd a nap hagyományos tematikáját.

Kínába készülsz? Tudunk két fantasztikus szállodát, ahol királynőnek fogod érezni magad

Kínába készülsz? Tudunk két fantasztikus szállodát, ahol királynőnek fogod érezni magad

Harmadik nap

Az utolsó napot szánd a Huangpu folyó túloldalán elterülő Pudong üzleti negyedre, ahol a felhőkarcolok lábánál sétálgathatsz, és megérezheted Sanghaj dübörögő üzleti életét a sok siető, öltönyös fickó között. Semmiképpen ne hagyd ki a világ második legmagasabb épületét, a Shanghai Towert, aminek a legfelső szintjéről semmihez sem fogható látvány tárul eléd – ne hagyd, hogy a felhőkarcoló kínai viszonylatban igencsak borsos árú belépője megakadályozzon ennek a fantasztikus élménynek a megélésében. Ha jut időd, akkor látogass el a város szimbólumaként is számon tartott, rózsaszínben tündöklő Oriental Pearl Towerbe, majd a szomszédságában lévő sanghaji óceánáriumba, ahol négy emeleten keresztül csodálhatod a tenger élővilágát. A hipergyors Maglev vonatot sem szabad kihagyni, ami a Pudong reptérre visz ki mindössze hét perc alatt. Elképesztő élmény!

Fotó: Shutterstock

Néhány hasznos tipp a túléléshez:
1. Mindig legyen nálad a lakhelyed pontos címe mandarinul, mert a kínaiak általában se olvasni, se beszélni nem tudnak angolul, még a metró, az exit, vagy a help szavakat sem ismerik. Szerencsére, minden utcatábla, metróállomás angolul is fel van tüntetve mindenhol.
2. Nagyon olcsó a sanghaji közlekedés, a szerteágazó metróhálózatot nagyon könnyű és pénztárcakímélő használni, de mindössze párszáz forintból taxizni is tudsz szinte bárhova. Ügyelj, hogy a vezető mindig elindítsa az órát, és hogy meg tudd mutatni neki kínaiul is a címet.
3. A legtöbb közösségi oldal, chatprogram Kínában nem működik, még a Google sem, ezért tölts le minden hasznos információt előre még itthon, legyen nálad mindig térkép, útikönyv (kedvencünk a Lonely Planet zsebsorozatának Sanghaj-kiadása, természetesen angolul – vigyázz, csak nagyon kevés helyen kapható!).
4. Kína pénzneme a jüán, 1 jüán megközelítőleg 40 forint.
5. Kínába csak vízummal utazhatsz, amit a Kínai Nagykövetségen igényelhetsz, a turistavízumot általában gyorsan és minden gond nélkül megadják, de intézd el minél előbb, hogy ne legyen ebből gondod.
6. A pudongi reptér hatalmas, hazaindulásnál bőven számolj rá három órát, mert csak a becsekkolás és az útlevélellenőrzés minimum két órát vesz igénybe.





Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője