Te fizetsz vagy ő? 5 intő jel, hogy ideje beszélnetek a pénzügyekről

Szponzorált tartalom

2020.október.29.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nem sok minden áll távolabb a romantikától, mint a pénzügyek, a téma viszont megkerülhetetlen, ha a rózsaszín köd felszállása után is kiegyensúlyozott kapcsolat fenntartása a cél. Mikortól beszélhetünk közös pénzügyekről egy párkapcsolatban? Mi okozhat konfliktust, és mi utalhat arra, hogy valami nincs rendben a két fél között, ha az anyagiakról van szó? A Bank360.hu pénzügyi elemzői segítenek eligazodni ezekben a kérdésekben, illetve öt olyan szituációt említenek példaként, amelyek baljós előjelei lehetnek egy közelgő párkapcsolati pénzügyi krízisnek.

Te fizetsz vagy ő? 5 intő jel, hogy ideje beszélnetek a pénzügyekről
Fotó: Gettyimages.com

Ha nem akartok beszélni róla

Előfordulhat, hogy a konfliktust éppen a kommunikáció hiánya okozza, hiszen van, aki előre szereti tisztázni a pénzügyi kérdéseket, míg mások inkább halogatnák ezt a beszélgetést. Ez idővel konfliktushoz vezet, hiszen egy komolyra forduló párkapcsolatban számos kiadás merül fel, melyekről közösen érdemes döntést hozni. Ha kezdetben vita tárgya egy közös bevásárlás vagy utazás rendezése, később a nagyobb volumenű kiadások is gondot okozhatnak, mint amilyen a lakáshitel felvétele vagy a gyermekvállalás finanszírozása.

"Oldjuk meg először az olyan egyszerű kérdéseket, mint amilyen egy közös nyaralás vagy a mindennapi bevásárlás, és ha ez már zökkenőmentes, akkor bele lehet vágni egy nagyobb volumenű közös kiadásba is" – javasolta Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője.

Ha az egyik fél sokkal többet keres

A jelentős jövedelemkülönbség önmagában nem válóok, viszont okozhat nézeteltéréseket, ha nem a helyén kezeljük a kérdést, vagy ha egyáltalán nem beszélünk róla. Gondot okozhat például, ha mindkét fél a saját tárcája vastagságához mérten költ, és emiatt nem találják a közös hangot. Fontos kiemelni, hogy a jövedelemkülönbség nem feltétlenül tart örökké, hiszen dinamikusan változhat, hogy ki, mennyit keres – ezt befolyásolhatja egy új munkahely, vagy épp egy munkahely elvesztése, illetve egy újonnan felvett személyi kölcsön törlesztőrészlete is. Bárhogy is alakul, a nagyobb változásokhoz közös döntések mentén érdemes alkalmazkodni.

Ha az egyik fél túl sokat vagy túl keveset költ

Konfliktusforrás lehet az is, ha az egyik fél számolatlanul költi a pénzt, vagy a fogához veri a garast – csak hogy a két végletet említsük. Ideális megoldásként az arany középúton érdemes kiegyezni, de ehhez mindkét fél részéről kompromisszumokra és a pénzügyi szokások megváltoztatására lehet szükség. Ebben segíthet egy előre elkészített havi pénzügyi terv vagy egy közös bankszámla, amit akár a meglévő saját számla mellé is meg lehet nyitni.

Ha mindig, mindent te fizetsz (vagy éppen ő)

A kapcsolat elején gyakori, hogy az egyik fél meghívja a másikat, idővel azonban érdemes egyensúlyra törekedni. Konfliktust szülhet, ha mindig a pár egyik tagjának nyílik a pénztárcája nagybevásárlásnál vagy a közös programok rendezésénél, még akkor is, ha ő keres többet. Ha a helyzet nem változik és zavaróvá válik, érdemes szóvá tenni, és közösen kitalálni – akár le is írni –, hogy ki, melyik kiadásért fog felelni a jövőben.

Ha az egyik fél nem őszinte

Egy kapcsolat hosszú távon csak átlátható pénzügyekkel működhet. Éppen ezért a múltat és a jövőre vonatkozó terveket is érdemes tisztázni: ha az egyik fél például adóssággal vág bele a kapcsolatba, az a másik félre is hatással van, hiszen annak hatását együtt kell tovább cipelni.

"Ha ez nem derül ki időben, egy későbbi hiteligénylésnél ebből gond adódhat. Érdemes átbeszélni a jövőre vonatkozó terveket is: ha az egyik fél évek óta lakásra tesz félre, a másik fél pedig inkább a mának él, és nem takarít meg, akkor hosszú távon nehezebb összeegyeztetni a közös célokat" – mondta el Vrazsovits Rita.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

X-Faktor: Közülük kerülhet ki az utolsó mentor Majka, Valkusz Milán és Gáspár Laci mellé

X-Faktor: Közülük kerülhet ki az utolsó mentor Majka, Valkusz Milán és Gáspár Laci mellé

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője