Tényleg sikeresebb az, aki állandóan késik?

2018.szeptember.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mindenkinek van legalább egy barátja, aki mindig, mindenhonnan elkésik. Ha nincs, akkor valószínűleg te vagy az a barát, igaz? Ők azok az emberek, akik hiába írnak fel mindent maguknak, és hiába emlékezteti őket a telefonjuk is, mintha ezek nem is léteznének. Sokan hirdetik, hogy mennyire jó a szervezőképességük, és mindent időre be tudnak fejezni, míg másoknak ez egyszerűen sose jön össze. És bár hihetetlennek hangzik, de a tudomány az utóbbi csoportnak ad igazat, ugyanis kimutatták, hogy azok a jellemvonások, melyek a késős embereket jellemzik, azok, melyek segítenek abban, hogy hosszabban és produktívabban éljenek.

királynő
Fotó: giphy
késés
Fotó: giphy

A tudomány álláspontja szerint azok, akik rendszeresen elkésnek, kevesebbet stresszelnek, nem aggódnak annyira a határidők miatt, ami pedig alacsonyabb vérnyomást eredményez, és kisebb esélyt ad a stroke-nak vagy a depressziónak.

Egy írónő, Diana DeLonzor könyvében arról ír, hogy az ilyen emberek egyszerre lehetnek optimisták és irreálisak is. Míg az előbbi csoportba tartozók elhiszik, hogy belefér még egy gyors zuhany, netán egy ebéd és egy bevásárlás is, mielőtt találkoznának valakivel, utóbbiak azt gondolják, akkor sem lennének képesek tartani az időkeretet, ha idejében elkezdenék a dolgaikat.

Egy Harvardon végzett kutatás szerint ha valaki már korán az optimista szemlélet szerint él, az csökkentheti a halálozások számát, és egészségesebb életet eredményezhet az elkövetkező 15-40 évben. Azért ez elég jól hangzik, nem?

késés
Fotó: giphy

A késésnek persze rengeteg oka lehet, nem csak a lustaság vagy a feledékenység. Vannak olyanok, akik annyira törekednek a tökéletességre, hogy addig nem hagyják el a lakást, amíg az nincs kitakarítva és rendbe rakva. Ez bosszantó lehet, ha egy baráti vagy családi ebédről van szó, azonban a karrierben nagy előnyt jelent, ha valaki ennyire tudatos és alapos.
Gyakran a késések mögött a szenvedély áll, vagyis hogy az adott ember annyira belemerül abba, amit csinál, hogy észre sem veszi, már fél órája késik egy találkozóról. Ha valaki ekkora beleéléssel és lendülettel végez bizonyos tevékenységeket, az hosszú távon szintén sikerhez vezethet. Steve Jobs és Oprah Winfrey is azt nyilatkozta, a sikerük egyik titka a szenvedély, és nekik ezt el is hisszük.

Végül pedig az is lehet a késés oka, hogy mindenki másképp érzékeli az időt. Korábban végeztek egy kutatást, melynek keretein belül kétféle emberekből álló csapatokat vizsgáltak, a feladat pedig az volt, hogy megkérték az egyéneket, mondják meg, szerintük mikor telik le 1 perc. Az A típusba az ambiciózus, vezető személyiségek kerültek, ők átlagosan 58 másodpercnél érezték azt, hogy letelt az idő. A B típusba a nyugodt, kreatív emberek kerültek, az ő esetükben átlagosan 77 másodpercnél telt le az 1 perc. Ez a 19 szekund is mutatja, mennyire másként érzékelünk bizonyos dolgokat.

késés
Fotó: giphy

Szóval, ha legközelebb valaki késik egy találkozóról vagy ebédről, mielőtt dühös lennél, gondolj arra, hogy ő talán egy sokkal egészségesebb és kreatívabb életet él, mint te, aki állandóan aggódsz valami miatt…

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője