´Terápiás´influencerek hirdetik a mentális egészség fontosságát Instagramon

2019.október.14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A mentálhigiénés szakemberek mindent bevetnek azért, hogy hivatásuk elérje a célját! Jelenleg a legnépszerűbb közösségi média platformokon szólalnak fel a lelki és mentális egészség fontosságának érdekében.

´Terápiás´influencerek hirdetik a mentális egészség fontosságát Instagramon
Fotó: Shutterstock

A Mental Health Awareness Month ideje alatt, vagyis még májuban az Instagram azt jelentette be, hogy eltörölheti a likeok számának jelzését mivel sokak szerint, például az angol Royal Society for Public Health felmérésében ez a funkció befolyásolta a legkárosabban a fiatalok önképét. (Mellesleg az Instát szorosan követte a Snapchat.) A 700 millió felhasználóval rendelkező oldal, főleg fiatal lányok körében okoz szorongást, miután összehasonlították magukat a népszerű felhasználókkal.

Manapság az alváshiány, a szorongás, a testképzavarok és a depresszió már nem csak nagy és divatos szavak, hanem a lelki egészség hiányának következményei. A közösségi oldalak lényege ugyan pont az összefogás és a közösségépítés lenne, de a fizikai kapcsolatok és a valós kép hiánya miatt ez sokszor nem valósul meg.

Sose gondoltad volna, hogy te leszel az a lány, aki ennyi idősen még mindig keresi a párját?

Sose gondoltad volna, hogy te leszel az a lány, aki ennyi idősen még mindig keresi a párját?

Szerencsére akadnak nagyon pozitív közösségi oldalak is, az előbb említett felmérések alapján például YouTube használata közben nagyon is pozitívan érezték magukat. Emellett sokan bevallották, hogy egyes csatornák tökéletesek az önkifejezésre, valamint ha vészhelyzetbe kerülnek, a közösségi oldalakon hamar találnak megoldást.

Talán pont ezt próbálják most a szakemberek kihasználni és annak ellenére, hogy a like-számláló még nem tűnt el, ki lehet használni a jó oldalát is a profiloknak. Azok az emberek, akiknek igazán nagy befolyása van, hatalmas erővel rendelkeznek ebben a digitális korszakban. A követők és like-ok száma mintegy árfolyamként működik. Ha pedig egy ruhát el lehet adni a megfelelő modell promózásával, miért ne lehetne ugyanezt a terápia népszerűsítésével megtenni. Ahogy a modellek is a saját szakmájukon belül reklámoznak termékeket, a terápiát is mentálhigiénés szakemberek kezdték el hirdetni és céljuk az, hogy eltöröljék az állítást, miszerint a terápiát szégyellni kellene.
Terápia-influencereknek hívják magukat és az aktivistákkal ellentétben nekik diplomájuk is van a témakört illetően. Utóbbi időben rengetegen szólaltak fel az ügy fontosságának érdekében. Katalin hercegné évek óta a Heads Together Alapítvány egyik legnagyobb támogatója is többször szólalt fel a mentális egészség érdekében.

Saját történetüket meséltek el Selena Gomez, Demi Lovato, de Magyarországon is vlogolt Cinthya Dictator depressziós időszakáról.

Ezek a megnyilvánulások rettentő fontosak, hiszen a felszólalók mások példaképei lehetnek, de míg a sztárok a saját történetüket mesélik el, a terápia-influencerek megoldásokat is biztosítanak.

Különböző témákkal kapcsolatban rövid és könnyen megérthető szövegeket posztolnak vagy akár könyvrészleteket, így hamar eljuthat bárkihez, hogy hol tud bővebben informálódni egyes problémákról. Mariel Buqué, traumaterápiás szakember és terápia-influencer szerint ott kell a klienseket elérni, ahol éppen vannak, így jelenleg az Instagramon érheti el a legtöbbjüket.

A mentálhigiénés szakember, a pszichiáterrel ellentétben a jelenre koncentrál és a beszélgetés során előjövő érzésekre. Sajnos, még mindig ott van az a mítosz, hogy a mentális betegségek valójában rossz személyiségjegyek. A statisztikák viszont azt mutatják, hogy az öngyilkosságok száma megnövekedett és egyre többen küzdenek valamivel, főleg a kirekesztett csoportok tagjai közül. Annak ellenére, hogy már 2019-et írunk a rasszizmus még mindig probléma és sokszor néhány közösség tagja nem is tud megfelelő egészségbiztosítást szerezni. A közösségi platformok által viszont bárkihez eljuthatnak a szükséges információk.

Nedra Tawwab szerint az, hogy az Instagramon történik a "reklámozás" még népszerűvé is teszi az egész koncepciót. Kipróbálhatják és megnézhetik mivel is foglalkoznak mások a terápiák alkalmával és ők maguk dönthetik el, hogy mire van pontosan szükségük, vagy, hogy készen állnak-e már megosztani történetüket mással.

Így szabadulj meg a rossz szokásaidtól!

Így szabadulj meg a rossz szokásaidtól!

Jenn Hardy, aki szintén terápia-influencer, például egy-egy poszt megírása előtt azt gondolja át, hogy ő milyen tanácsot adna a 16, 19 vagy akár 30 éves énjének. Sokkal többször van bennünk közös, mint gondolnánk és az Instagram nem csak arra jó, hogy tanácsokat olvassanak a fiatalabbak, hanem lássák mások is küzdenek problémákkal. Whitney Goodman is hasonlóan gondolkozott és még hozzátette, hogy ezekkel a rendelőn kívüli megnyilvánulásaikkal, sokkal emberközelibbé teszik az egész terápiás folyamatot.

Szerencsére egyre többen döntenek a terápia mellett, de megesik az is, hogy valaki anyagi helyzete miatt nem engedheti meg magának. Egy-egy foglalkozás igazán drága és sokan még ezt sem tudják kifizetni, nem hogy egy egész kezelésre valót. Azzal, hogy bizonyos információkat megosztanak ezek a terápia-influenszerek, ugyan nem oldják meg egy-egy személy problémáját, de nagyobb általánosságokat és tanulságokat így hozzájuk is el tudnak juttatni.

A terápia hirdetése mellett a hátrányokra is felhívják a figyelmet. Egy-egy alkalmazás nem fogja helyettesíteni a kezelést, hiszen nem tudja felmérni az ember pszichés állapotát és előzőleges traumáit. A nyíltabb megértés és az elfogadás átadása az, ami a terápia-influencerek legfontosabb küldetése.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk!
WAMP x Fashion Revolution Hungary

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk! WAMP x Fashion Revolution Hungary

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)