Vajon kivel leszel valóban boldog? Hogyan gondolkodj, hogyan keress?

2019.november.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Vajon kivel leszel valóban boldog? Hogyan gondolkodj, hogyan keress?
Fotó: Shutterstock

Bilics Tímea vagyok, life coachként társkeresőkkel foglalkozom és segítem őket a tudatos párkeresés útján, amit Szingli Coaching-nak neveztem el. A folyamat célja megtalálni és kihangsúlyozni a társkereső pozitív tulajdonságait és arra építkezve biztatást nyújtani, hitet, reményt építeni a hozzám fordulókban. Ezzel párhuzamosan megkeressük, vajon miért nem jött el eddig az Igazi, mi hiányzik még ahhoz, hogy meg tudjon érkezni a leendő partner a társkereső életébe. Együtt átnézzük az elvárás rendszerüket, feltárjuk, miben lehet vagy kell még fejlődni és megdolgozzuk, fejlesztjük a szükséges területeket, feloldjuk az akadályozó tényezőket. A hozzám fordulók gondolkodásmódjában számos hasonlóságot tapasztalok. A szerelemről, a szeretetről, és a párkapcsolat működéséről, sőt egyáltalán az érzelmekről nem tanítanak az iskolában, önmagunktól pedig természetszerűleg nem tudjuk, hogyan működnek.A fenti témában blogot és cikkeket írok és egy könyvem is készülőben van.

Most pedig a GLAMOUR online felületén is olvashatjátok írásaimat

Az elején minden szépen indult. Elsőre érezhető volt valamiféle bizsergés kettőtök között, a félénk pillantásokat hamar felváltotta a személyes kapcsolat. Smiley-ek és chat-ek, kávézás, séta, közös bulizás. Mosolyok, apró érintések, egymás szemében elmélyedések és végül az első csók, majd az első együtt töltött éjszaka. Annyira szépen épült és annyira simán, magától értetődően alakultak az események és az érzéseitek is, hogy megkérdőjelezhetetlennek tűnt, hogy egymásnak lettetek teremtve és eljött végre a boldoganéltekamígmegnemhaltak.
Hetek és hónapok teltek el ebben a vattacukor szerű, édes és rózsaszín mámorban, el se tudtad képzelni, hogy másképp is lehet vagy érdemes élni. Ám egy nap megváltozott valami, már nem volt annyira rózsaszín a reggel, és nem kiskifliben tértetek este nyugovóra. Lehet, hogy egy vetélytárs köszönt be, talán a féltékenység ütötte fel a fejét, talán a rózsaszín köd elszálltával valaki egészen más állt ott, mint akit hittél, de az is lehet, hogy már nem találtátok a közös hangot és a viták eltávolítottak benneteket.
Vége lett, tovább mentél, kerestél és találtál is, de pár hónapnyi vagy évnyi újabb vattacukor után újra a társadat keresed.
Szeretnél már odaérni, szeretnél már megpihenni és szeretnéd, ha ezúttal ez már örökre tartana. Vágyod az igaz szerelmet, a megérkezettség érzését, hogy valakinek te legyél a nagy Ő, az igazi Igazi.
Nem akarsz újabb köröket futni, újabb próbatételeket kiállni, újra tindert húzogatni, nyolcvanadszor is újrakezdeni.



Mit tegyél hát? Hogyan gondolkodj, hogyan keress? Vajon kivel leszel valóban boldog?
Nézzük meg először, hogy is szoktad általában. Van listád, ugye, neked is? Hogy milyen legyen a társad, milyen az ideális? Magas, barna, jóképű, sportos, lehetőleg okos és tájékozott is. Legyen ápolt, öltözködjön számodra megfelelően, legyen humoros, hűséges és ambíciózus persze. Legyen diplomája, álljon szép karrier előtte, hogy megteremtse a biztonságot a leendő családnak. Szeressen utazni és a kutyákat vagy a macskákat, épp, ami neked van. Fontos legyen neki az egészséges étkezés és életstílus, a rendszeres mozgás és a közös érdeklődés sem árt.
Ilyesmi van a listádon, eltaláltam? Mindegyik pont okkal szerepel rajta, és még jó pár másik tétel is van ott, ha jól sejtem. Mennyi is pontosan?
Nézzük meg ezt a listát alaposan. Mit látunk valójában rajta? Gyakorlatilag egy jó adag elvárást a másik irányába, hogy milyen legyen vagy milyen ne legyen.
Az első kérdés, ami felmerül, hogy ezekből vajon hány pontnak kell a másiknak megfelelni?
Ez egy minimum lista - vagyis nem engedsz belőle, vagy egy maximum lista – vágysz minden pontra, de rugalmas vagy és tudsz engedni belőle? Ha rugalmas, akkor melyik pontja rugalmas vajon?
Ha pedig nem rugalmas: ha jól körbe nézel, vajon vannak hasonlóak a környezetedben, hány ilyen embert ismersz? Őket valóban ismered vagy felszínes kapcsolódásból feltételezed a valós személyiségüket? Vajon mennyire reális mindez az elvárás, ha a való életet nézed? Hogy áll egymáshoz képest az elvárásod a másik felé és a saját éned?
Ám ami a legfontosabb: nézd meg még egyszer ezt a listát. Még mi áll rajta úgy igazán? Legyen ilyen, legyen olyan… ha jobban megnézed, ez a lista tulajdonképpen a másik emberről szól. Nem pedig rólad. Vajon hol vagy ebben az egészben te magad? Hol van ebben az, hogy te mitől leszel boldog?
Szóval, én azt mondanám vegyél elő egy üres papírt és kezdd újra. Írj egy listát. Egy másikat.
Egy másik listát arról, hogy mi tesz téged boldoggá egy párkapcsolatban. Ugye, hogy nem az, ha a másik magas, barna vagy divatosan öltözködik?
Inkább talán az, ha figyel rád, ha kíváncsi a vágyaidra, ha támogat bennük. Ha büszkén vállal, bemutat a barátainak és a családjának, ha mindig van egy kedves szava hozzád. Ha te vagy neki a legkedvesebb és biztonságban érzed magad mellette. Ha számít a véleményed és tudtok együtt tervezni és a célokért együtt dolgozni.
Ha bízik benned, ha nincs vita vagy féltékenység, ha lehetnek külön útjaid, hobbid és barátaid. Ha bátran elmondhatod, ha valamit máshogy szeretnél, ha valami fáj, ha valami bánt. Ha nem játszmázik ha meghallgat, ha vígasztal, ha biztat. Ha segít otthon vagy a bevásárlásban, ha viszi a férfi szerepeket. Ha reggel mosolyogva ébred és megsimogat, napközben is többször megölel és nem alszik el jó éjt puszi nélkül.
Ez a lista is ugyanolyan hosszú tud lenni, mint a másik és biztos vagyok benne, hogy valahol a háttérben ezeket is beleértetted. Ne ess abba a hibába, hogy ebből is egy légvárat építesz.
Válaszd ki azt az öt pontot, ami számodra a legfontosabb, ami nélkül nem tudod elképzelni, hogy boldog légy. Én ne ijedj meg, a többi dolog nem kerül lapátra, csak hátrébb a listán, kisebb prioritással.
Te azt az ötöt keresd és abban viszont ne köss kompromisszumot! Ha valaki nem felel meg, menj tovább! Természetesen, ahogy változunk az évek során, a listánk is változhat, így újra írni, kihúzni, hozzátenni abszolút ér.
Egyszerű a dolog, mégis, legtöbben nem jó helyre helyezik a hangsúlyt és a magas-barna listát használják.
Legtöbbször csak belebotlunk egy első látásra megfelelőnek tűnőbe és ráborítjuk az elvárásaink halmazát, az összes hiányunkat, a be nem töltött vágyainkat és álmainkat. Belevetjük magunkat a rózsaszín ködbe én nem nézzük meg, hogy ki is ő valójában. Vajon ki ez az ember mellettem? Valóban az, akinek hiszem, vagy csak szeretném, ha az lenne és rávetítettem jó sok mindent?
Sok csalódás és elvesztegetett évek származnak ezekből a ráborított elváráshalmazokból. Mert a másik ember is ember, érző lény és nem egy üres mozivászon, kellék a romantikus filmünkhöz.
Neki is vannak gondolatai, érzései és vágyai ő is tart valamerre, neki is megvan az útja.
És akkor leszel boldog mellette, ha együtt tudtok menni ezen az úton, legalább egy jó darabon.
De ahhoz, hogy meglásd, közös-e az utatok, ahhoz nem a magas-barnával kezdődő lista lesz segítségedre, hanem a második, ami rólad szól. Arról, hogy te mitől leszel boldog.
Hosszú távon együtt menni, közös életet kialakítani, családot alapítani és gyerekeket nevelni, nem az álomlistával, hanem a hús vér férfival lehet. Aki mellett szeretve, megbecsülve és érzelmileg biztonságban érzed magad. És ha beengedsz egy földi halandót és rákapsz ennek az ízére, bármilyen magas, barna jöhet, akár felemás cipőben is. Akkor is tudod azt, hogy megérkeztél és nem kell, nem is akarsz menni tovább már sehova, maradsz az úton a ti közös utatokon.




















Szeretettel,
Bilics Tímea - Szingli Coach, a tudatos párkeresés szakértője

www.bilicstimea.hu


Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője