Van egy szuper ötleted? Így add el egy befektetőnek!

2020.november.18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Glamour x Female Founders cikksorozat főszereplői fiatal, női startupper vállalkozók, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy segíteni és bátorítani fogják azokat a nőket, akik még nem kezdtek bele a saját vállalkozásuk megalapításába, vagy nagyon az elején járnak. Tippeket, tapasztalatokat osztanak meg veletek, hogy könnyebben vegyétek az akadályokat!


A startup élet egyik legfontosabb kérdése, hogy mikor szerez egy kezdő vállalkozás befektetőt. A befektetőre kifejezetten nagy szükség van, ha nem vagy olyan szerencsés, hogy saját tőkéből tudod finanszírozni a céged működését. Pár íratlan szabályt be kell tartani, amit most szépen egyenként végig veszünk.

Csak a lényeget! De azt jól…
Képzeld el magad pár év múlva : működtetsz egy sikeres vállalkozást és elkezdtél kacérkodni a gondolattal, hogy némi pénzt be is fektess. Minden bizonnyal egy elfoglalt ember vagy, akinek sajnálatos módon nincs ideje arra, hogy elsőre részletekbe menően hallgasson meg egy jó ötletet, ezért azt fogod kérni attól, aki odamegy, hozzád, hogy : röviden. Ha azt szeretnéd, hogy a későbbi önmagad meghallgassa az innovatív tervedet, akkor készíts egy pár mondatos megfogalmazást, amiben benne van, mi az ötlet, kinek segít, miért egyedi és mekkora nagyságú bevétellel lehet számolni belőle. Készíts egy pár soros e-mailt is, amit utána el tudsz küldeni a leendő befektetőnek és csak akkor merülj el a részletekben, ha már megvan, mikor szenteltek rá időt egy találkozás alkalmával.

Légy az, akibe te is bele fektetnél!
Nagy tanulság volt nekem az első egy évben az, hogy nem mindenkivel lehet együtt dolgozni és nem mindenki tudja úgy előadni az ötletemet, mint ahogy én. Nem azért, mert akkora zseni vagyok, hogy a fal adja a másikat, hanem azért, mert nekem a saját gyerekem, a másiknak viszont egy idegen csemete az oviból, akit nem hagy kirohanni az úttestre, de haza se vinné. Olyan emberrel dolgozz, aki valóban hisz a projektben és amíg nincs pénz, este is szívesen ül le fejleszteni azt. A befektető ötletet, üzleti és pénzügyi tervet néz mielőtt befektetne, de a csapat és az ember fogja meg. Ha azt látja, hogy az ötlet több embert is inspirál és szenvedéllyel tölt el, szívesebben ül le tárgyalni, mert tudja, hogy az, aki ennyire hisz valamiben, képes elmenni világ végére is. Ezért nagyon fontos, hogy olyan emberrel / emberekkel menj tárgyalni, akik ugyanúgy hisznek a projektben, mint te.

Legyél alapos
Az első találkozáskor a lényegre kell térni, de a második és a harmadik találkozásnál már részletekbe is bele mentek majd. Fontos, hogy akkor kezdj neki befektetőt keresni, ha már minden kérdésre tudod a választ - beleértve a keresztkérdéseket is. Kutasd a piacot, kérdezz meg minél több szereplőt és minél több szakembert, mielőtt összerakod azt az üzleti tervet, amivel odamész a befektetőhöz. Tudj meg mindent a jogi háttérről, a piaci szereplők igényeiről, a kivitelezésről és gyűjts be árajánlatokat is. Egy inkubátor programban való részvétel nagyon jó közeh a kutatásra, mert a mentoraidon keresztül olyan szolgáltatásokat is igénybe vehetsz, amiért cégként súlyos pénzeket kellene fizetned. Például a tanácsadás, vagy a piackutatás. Egy komoly tanácsadó nem fog időt szánni rád, de ha a mentor program finanszírozza máris máshogy kezel majd.

Legyél magabiztos!
Egy kicsit elcsépelt örök igazság, hogy ha valamiben magabiztos vagy, akkor mások is hinni fognak benne. A magabiztos kiállási technikákat számtalan helyen el tudod sajátítani, de mit sem ér a gyakorlat, ha nincs mögötte tartalom. Akkor tudod magabiztosan előadni a mondandódat, ha minden részletbe menően tisztában vagy azzal, amit mondani akarsz. Felkészültél a kérdésekre és mindennek utána néztél : piac tulajdonságai, jogi gyakorlatok, pénzügyi terv. Ezek az alapjai annak, hogy meg tudd indokolni, miért és mire szeretnéd azt a befektetést. Persze akkor sem kell megijedni, ha valamire nem tudod a választ. Senki sem tökéletes, de egy magabiztos ember nem ijed meg attól, hogy ő sem. Ha valami olyan kérés merül fel, amire nem számítottál, de meg tudod oldani, akkor nyugodtan mond azt, hogy máshova helyezted a hangsúlyt, de utána nézel és kéj egy-két napot, hogy megfelelő választ adhass.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Ezt senki nem fogja nézni” - Elszabadult a pokol az X-Faktor új mentorai miatt

„Ezt senki nem fogja nézni” - Elszabadult a pokol az X-Faktor új mentorai miatt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője