Teljes pénzügyi katasztrófa a nyaralás alatt? Szakértőt kérdeztünk, hogyan kerülheted el

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A GLAMOUR-nál mélyen hiszünk benne, hogy minden nőt megillet az anyagi biztonság és szabadság, ehhez viszont átgondolt lépésekre van szükségük. Mi ebben támogatjuk őket a BiztosDöntés.hu-val közösen indított cikksorozatunkkal, a Tudatos pénzügyekkel, hogy magabiztosan hozzanak pénzügyi döntéseket, hogy átlássák és ismerjék a lehetőségeiket.

nyaralas penzugyek
Ahhoz, hogy a nyaralás a kikapcsolódásról szóljon, érdemes átgondolni előre néhány dolgot.
Fotó: Nappy / Pexels

Itt az ideje megszervezni az utazást, megvenni a szükséges hozzávalókat és felkészülni a pénztárcád mély sóhajtásaira. Sok hasznos tanácsot adunk, hogy mindenre fel tudj készülni.

Jó hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a magyarok tavaly 21,1 millió alkalommal utaztak külföldre, 17 százalékkal többször, mint az előző évben. A tartózkodási idő is 26 százalékkal nőtt 2022-höz képest.

Az Insura.hu biztosításközvetítő friss felmérése szerint idén nyáron az ügyfelei 56 százaléka tervez külföldi nyaralást, többségük legalább egy hetes út keretében teszi majd ezt. A társaság utasbiztosítási statisztikái szerint a nyári utak az esetek felében Horvátországba, Olaszországba vagy Ausztriába irányulnak.

A nyaralás nem várt meglepetései

Az adatok szerint a leggyakoribb félelem az utazásokkal kapcsolatban a hirtelen baleset vagy betegség bekövetkezése: a válaszadók 67 százaléka tart kiemelt mértékben ettől. 41 százalék fél attól, hogy útközben lerobban az autója. Ezt egy előnyös utasbiztosítással jól tudod kompenzálni, bár a társaság szerint az utazni vágyók idén a tavalyinál 7-8 százalékkal magasabb utasbiztosítási díjakkal számolhatnak.

Ezekkel a módszerekkel hónap végére is biztosan marad pénzed

Ezekkel a módszerekkel hónap végére is biztosan marad pénzed

A nyaralásra való felkészülés során érdemes külön felírnod a hazai segélykérő telefonszámokat probléma esetére (bank, biztosító, mobilszolgáltató), illetve ugyancsak hasznos lehet a konzulátus vagy a nagykövetség elérhetősége a külföldi országban. Érdemes időben kiváltani az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ha még nem rendelkezel vele. Ellenőrizd, hogy nehogy a nyaralásod közepén járjon le a bankkártyád, mert attól kezdve nem fogod tudni használni.

Ha átléped a schengeni határokat, olvass utána a vámolási szabályoknak, ha pedig elhagyod az Európai Gazdasági Térség (EGT) területét is, akkor a mobilhívások és internetforgalom megnövekvő díjaira is készülj fel előre! Hívd fel a bankodat, hogy mikor milyen országok területén leszel, nehogy véletlenül letiltsák a bankkártyádat a külföldi tranzakciók miatt. Legyen nálad biztonságból elegendő készpénz is a helyi valutában.

Bankkártyával lehetőleg csak vásárolj külföldön

Van pár szabály, amit érdemes betartani azért, hogy ne szaladjanak el a költségek külföldön sem. Ismert, hogy a külföldi készpénzfelvétel a legdrágább tranzakciótípus, ezért kétszer gondold meg, mielőtt felveszel készpénzt a nyaralásodon!

Ha lehet, inkább csak vásárolj a kártyáddal, mert az külföldön is ingyenes.

Amennyiben elengedhetetlen a készpénz felvétele, akkor törekedj euró felvételére, ha az EGT területén vagy! Ekkor ugyanis magyarországi idegen banki díjjal vehetsz fel készpénzt. Kihasználhatod a bankod leánybankjainak kedvezményes vagy ingyenes készpénzfelvételi kedvezményét is számos országban, a CIB Banknál, Erste Banknál, OTP Banknál vagy UniCredit Banknál.

Ha azt látod a külföldi bankkártya terminálon, vagy ATM-en, hogy forintban jelzi ki a fizetendő összeget, akkor utasítsd vissza és válaszd a helyi devizában történő fizetést, mert jobban jársz vele.

Töltsd fel előre a devizaszámlád!

Ha eldöntötted, hogy inkább előre átváltod a pénzed a helyi devizába, hogy később már ne kelljen ezzel foglalkoznod, az is lehet egy jó döntés. Még akkor is, ha ehhez kellhet külön devizaszámla és deviza bankkártya.

Így akadályozhatod meg az összes pénzed elvesztését

Így akadályozhatod meg az összes pénzed elvesztését

De van még jobb megoldás! Az Erste Bank, Gránit Bank és OTP Bank is átváltja a forintodat devizára kedvező, középárfolyamon, sőt a Raiffeisen Banknál is nyerhetsz ezzel a hagyományos árfolyamhoz képest. Az átváltott pénzt pedig már szabadon költheted a nyaralásod során, nem kell aggódnod az árfolyamok miatt! Főleg, hogy az mindig csak utólag derül ki, tehát a rosszabb árfolyamot megelőzni csak ezzel a módszerrel lehet.

A Gránit Banknál most ingyenes a devizaszámla havidíja, és a devizakártya első éves díja. Az Ersténél és a Raiffeisen Banknál pedig nincs is szükséged külön devizakártyára, mert a banki applikációban bármikor átkapcsolhatod a forintkártyádat a devizaszámlád mögé és amíg vissza nem kapcsolod, addig devizakártyaként funkcionál, külön költségek nélkül.

Jó tudni, hogy az OTP Banknál havi 600 000 forintig, az Erste Banknál havi 500 000 forintig, míg a Gránit Banknál havi 650 000 forintig válthatsz devizát kedvezményes, középárfolyam szinten. Az OTP Banknál ez a lehetőség egy külön Árfolyamelem+ számlacsomag-elemmel vehető csak igénybe, mely most havidíj-mentes. A kedvezményes árfolyam az OTP Bank kivételével, a többi felsorolt banknál csak munkanapokon, 8-9 órától 17-18 óráig vehető igénybe.

Baleset utazáskor? Mutatjuk, hogyan biztosítsd magad a legrosszabb ellen

Baleset utazáskor? Mutatjuk, hogyan biztosítsd magad a legrosszabb ellen

Revolut és Wise használata külföldön

Ha van Revolut vagy Wise kártyád, bizonyos tekintetben azzal jársz a legjobban. Mindkettő tartalmaz havi 75 000 forintnyi ingyenes készpénzfelvételt, mely az egész világon érvényes, így a külföldi nyaralásod alatt is.

Mindkettővel előnyös árfolyamon tudsz átváltani forintról devizát, ezen belül a Revolutnál a legjobb árfolyamot havi 350 000 forintnyi keretig érheted el, de csak hétfőtől péntekig. Mindketten azonban számos kiegészítő szolgáltatást kapcsolnak a bankkártyához, melyet a magyar bankoknál nem, vagy csak korlátozottan vehetsz igénybe. Kikapcsolhatod például a mágnescsíkos tranzakciókat, melyekre előszeretettel utaznak a külföldi nyaralókat megrövidítő csalók, vagy kikapcsolhatod például az érintéses tranzakciókat vagy az interneteseket, ezáltal külföldön járva is jobban védheted a pénzedet.

Arról se feledkezz meg, hogy az Erste, MBH és UniCredit bankoknál az olcsóbb dombornyomású bankkártyáknál is találsz beépített utasbiztosítást, mellyel megtakaríthatod, hogy külön utasbiztosítást köss és fizess érte. De a feltételeket olvasd el az indulás előtt, hogy valóban elegendő-e a számodra. Az OTP Banknál is kapsz beépített védelmet a kártyához, de inkább csak kiegészítő jelleggel, így az valószínűleg nem lesz elegendő védelem külföldön.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dobj el mindent: Brad Pitt Magyarországon van, mutatjuk, hol futhatsz vele össze egészen biztosan

Dobj el mindent: Brad Pitt Magyarországon van, mutatjuk, hol futhatsz vele össze egészen biztosan

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)