Gombás piccata

2022.június.30.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A piccata egy gyors, de annál ízletesebb tipikus olasz fogás, amelynek lényege a pikáns tejszínes krémes, citromos szósz. Mint a legkedveltebb fogásoknak, mindenkinek megvan a maga jól bevált piccata receptje, így a variációk száma kimeríthetetlen.

Gombás piccata
Fotó: Bon Appetit

A piccata a jellegzetes szósz mellett mindig tartalmaz valamilyen húst, leggyakrabban csirkét, de borjút vagy halat is készíthetnek így, és hús nélkül is el lehet készíteni, ahogy ebben a receptben is, gombából.

Gombás piccata

Hozzávalók:

4 evőkanál extraszűz olívaolaj (elosztva)

40 deka gomba vegyesen (például siitake, bokrosgomba vagy más gomba, ha szükséges, nagyobb darabokra aprítva)

1 citrom

1 teáskanál liszt, vagy kukoricakeményítő

1 kisebb fej vörös hagyma apróra vágva

10 deka olívabogyó mag nélkül összezúzva

1 deci fehérbor

1 evőkanál lecsepegtetett kapribogyó

2 evőkanál sózatlan vaj

frissen őrölt bors

a tálaláshoz friss petrezselyem

Fotó: Bon Appetit

Így készítsd el:

  1. Egy éles késsel vágjuk vékony szeletekre a megmosott citromot. Nagyjából 6-8 vékony szeletre van szükség. A magokat távolítsuk el a szeletekből, a citrom maradékát tegyük félre.
  2. Egy nagyobb serpenyőbe tegyünk fel 3 evőkanál olajat melegedni, amikor már kellően megmelegedett, dobjuk bele a gombát, amit szórjunk meg a liszttel, vagy a kukoricakeményítővel, alaposan forgassunk össze, és süssük időnként rázogatva 6-8 percig, amíg a gomba roppanós nem lesz. Ha az állaga már megfelelő sózhatjuk, és kiszedjük egy nagy tányérra.
  3. A serpenyőben pótoljuk az olajat, állítsuk alacsonyabbra a hőmérsékletet, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, és fokhagymát, majd kevergetés mellett főzzük puhára ezeket. Adjuk hozzá a bort, az olívabogyót, a citromszeleteket és a kapribogyót, folyamatosa kevergetés mellett várjuk meg, míg a bor elpárolog, ami nagyjából 2-4 perc alatt megtörténik. Ezután adjuk hozzá a vajat, és folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel, és hagyjuk, hogy gyöngyözésig hevüljön a vaj. A megmaradt citromból facsarjunk ki egy evőkanál citromlevet és adjuk a mártáshoz. Kóstolás után sózzuk és borsozzuk, a mártás általában bőségesebb fűszerezést kíván.
  4. Tegyük vissza a gombát a serpenyőbe, és főzzük össze a szósszal, ha nem elég szaftos egy kevés vízzel lazíthatunk a szószon.
  5. A piccatát friss petrezselyemmel és kenyérrel tálaljuk.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője