Gombás piccata
A piccata egy gyors, de annál ízletesebb tipikus olasz fogás, amelynek lényege a pikáns tejszínes krémes, citromos szósz. Mint a legkedveltebb fogásoknak, mindenkinek megvan a maga jól bevált piccata receptje, így a variációk száma kimeríthetetlen.
Ezeket láttad már?
A piccata a jellegzetes szósz mellett mindig tartalmaz valamilyen húst, leggyakrabban csirkét, de borjút vagy halat is készíthetnek így, és hús nélkül is el lehet készíteni, ahogy ebben a receptben is, gombából.
Gombás piccata
Hozzávalók:
4 evőkanál extraszűz olívaolaj (elosztva)
40 deka gomba vegyesen (például siitake, bokrosgomba vagy más gomba, ha szükséges, nagyobb darabokra aprítva)
1 citrom
1 teáskanál liszt, vagy kukoricakeményítő
1 kisebb fej vörös hagyma apróra vágva
10 deka olívabogyó mag nélkül összezúzva
1 deci fehérbor
1 evőkanál lecsepegtetett kapribogyó
2 evőkanál sózatlan vaj
frissen őrölt bors
só
a tálaláshoz friss petrezselyem
Így készítsd el:
- Egy éles késsel vágjuk vékony szeletekre a megmosott citromot. Nagyjából 6-8 vékony szeletre van szükség. A magokat távolítsuk el a szeletekből, a citrom maradékát tegyük félre.
- Egy nagyobb serpenyőbe tegyünk fel 3 evőkanál olajat melegedni, amikor már kellően megmelegedett, dobjuk bele a gombát, amit szórjunk meg a liszttel, vagy a kukoricakeményítővel, alaposan forgassunk össze, és süssük időnként rázogatva 6-8 percig, amíg a gomba roppanós nem lesz. Ha az állaga már megfelelő sózhatjuk, és kiszedjük egy nagy tányérra.
- A serpenyőben pótoljuk az olajat, állítsuk alacsonyabbra a hőmérsékletet, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, és fokhagymát, majd kevergetés mellett főzzük puhára ezeket. Adjuk hozzá a bort, az olívabogyót, a citromszeleteket és a kapribogyót, folyamatosa kevergetés mellett várjuk meg, míg a bor elpárolog, ami nagyjából 2-4 perc alatt megtörténik. Ezután adjuk hozzá a vajat, és folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel, és hagyjuk, hogy gyöngyözésig hevüljön a vaj. A megmaradt citromból facsarjunk ki egy evőkanál citromlevet és adjuk a mártáshoz. Kóstolás után sózzuk és borsozzuk, a mártás általában bőségesebb fűszerezést kíván.
- Tegyük vissza a gombát a serpenyőbe, és főzzük össze a szósszal, ha nem elég szaftos egy kevés vízzel lazíthatunk a szószon.
- A piccatát friss petrezselyemmel és kenyérrel tálaljuk.