Könnyű desszert: palacsinta kukoricalisztből házi eperdzsemmel
A palacsintát mindenki szereti, az eperszezonnal karöltve pedig nem is lehet jobb párosítás akár kiadós reggelinek, akár egy finom desszertnek a palacsinta friss eperdzsemmel. Ezen a klasszikuson csavarunk egyet, hiszen a palacsinta ezúttal kukoricalisztből készül.
Ezeket láttad már?
Palacsinta kukoricalisztből házi eperdzsemmel
Hozzávalók:
Az eperdzsemhez:
fél kiló eper
2 evőkanál rum
2 evőkanál cukor
egy csipet só
A palacsintához:
3,5 deci tej
4 teáskanál almaborecet
22,5 gramm kukoricaliszt
3/4 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál só
2 tojás
4 teáskanál vaj (sótlan)
Így készítsd el:
A kompóthoz az epret felezd meg, ha túl nagyok a szemek. Tedd fel egy alacsonyabb falú lábosban közepes lángon az epret, adj hozzá két evőkanál vizet, a rumot, a cukrot és a sót is. Kevergetés mellett főzd addig a dzsemet, amíg az eper kissé megpuhul, és a cukros szósz besűrűsödik kissé, ez nagyjából 20-25 perc alatt megvan.
A palacsintához a tejet és az almaborecetet keverd össze egy kisebb tálba, várj amíg az almaborecet kissé megsavanyítja a tejet, ami nagyjából 5 percet vesz igénybe. A száraz hozzávalókat, a kukoricalisztet, a sütőport és a sót egy nagyobb tálba keverd össze. Üsd bele a tojásokat a tejes-ecetes keverékbe és az egészet keverd alaposan össze, majd a száraz hozzávalókat is alaposan keverd el, amíg nagyjából egy hagyományos palacsintatészta állagú tésztát kapsz.
Ezt követően a palacsintasütőbe tégy egy fél kanál vajat, várj addig, amíg nagyjából 150 fokra hevül az zsiradék. Ebből a mennyiségből nagyjából 8 palacsintát tudsz majd készíteni. Az egyenletes sütés titka, ha a serpenyőt sikerül nagyjából azonos hőmérsékleten tartani. A palacsintát három perc sütés után fordítsd meg, és süsd még további egy percig. Tálald az eperdzsemmel! Az eperdzsemet hidegen is hozzáadhatod a palacsintához, az elkészítés után hűtőben három napig eláll, így akár korábban is elkészítheted az epres szószt.