Krémes gombaragu rigatonival
A gomba az egyik leghálásabb alapanyag, nagyon könnyű vele dolgozni, és gyorsan elkészíthető. Általában a fehér csiperke a legnépszerűbb a magyar konyhában, ugyanakkor rengeteg fajta kapható.
Ezeket láttad már?
Nem igaz, hogy a gombának nincs különösebb íze, mert igenis egészen meglepően gazdag az ízvilága ezért is érdemes kísérletezni vele. A mostani recept egy könnyű és gyors fogás, ami éppen a kiválasztott gombakeveréktől lesz különleges.
Krémes gombaragu rigatonival
Hozzávalók:
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 kisebb hagyma apróra szelve
6 gerezd fokhagyma vékonyra szelve
2 teáskanál sűrített paradicsom
35 deka gomba vegyesen (bokrosgomba, shitake, laska, krimini)
60 ml tejszín
35 deka rigatoni tészta
2 evőkanál sótlan vaj
30 gramm reszelt parmezán, plusz a tálaláshoz
Így készítsd el:
- Egy nagyobb serpenyőbe tegyük fel melegedni az olajat, majd tegyük bele az apróra vágott hagymát, főzzük lassú tűzön, amíg meg nem puhul (nagyjából 6 perc), sózzuk, majd adjuk hozzá a fokhagymát, ezt is főzzük puhulásig, illetve, amíg a fokhagyma aranybarna nem lesz (nagyjából 4 perc). Adjuk hozzá a paradicsompürét, folyamatos kevergetés mellett teljesen vegyítsük el az összetevőket, amíg a paradicsompüré is kissé felmelegszik (1-2 perc). Adjuk hozzá a gombát, sózzuk és 6-8 perc alatt főzzük puhára.
- Adjuk a keverékhez a tejszínt és 1,5- 2 deci vizet, magasabb hőmérséklet mellett várjuk meg, amíg a szószunk felforr, majd ezt követően újra vegyük vissza alacsonyabb lángra, és párol további 12-15 percig. Szükség esetén sózzuk, és frissen őrölt borssal ízlés szerint ízesíthetjük.
- Egy nagy lábosba tegyünk fel vizet forrni, sózzuk, majd a már lobogó vízbe tegyük fel főzni a tésztát. Időnként kevergetve főzzük al dentére a tésztát (1-2 perccel a csomagoláson írt főzési idő előtt érjük el azt az állagot). Szűrjük le a tésztát, csepegtessük le, és közben tegyünk félre 4 decit a főzővízből.
- Öntsük a tésztát a serpenyőbe a szószhoz, adjuk hozzá a vajat, 2 deci főzővizet és a reszelt parmezánt. Folyamatos kevergetés mellett teljesen keverjük el a tésztát a szósszal, ami teljesen be nem vonja a szósz a tésztát.
- Tálaláskor frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.