18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

5 szeretetnyelv létezik - rád melyik jellemző? Hogyan befolyásolja a szexet?

2021.január.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hallottál már a szeretetnyelvről? Nos, a kifejezést Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő alkotta meg az 1990-es években, méghozzá úgy, hogy a párkapcsolatokat tekintve öt különböző szeretetnyelvet határozott meg.
A szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet. Chapman éveken át tanulmányozott kapcsolatokat, mire arra a következtetésre jutott, hogy sok viharos kapcsolatban élő pár számára előnyös lehet, ha megértik egymás elsődleges szeretetnyelvét, amin keresztül tudatosabban alkalmazkodhatnak egymás igényeihez az élet minden terén, így akkor is, ha a szexuális együttlétekről van szó.

5 szeretetnyelv létezik - rád melyik jellemző? Hogyan befolyásolja a szexet?
Fotó: Shutterstock

A szeretetet mindenki képes mind az öt nyelven kifejezni és megérteni is, de ha te magad sem vagy biztos a te legerősebb szeretetnyelvedben, az bonyodalmakat szülhet. Minden szeretetnyelvnek megvannak a saját igényei. Ha a te domináns szeretetnyelvedet a partnered nem érzékeli, félreértések és neheztelések alakulhatnak ki a kapcsolatotokban. Ugyanúgy, ahogy a partnerednek a te szeretetnyelvedet kell megértenie, neked is fel kell venni a ritmust az övével. Ha sikerül a szeretetnyelveteket közös pontokra helyezni, az jó hatással lehet a köztetek lévő intimitásra, és a szexuális életetekre. Mivel a szex erősen fizikai és ösztönös cselekedet, gyakran elfelejtünk koncentrálni a saját legbelülről jövő szexuális vágyainkra. A szeretetnyelv azonban ebben is segíthet.

A szeretetnyelv öt formája a következőképpen néz ki:
elismerő szavak,
minőségi idő,
ajándékozás,
szívességek,
testi érintés.




Természetesen mindegyikünk életében mind az öt kombinálódik, de különböző hangsúllyal. Csak egy, a domináns szeretetnyelved képes megmutatni azt, mi segít a legintimebb szintre eljutni a kapcsolatotokban. Ha felfedezed a saját és a partnered szeretetnyelvét, meg fogsz lepődni, mennyivel jobban meg fogjátok érteni egymást.

Ahhoz, hogy biztosan megtudd, mi az elsődleges szeretetnyelved, tesztet érdemes kitöltened. Miután te és a párod is megbizonyosodott arról, mi a saját domináns szeretetnyelvetek, akkor következő lépésként megérthetitek azt is, mi a másik számára az igazán fontos a szexuális életben.

Ha az elsődleges szeretetnyelved az ajándékozás, akkor a kapcsolatotokon sokat dobhat, ha a párod időnként váratlanul meglep virággal és körültekintően, kreatívan választ a születésnapodra, vagy más ünnepre ajándékot. Ami a szexet illeti, jó ötlet lehet ezen a téren is hangsúlyt helyezni az ajándékozásra. Vegyetek egymásnak masszázsolajt, a párod számodra új fehérneműt, vagy valamilyen vágyfokozó gyógynövényes készítményt. Beszélj a partnereddel az ajándékozásról, és dobjátok fel az életetek minden területét apróságokkal.

Amennyiben az elismerő szavak az elsődleges szeretetnyelved, akkor az inspirál a legjobban, ha kedves gondolatokat intéznek feléd. Ennek hiányában azonban nem érzed magad teljesnek, ezért különösen fontos, hogy a pároddal nagy hangsúlyt fektessetek a kommunikációra. Egy szóbeli bók vagy elismerés nagyon erős kommunikátora a szeretetnek. A szexuális életeteket a maximálisan őszinte beszélgetések erősíthetik meg, amelyek során megosztjátok egymással, mit szerettek, mit nem, próbálnátok-e ki újdonságokat, és ha igen, mit.

5 dolog, amitől biztosan jobb leszel az ágyban

5 dolog, amitől biztosan jobb leszel az ágyban

A szívességek, mint szeretetnyelv hasonlít az ajándékozás szeretetnyelvéhez, mivel ebben az esetben is nagy hangsúly helyeződik a spontán fizikai cselekedetekre, amiktől aztán szeretettnek érzed magad. Ilyen az, ha a párod elvégez helyetted valamilyen házimunkát, vagy elintéz egy váratlan teendőt, ami neked jött közbe, végeredményképp pedig a bizalom és az elégedettség érzése tölt el téged. A szexuális életbe úgy kapcsolódik be ez a szeretetnyelv, ha ügyeltek arra, hogy rendben van-e a hálószoba, mielőtt összebújtok, vagy nincs-e olyan sürgős teendő, ami miatt halasztanotok kellene, hogy együtt legyetek. Ha minden rendezett körülöttetek, akkor sokkal intimebb lesz az együttlétetek.

Minden kapcsolatban szükség van a minőségi időre, de ha ez az elsődleges szeretetnyelved, akkor prioritást élvez az, hogy együtt legyél a pároddal. A minőségi időt úgy tudjátok valóban megélni, ha egymás szemébe néztek, együtt csináltok valamit, és maximális figyelmet fordítatok a másikra. A szexuális életetek minél jobb működéséhez az kell, hogy valóban ráérjetek egymásra, kiélvezzetek minden percet, és ne rohanjatok el rögtön máshová az együttlét után, vagy ne kezdjetek bele rögtön valamilyen más tevékenységbe, csak élezzétek azt, hogy egymás mellett vagytok.

Végül, de nem utolsó sorban a testi érintés szeretetnyelve az, ami leginkább kötődik a fizikai, beleértve a szexuális cselekedetekhez. Ha a testi érintés a te szeretetnyelved, mindennél fontosabbak a kapcsolatotokban az apró érintések, a kézfogás és a csók. A szex során is a legjobb, ha figyeltek a finom és gyengéd érintésekre, és maximálisan tisztában vagytok azzal, milyen érintések esnek a legjobban egymás számára.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 Harry Potter-jelenet, ami nem került be a filmekbe, pedig ott lett volna a helye

5 Harry Potter-jelenet, ami nem került be a filmekbe, pedig ott lett volna a helye

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője