18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Ezek a leggyakoribb szorongások a szexszel kapcsolatban

2019.július.3.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A szex az egyik legcsodálatosabb dolog, ami történhet két (vérmérséklettől függően több) ember között, mégis valószínűleg nincs olyan ember, akinek élete során ne lennének kisebb-nagyobb bizonytalanságai, szorongásai a szexszel kapcsolatban.

Ezek a leggyakoribb szorongások a szexszel kapcsolatban
Fotó: giphy

Szerencsésebbek képesek túllendülni az akadályozó, elbizonytalanító dolgokon, de sokan vannak, akik az életük nagy részét úgy élik le, hogy állandóan diszkomfortérzésük van az intim együttlétekkel kapcsolatban. És ezeket a szorongásokat, gátlásokat nem is igazán tudják leküzdeni. Mivel léteznek kifejezetten a szexuális élet zavaraival foglalkozó szakemberek, terapeuták, ezért kézenfekvő lenne azt javasolni, hogy mindenki forduljon hozzájuk segítségért. A szexualitás azonban annyira tabusított témává vált, hogy csak bátortalanul merünk beszélni róla, és ez hatványozódik, ha egy idegennek kell erről beszélni, másfelől sokan vannak, akiknek fizikailag sincs elérhető közelségben egy szakember.

Természetesen semmilyen szorongást nem tudunk feloldani, de az nagyon fontos első lépés, hogy legalább felismerd, hogy téged gátol valami abban, hogy megéld a szexualitásod. Összegyűjtöttük, hogy mik azok a szexszel kapcsolatos szorongások, amivel a leggyakrabban találkoznak a szakemberek:

Mit csinálok egyáltalán szex közben?

Fotó: giphy

Bármennyire is meglepő az ember jelentős részének komoly zavart okoz, hogy mit is kellene csinálnia szeretkezés közben. Hol, hogyan fogja meg a párját, mit mondhat, vagy nem mondhat, csinálja-e ezt, vagy azt? A filmekben minden olyan egyszerűnek tűnik, a szerelmesek hip-hop ledobják magukról a ruhát, nem kell bénázni, hogy milyen pózban fogjanak hozzá a dologhoz, nem kell kérdéseket feltenni, bármit csinál az egyik fél, azt önfeledten élvezi a másik. A valóság ezzel szemben az, hogy az emberek a pólójukat félve veszik le egymás előtt, mert úgy érzik, hogy izzadságszaguk van például, vagy közben végig csak arra tudnak gondolni, hogy a zoknit azért levehette volna. És nem beszélve az ennél is rázósabb kérdésekről; fogjam meg a péniszét? ha simogatom közben a mellemet, azt hiszi, hogy nimfomán vagyok? megmondjam neki, hogy én így nem tudok elmenni? A sort persze végtelenségig folytathatnánk. Valljuk be, hogy az életben teljes káosz egész, az egyik fél azt hiszi, hogy ez még csak az előjáték, a másik meg már rég unja, valaki azt gondolja, hogy a behatolás a csúcs, másoknak az a legkevésbé izgalmas. Nem tudod hova tedd a kezed, hogyan feküdj, állj, szorítsd-e vagy csak simogasd, egyáltalán hogy kéne csinálni? Nem egyszerű, a jó szex mindenkinek mást jelent, nem könnyíti meg a dolgunkat a médiában a szexről kialakított kép, sem úgy általában, a pornófilmek meg aztán fényévnyi távolságra vannak a realitástól. Az egy dolog, ami vigaszt nyújthat, hogy feltehetően a partnered is ugyanolyan bénának érzi magát, a legjobban pedig mindezen úgy lehet segíteni, ha beszéltek arról, hogy mi történik, ha el meritek mondani a másiknak, hogy mit szeretnétek, mire vágynátok, és kérdések tennétek fel neki ugyanezzel kapcsolatban.

Szörnyen unalmas vagyok az ágyban

Megint elmondhatjuk, hogy a média nagyban befolyásolja a magunkról, az életünkről kialakított képet. Ha egész nap pörgeted a hírfolyamokat, nézegeted az Instát könnyen lehet az az érzésed, hogy mindenhol történik egy csomó izgalmas dolog, te meg mindenből kimaradsz. Ez a szexszel kapcsolatban hasonlóan működik, akár egy sima romantikus filmben, sorozatban, és pláne a pornóban mindenkinek izgalmas és változatos a szexuális élete. Egy pornófilmben 20 perc alatt több pózban élvezik elképesztően a szexet a párosok, mint amennyit te eddigi életed során egyáltalán kipróbáltál. Nem könnyű, de meg kell tanulnod, hogy mindenféle sugalmazás ellenére a szex, nem 10 próba, és nem is akrobata bemutató. Nem vagy unalmas attól, ha nem volt leszbikus kalandod, vagy nem szeretkeztél egyszerre három kigyúrt autószerelővel, és nincs egy polcnyi vibrátorod, és nem gerjedsz be attól a gondolattól, hogy valaki forró viaszt csepegtet a mellbimbódra. A való életben az emberek szexuális élete nem annyira változatos, és nem olyan gyakori, viszont attól, hogy a misszionárius póz a kedvenced még lehet szuper a szexuális életed. A szexben az a legfontosabb szabály, hogy csak azt csináld, ami tényleg örömet okoz.

Zsaroljuk egymást a szexszel

Sokan éreznek nyomást a szexszel kapcsolatban. A párkapcsolatok rettentően rossz gyakorlata, ha a szeretkezést feltételekhez kötjük. Az "addig nem fekszem le veled, amíg meg nem javítod a bojlert"-típusú ultimátumok a legbiztosabb módja annak, hogy a párok fegyverként használják egymás ellen az egyik legjobb dolgot, amit együtt csinálhatnak. A szex árucikké válik, amivel rá lehet venni, le lehet beszélni a másikat dolgokról. Ez nagyon nincs rendjén. Ne akkor szexeljetek, ha teljesültek az egymásnak szabott feltételek, akkor jött el a szeretkezés ideje, amikor kívánjátok. A saját intim kapcsolatotok nem lehet alkuk terepe. Az ezzel kapcsolatos szorongások teljesen jogosak, és az ilyen nyomásgyakorlástól meg kell szabadulni, ez teljesen egyértelmű.

Szégyellem, hogy ilyen fura dolgoktól izgulok fel

Az emberek jelentős részének vannak furcsa szokásaik, amit a többiek nem igazán értenek. Valaki gyűjti a szalvétákat, mások mániákusan mossák a kezüket, és hát még a szexszel kapcsolatban milyen fura gondolataik vannak! Fura ezt így kimondani, de valójában nincsenek normális emberek, valamennyire mindenki furcsa, sajátos szokásai vannak, és esetenként mások számára meglepő szexuális vágyai. Ez körülbelül ugyanolyan széles spektrumon mozoghat, mint ahány nünükéje lehet az egyes embernek a kacatok gyűjtésétől, az aranykeresésig, a tekézéstől a gobelin varrásig. Lehet, hogy valakit elképesztően felizgat, ha beöltöznek a szexhez, másoknak ettől nem támad kufircolhatnékja. Valakit beindít az izzadt test látványa és szaga, mások kifejezetten undorodnak tőle. Fontos, hogy a saját vágyaid miatt ne érezz bűntudatod, próbáld elfogadni. Nyilván a legfontosabb, hogy különbséget tudj tenni, hogy mi az, ami csupán a fantáziádban izgat fel, de soha nem próbálnád ki. Lehet, hogy gondolatban felizgat, hogy egy parkolóban odaadd magad egy vadidegen férfinak, de a valóságban ennél nagyobb hülyeséget aligha csinálhatnál. Vannak dologok, amik képzeletben felizgatnak, ebben semmi abnormális nincs, nyilván vannak olyasmik, amik a valóságban már kétesebb megítélés alá esnének. Természetesen mindig tudnod kell, hogy hol a határ, a saját és mások biztonságát nem áldozhatod fel a szexuális fantázia miatt. Nem erőltetheted rá másra például, hogy a rabszolgád legyen és a tűsarkú cipődet nyalogassa, de ha a párod hajlandó belemenni a játékba, örömét leli benne, akkor csak a kettőtök ízlésén, érdeklődésén múlik, hogy miben lelitek örömötöket.

Bűntudatom van attól, amit egyedül csinálok

A maszturbálás sokak számára nagyon nyomasztó dolog tud lenni, egész egyszerűen azért, mert olyan környezetben nőttek fel, ahol vagy egyáltalán nem is létezett a maszturbálás, vagy egyenesen csak a tiltás, megszégyenítés társult hozzá. Akiket nem értek fiatalkori kisebb nagyobb traumák a maszturbálással kapcsolatban, azoknak általában azért van bűntudatok, mert a megengedőbb légkörben is a maszturbálást mindig a tinédzser korral kötik össze. Aki felnőttként maszturbál, az a közvélekedés szerint éretlen, vagy menthetetlenül magányos, esetleg perverz, vagy szexmániás. Mindenesetre ciki dolog. Holott ez nem így van, a maszturbálás teljesen természetes dolog, még párkapcsolatban is. A párok libidója eltérő lehet, és van amikor a legkiegyensúlyozottabb kapcsolatban is becsúsznak szexmentes időszakok, vagy egyszerűen valakinek csak szüksége van a magányos örömszerzésre. A párok mindezt jellemzően titkolják egymás elől, vagy nem beszélnek róla, de ettől még a jelenség létezik, valójában semmi szégyellni való nincs benne. Nehéz a bűntudatot leküzdeni, mi is csak azzal tudunk segíteni, hogy elmondjuk: teljesen normális, ha akár párkapcsolatban, akár szingliként, akár fiatalon, akár idősebben, akár alkalmanként, vagy akár meglehetősen gyakran maszturbálsz, inkább élvezd!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 jel, ami poszttraumás stressz szindrómára utal

7 jel, ami poszttraumás stressz szindrómára utal

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője