18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Mi számít szexuális zaklatásnak? Hogyan ismerheted fel, hogy áldozata vagy?

2020.július.9.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szexuális zaklatás alatt azt értjük, amikor valakit a nemi hovatartozása miatt ér bántás, sérelem. Ez történhet munkahelyen, utcán, szórakozóhelyen, de akár az interneten is. Lehet, hogy ez egy szóban megtett ajánlat vagy a vágy kifejezése, de akár már konkrét fizikai kontaktusba is átmehet.

Mi számít szexuális zaklatásnak? Hogyan ismerheted fel, hogy áldozata vagy?
Fotó: Shutterstock

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet. Ugyanúgy nem oké, ha a buszon egy nő fenekét fogják meg, mint ha egy férfiét. Nők és férfiak is lehetnek nem akart szexuális vonzalom és ennek nem kívánt kinyilatkoztatásnak célpontjai. A zaklatás felismerésében – az egyértelműen nem kívánt eseményeken kívül – a saját érzéseid és reakcióid a mérvadóak.

Megdicsérhetik úgy az új szoknyádat úgy, hogy az bók legyen és jólessen, de megtehetik ezt olyan módon is, hogy megalázva és használva érezd magad, hogy maradjon benned valami rossz érzés: ami elhangzott vagy történt, felzaklat téged, kerülni akarod azt, aki mondta vagy tette. Ha ilyet veszel észre magadon, akkor zaklatásról beszélünk.

Mit tegyek, ha engem valaki szexuálisan zaklat?

Tudnod kell, hogy ez nem a te hibád. Nincs olyan rövid szoknya vagy szép test, ami indokolná azt, hogy a másik ember zaklasson. SOSEM érdemled meg. Fontos tudnod azt is, hogy sok férfival és nővel történik hasonló, nem vagy egyedül. Keress olyan barátot, családtagot, kollégát, akiben megbízol, beszélj vele erről! A következő lépés a zaklatás megállítása. Ez esetenként változó lehet. Például sok munkahelyen vannak olyan szervek, ahova tudnak fordulni az alkalmazottak, ha visszaélést tapasztalnak. Amennyiben interneten ért zaklatás, fordulhatsz a honlap üzemeltetőjéhez, illetve az NMHH Hotline-hoz is. Itt pedig további segítő helyeket találsz, és végső esetben akár feljelentést is tudsz tenni a rendőrségen.

A cikk a Yelon közreműködésével készült. A Yelon (You arE not aLONe) arról szól, hogy nem vagy egyedül a kérdéseiddel. Legyen szó a test, lélek, szerelem, egészség, szexualitás vagy akár a világ és közélet dolgairól, mi mindig tényszerű és tabumentes válaszokra törekszünk. Információra van szükséged? Gyere, gondolkodjunk együtt! Olvasd a cikkeinket, vagy tedd fel kérdéseidet a chaten, névtelenül és ingyenesen. A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja.

A Yelon azt gondolja, hogy ezt a cikket nem csak felnőttek olvashatják. A jelenleg érvényes törvények miatt azonban minden olyan tartalom, ami a szexualitásra utal vagy a szexualitást közvetlenül ábrázolja, 16-os vagy 18-as korhatáros. De csak kevesen tudják, hogy – szintén a törvények – már 12 éves kortól megengedik, hogy egy gyerek szexeljen. Nem fucsa, hogy a szexualitással kapcsolatos információktól elzárják a fiatalokat, de azt engedjik nekik, hogy szexeljenek? A www.yelon.hu oldalon egyetlen gyereknek sem kell idősebbnek hazudnia magát, ha a szexualitásról szeretne tabuk nélkül, biztonságos információhoz jutni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője