18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

10 dolog, amit nem tudtál a spermáról

2019.november.7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az iskolás felvilágosító órákon sokszor az egyetlen dolog, amit elmondanak, hogy már az együttlétek elejétől kezdve kell védekezni, hiszen az előváladék is tartalmazhat spermiumokat. Rengeteg tényező lehet, ami segíti a spermiumok termelődését és még több, ami roncsolja azok minőségét ezzel akadályozva a teherbe esést. Ha pedig többször előfordult, hogy barátoddal a közös fürdés közben a víz hőmérséklete miatt vitáztatok, most azt is megtudhatod, hogy a nők miért szeretnek tűzforró, míg a férfiak hidegebb vízben fürdeni.

10 dolog, amit nem tudtál a spermáról
Fotó: Shutterstock

1. Az vagy, amit megeszel
Az vagy, amit megeszel, tartja a mondás, ez alól pedig a sperma sem kivétel. Az talán már tudtad, hogy a különböző ételek után, különböző íze is lehet, de rengeteg tanulmány mutatta ki, hogy a spermiumok egészségére is hatással lehetnek. Az Omega-3 zsírsav egyik összetevője például rendkívül fontos, hiszen egy nem megfelelő formájú spermium ennek hatására át tud alakulni egészséges formájúvá, melynek köszönhetően sokkal nagyobb a termékenyítő hatása is. Egy másik tanulmány szerint, azok a férfiak, akik napi 3 vagy annál több csésze kávét fogyasztanak sokkal rosszabb és kisebb számú spermiumokkal rendelkeznek. Ezek DNS-ének roncsolódása ellen tökéletes a C-vitamin, ami ráadásul sokkal mozgékonyabbá is teszi őket.

2. A rendszeresség fontossága
A rendszertelen szexuális élet egyik következménye lehet az oxidatív stressz, ami szintén rongálja a hímivarsejtek minőségét. Kimutatták, hogy aki négyszer vagy annál többször ejakuál havonta, sokkal jobb minőségű spermával rendelkezik.

3. A technológia hatása
A laptopok és telefonok a mindennapjaink részét képezik. Régebben úgy tartották, hogy a laptopok által kibocsátott sugárzás magában már egészségtelen, de egy új tanulmány azt is kimutatta, hogy a wifi is negatív hatású a női petesejtekre is, így nem ajánlatos a laptopot az ölünkben, a telefonunkat pedig a zsebünkben tartani.

4. A progeszteron jótékony hatása
A női petesejtek megtermékenyítéséhez – a sejtek különböző méretéből adódóan – hatalmas energiára van szüksége a spermiumoknak, melyhez a női progeszteron is hozzájárul. Először a spermiumok enzimekkel "megolvasztják" a petesejt felületét, majd a progeszteron az, ami egy extra löketet ad a petesejtbe való behatoláshoz.

5. A spermiumok testőrei
A spermium az egyetlen sejt, ami nagyon különbözik a férfiak testében lévő többi sejttől. Nyilván formája amiatt alakult ki így, hogy sokkal könnyebben beteljesítse a feladatát, de amiatt is, mert fele annyi DNS-t hordoz, mint a többi sejt. Az immunrendszer ráadásul idegen testként tekint rájuk és meg akarná semmisíteni ezeket, de a herékben speciális védősejtek blokkolják ezt a folyamatot.

6. Napokig is eléldegél
A megfelelő körülmények között a sperma a női testben akár 5 napig is elél, de az átlag inkább a 2 nap. Érdekesség még, hogy egy nap 150 millió spermium termelődik, ami azt jelenti, hogy másodpercenként akár pár ezer. Ennek ellenére 70-90 %-uk használhatatlan.

7. A hideget szereti
A herék átlagban sokkal hidegebbek, mint a test többi része és mintegy hűtőként működnek. Ennek oka, hogy a hímivarsejtek a hideget kedvelik, így a herék feladata a testet érő hőváltoztatások kezelése. Ezzel szemben a petesejtek inkább a meleget kedvelik, ami miatt a nők gyakrabban fürdenek meleg, míg a férfiak hidegebb vízben. Akadnak olyan furcsa fogamzásgátló módszerek, melyben a férfiak 42 fok fölé melegítik heréiket, hogy roncsolják a sperma minőségét.

8. Egy életen át tartó képződés

A női petesejtekkel ellentétben a hímivarsejtek a férfiak egész életében és folyamatosan termelődnek. Egyszerre akadnak olyan sejtek, melyek már készen állnak a megtermékenyítéshez, és amelyek éppen akkor kezdtek el formálódni. A kor előrehaladtával a minőségük ugyan romlik, de a termelődés sosem áll le.

9. Nagy százaléka víz
Az ondó nagy része vízből áll és körülbelül csak 1%-a spermium. A víz mellett található benne kalcium, fruktóz, enzimek és ásványi anyagok is. Mielőtt viszont felvenné a folyós állagát, először zselésebb, melynek oka, hogy a női testben jobban ellenálljon a gravitációnak. Ugyanaz a protein található benne, mint a tojásfehérjében és eléggé kalóriaszegény, mivel egy teáskanálnyi ondó 10 kalória.

10. A spermium és a sperma nem ugyanaz
Míg a spermium, azaz a hímivarsejt a megtermékenyítéshez szükséges, az ondófolyadék, ami ezeket összeállítja spermává. Emellett az ondófolyadék segíti elő a biológiai folyamat beteljesítését, ugyanis lúgosságával csökkenti a női testben található savasságot, ami roncsolná a spermiumok minőségét. Emellett az ondóváladék plusz energiát ad a spermiumoknak.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője