5 ok, amiért késhet a menstruációd (és egyik se a terhesség)

2019.augusztus.5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A nők jelentős részének nem szabályos a ciklusa, az eltérések bizonyos mértékben teljesen normálisnak számítanak, pár napos eltérések könnyen elképzelhetők a 28 naphoz képest.

5 ok, amiért késhet a menstruációd (és egyik se a terhesség)
Fotó: Shutterstock

Igazából a 25 és 33 nap közötti menstruációs ciklus normálisnak tekinthető, minden ember szervezete egy picit más, van akinek hosszabb, van akinek rövidebb a peteérési ciklusa. Sőt, valójában nem csak egyénenként, de életkor szerint is eltérés lehet a ciklus hosszában, illetve személyeként még egy sor tényező befolyásolja az időtartamát. Valójában inkább az számít szokatlanabbnak, ha valakinek (fogamzásgátló szedése nélkül) óramű pontossággal jön meg a menstruációja. Azonban a nagyobb eltérések mögött már más okok állhatnak, ezeket nem szabad félvállról venni, és mindenképpen érdemes utánajárni.

A nem kívánt terhesség elkerülése érdekében mindig válassz biztonságos védekezési módszert, így elkerülheted, hogy azon kelljen aggódnod, hogy bár nem állsz rá készen, mégis érkezik a baba. A hosszabb idei késő menstruáció hátterében rengeteg ok állhat, nézzük a leggyakoribbakat.

Stressz

Igen, általában a késő, kimaradó menstruáció egyik leggyakoribb oka a stressz. Furcsa dolog ez, hiszen időnként éppen emiatt jön meg sokkal korábban. Azonban aki folyamatosan nagy nyomás alatt él, állandóan utazik, fokozottan stresszes munkát végez, annál nagyon gyakori jelenség, hogy teljesen felborul a peteérési ciklusa, és akár hosszabb idő is eltelhet a menstruációk között. A stressz könnyen előszobája lehet különféle betegségeknek, ezért ezt is muszáj kezelni.

Pajzsmirigy problémák

Akár túlműködésről, akár alulműködésről van szó, a pajzsmirigy nem megfelelő működése nagyban befolyásolhatja a menstruációs ciklust. Igen gyakori probléma ez is, általában vérvétellel kimutatható a rendellenes működés, és ennek ismeretében meg lehet kezdeni a megfelelő kezelést, ami visszaállíthatja a normális állapotot.

Policisztás ovárium szindróma

A PCOS egyre ismertebb, és sokakat érintő probléma, mindenképpen érdemes tudni róla, hogy a menstruációs zavarokon kívül rengeteg probléma okozója lehet az elhízástól, a pattanásos bőrön át a meddőségig. Nem elég tehát felismerni, kezelni is kell a szindrómát, mert elhanyagolva cukorbetegséghez vezethez, idősebb korban pedig magas a rák kialakulásának kockázata. Éppen ezért komolyan kell venni a PCOS-t, kezelni és kordában tartani szükséges.

Igen, jól érzed: kánikulában menstruálni maga a pokol

Igen, jól érzed: kánikulában menstruálni maga a pokol

Krónikus betegségek

Ritkábban gondolunk rá, de valójában mindenféle krónikus betegség befolyásolhatja a menstruációs ciklust. Akkor, amikor a szervezet hormonháztartása felborul, akkor felléphetnek ilyen problémák. Az egyszerű allergiától a cukorbetegségen át a Lyme-kórig minden krónikus betegség befolyásolhatja a ciklust. Ezért is fontos, hogy az ilyen jellegű betegségeinket se hanyagoljuk el.

Fogamzásgátlás

Igen, nem ritkán éppen azért írják fel az orvosok a fogamzásgáltó tabletta szedését, hogy a rendszertelen menstruációt kiszámíthatóvá tegyék. Ugyanakkor tudni kell, hogy minden hormonális fogamzásgátló módszer beavatkozik a test hormonháztartásába ami eredményezheti a menstruáció elmaradását is. Különösen akkor fordulhat elő, ha gyógyszert vált valaki, vagy ha eltér az orvos által felírt adagolási javallattól. Természetesen a nem hormonális fogamzástgátló módszerek (óvszer) nem befolyásolják a ciklus időtartamát.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője