6 lépés, hogy jobb legyen a kapcsolatod a testeddel

2022.július.6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A testünk csodálatos – segít felfedezni a körülöttünk lévő világot, és lehetővé teszi, hogy fantasztikus életet éljünk – és mégis, oly gyakran morgolódunk azért, mert nem vagyunk megelégedve vele, és megvetően nézzük magunkat a tükörben, mert nem tudjuk elfogadni magunkat. De mi lenne, ha megpróbálnánk megváltoztatni a gondolkodásunkat, és hálásak lennénk a testünknek ahelyett, hogy neheztelnénk rá?

Mindannyiunknak van egy elképzelése arról, hogyan néz ki a "tökéletes test". Ez azonban sokszor egyáltalán nem reális. Az igazság az, hogy az emberi test rengeteg méretet és formát ölthet, ami már önmagában is lenyűgöző. Tény viszont, hogy a mai világban sok olyan társadalmi nyomás nehezedik ránk, ami miatt a külsőnket szégyellnivalónak látjuk, és emiatt csorbul az önbecsülésünk. Persze felelősek vagyunk azért, hogy a testünk számára biztosítsuk azokat a feltételeket, amik az egészséges működéséhez kellenek. Fontos, hogy tápanyagban gazdag ételeket együnk, rendszeresen mozogjunk és ápoltak legyünk, de ezeken felül a külsőnk sok tényezője egyéni adottság.

Ha viszont alapvetően egészségesen élünk, de mégsem tudunk megbarátkozni a testünkkel, az rengeteg veszélyfaktort tartogathat magában. A külsőnkkel való elégedetlenség lelki problémákhoz vezethet, amikhez legtöbbször automatikusan társulnak testi betegségek, köztük evészavarok. Abban az esetben, ha testképzavar alakul ki, az életminőség negatív irányba változik. Ha úgy érzed, hogy te is szoktad a külsőd miatt frusztráltan érezni magad, akkor itt az ideje, hogy rendbe tedd a testképedet, és kibékülj önmagaddal!

1. Tudatosítsd magadban a pozitív gondolataidat

Ha valami nem tetszik magunkon, akkor hajlamosak vagyunk folyamatosan emlékeztetni magunkat az elégedetlenségünkre. De mi lenne, ha elhatároznád, hogy te ezt pont fordítva fogod csinálni? Biztos, hogy vannak olyan részei a testednek vagy olyan külső tulajdonságaid, amikre büszke vagy. Gondolj bele abba minden nap, hogy mi az a mondjuk három dolog magadon, amit szeretsz. Hangsúlyozd ezt magadnak folyamatosan, és ne feledd, hogy büszkének kell lenned ezekre a tulajdonságaidra.

Erőteljes, őszinte fotók LeAnn Rimes-ról és a pikkelysömörrel való együttélés valóságáról

Erőteljes, őszinte fotók LeAnn Rimes-ról és a pikkelysömörrel való együttélés valóságáról



2. Hallgass a tested jelzéseire

Milyen gyakran állsz meg, hogy valóban átgondold, hogyan érzed magad? Az igazság az, hogy a legtöbben nagyon ritkán figyelünk a testünk jelzéseire, és észre sem vesszük, ha túlterheltek vagy kimerültek vagyunk. Ha érzel egy apró fájdalmat a válladban, gyakran fáj a fejed vagy a térded, akkor biztos lehetsz benne, hogy a tested azt üzeni, hogy pihenj többet, táplálkozz kiegyensúlyozottan, fordíts időt a testmozgásra és ami a legfontosabb, hogy próbálj meg kevesebbet stresszelni és elfogadni önmagadat!

3. Higgy az érintés gyógyító erejében

Ahhoz, hogy valóban harmóniába kerülj a testeddel, ismerned kell, hogy milyen érintések esnek jól a számodra. Erre remek lehetőséget kínálnak az önmasszírozó technikák, amiknek a segítségével az egész testedet, ezáltal pedig a lelkedet is meggyógyíthatod. Kezdd azzal, hogy egy kis olajat öntesz a kezedbe (lehet ez olívaolaj, kókuszolaj vagy masszázsolaj), és lassan belemasszírozod a tenyeredbe és az ujjbegyeidbe. Helyezd a beolajozott kezedet a mellkasodra, majd a nyakad alá. Ezután óvatosan masszírozd meg a kezeddel a válladat, majd a tarkódat. Végül pedig gyengéden simítsd mindkét kezed az arcodon. Hamar rá fogsz jönni, hogy melyik érintések esnek a legjobban, és közben az is tudatosul majd benned, hogy az effajta törődéssel bármikor kényeztetheted a testedet.

4. Nyújts

A nyújtás az egyik legkönnyebben beilleszthető mozgásforma a mindennapokba, ráadásul javítja a vérkeringést, a testtartást, és a szervezet egészének működését is fellendíti. Az egyik legegyszerűbb nyújtógyakorlat, a kobra például mindössze annyiból áll, hogy ki kell nyújtanod a karjaidat, hasra kell feküdnöd, a lábaidat pedig egymás mellett kell tartanod. Ha ez megvan, emeld fel a felsőtestedet, hajtsd hátra a fejedet, és tarts meg ezt a pózt nagyjából fél percig. Ezáltal számos izmodat átmozgathatod, közben pedig a negatív gondolataid is tovatűnnek majd.

5. Lélegezz mélyeket

A légzési technikád erősen képes befolyásolni azt, hogy milyen a közérzeted és a hangulatod. Ahhoz, hogy jól érezd magad, szükséged van a tiszta, mély lélegzetvételekre. Ez viszont talán nem is olyan egyszerű, mint gondolnád. Tedd az egyik kezedet közvetlenül a nyakad alá, a mellkasod tetejéhez. A másik kezedet helyezd a hasadra. Lélegezz olyan mélyen és abban az ütemben, ahogy szoktál, és nézd meg, mennyire mozog az alsó kezed. Ha nem mozog, akkor vegyél néhány mélyebb lélegzetet, hogy az oxigén a tüdőd alsó részébe kerüljön, közben pedig hagyd, hogy a testedet átjárja a nyugalom.

10 tévhit az evészavarokról, amit azonnal felejts el

10 tévhit az evészavarokról, amit azonnal felejts el



6. Ne büntesd magadat

Állandóan neheztelsz magadra, amikor jégkrémet eszel banán helyett? Hé! Jó ha tudod, hogy vannak olyan esetek, amikor különös tekintettel kell lenned arra, hogy mit igényel a tested és a mentális jóléted. A koronavírus-járvány például, ami elkerülhetetlenül érint mindannyiunkat, ilyen helyzet. Ahelyett, hogy büntetnéd magad, mert úgy érzed, hogy nem gyakorolsz elég önfegyelmet, inkább mérd fel az adott körülményeket. Ha trauma ér, sokkal jobb, ha a kényelemért, a biztonságért és a stabilitásért nyúlsz ahelyett, hogy depresszióba esel. Ha pedig ez azt jelenti, hogy megeszel néhány jégkrémet vagy egy tábla csokit, akkor tudatosítsd magadban, hogy emiatt még nincs okod arra, hogy rosszul érezd magadat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője