7 dolog, amit minden húszas éveiben járó nőnek tudnia kell a teherbe esésről

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az alapvető ismereteken túl fontos, hogy apróbb részletekkel is tisztában legyél a termékenységet illetően, ha, bár még csak a húszas éveidben jársz, de később tervezel családot alapítani. Manapság általánosságban az a jellemző, hogy a nők hosszabb ideig várnak a családalapítással, így a húszas éveikben tesznek a legtöbbet azért, hogy megakadályozzanak egy esetleges nem kívánt terhességet.

7 dolog, amit minden húszas éveiben járó nőnek tudnia kell a teherbe esésről
Fotó: Shutterstock

Több kutatás is kimutatta, hogy ebben a korosztályban a nők nagyjából 60%-a szed fogamzásgátlót, ami nagyon magas arány. Bár minden olyan energia, amit esetlegesen abba fektetsz, hogy ne legyél nem kívánt időszakban állapotos, segíthet elérni több célodat (például beutazni a világot vagy karriert építeni), de nem szabad megfeledkezned arról sem, hogy mire számíthatsz akkor, ha majd gyermeket szeretnél vállalni. Íme hét tény, amit érdemes még idejében megtudnod!

A termékenységet befolyásolhatja az életmód

Az alultápláltság, a túlsúly, a túl kemény edzés, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás mind befolyásolhatja negatívan a termékenységet. A testre gyakorolt folyamatos stresszhatás, amit például kiválthat az alultápláltság is, szabálytalan ciklushoz vezethet, ami megállíthatja az ovulációt. A jó hír az, hogy a termékenység érdekében már az is hatalmas lépés, ha egészséges életmódot folytatsz. Kezdd azzal, hogy leszoksz a dohányzásról, nem viszed túlzásba az alkoholfogyasztást és próbálj meg többet aludni. A kiegyensúlyozott, normális étrend hatással lehet a ciklus szabályosságára, így segíthet abban, hogy természetes módon teherbe ess.

A fogamzásgátló tabletták nem károsítják a termékenységet

Bár sok, nem túl biztató pletyka terjed arról, hogy a fogamzásgátló tabletták esetlegesen árthatnak a termékenységnek, a biztos válasz erre az egyértelmű nem. Azt azonban érdemes tudnod, hogy ha befejezed a fogamzásgátló tabletták szedését, esetleg néhány hétig vagy hónapig is eltarthat, amíg újra nagyobb esélyed lesz arra, hogy állapotos legyél.

Az IUD a születésszabályozás egyik leghatékonyabb formája

Nagyon hatékony módszert keresel arra, hogy még ne ess teherbe? Ebben az esetben az IUD-ot ismerned kell. Ez a fogamzásgátló módszer 99%-os hatásfokú, míg a tabletták körülbelül 93%-osak. Akkor jó választás a fogamzásgátlásra, ha még hosszabb ideig nem szeretnél gyermeket. Az IUD más néven spirál, amit szakorvos helyez fel, és ha már úgy érzed, nincs rá szükséged, azonnal el is távolítja. Akik kipróbálták, általában azt tapasztalták, hogy kevesebb ideig tart a menstruációjuk, kevésbé véreznek és ritkábban görcsölnek.

Nem csak a pasi tűnhet el a tökéletes randi után, a barátnőd is felszívódhat

Nem csak a pasi tűnhet el a tökéletes randi után, a barátnőd is felszívódhat

A spirál és a fogamzásgátló tabletta nem véd meg a nemi betegségektől

Függetlenül attól, hogy spirált vagy fogamzásgátló tablettát használsz, nem védenek meg a szexuális úton terjedő betegségektől. Ha pedig elkapod például a HPV-t vagy a chlamydiát, akkor egész életre kihatóan ronthatják a termékenységi esélyeid.

A "próbálkozás" nem biztos, hogy elég a teherbeeséshez

A "próbálkozás" azt jelenti, hogy idűnként nyomon követed a ciklusod, és nagyjából arra időzítitek az együttléteket, amikor a ciklusod szerint a legtöbb esély van a megtermékenyülésre. Ha valóban teherbe akarsz esni, akkor az ovuláció körüli napokat érdemes választanotok a közösülésre. Fontos azt is tudnod, hogy meddőségre elsősorban akkor lehet alapos gyanúd, ha 35 év alatti vagy és egy éven át eredménytelenül próbálkozol a teherbe eséssel.

Mindkét fél egészségi állapotát figyelembe kell venni

Ha egy éven belül nem történik megtermékenyülés, akkor ne azonnal magadat hibáztasd. A meddőség az esetek 40%-ában a nőtől, 40%-ában a férfitól, 20%-ában pedig ismeretlen vagy kombinált tényezőktől függ. Mielőtt okolni kezdenéd magad, gondold végig, hogy a partnered milyen életvitelt folytat, ha pedig mégis az ő és a te mindennapjaid is kiegyensúlyozottak, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magatok.

Nem sikerül teherbeesned? A GyereBaba Napon szakemberek beszélnek a meddőségi okokról

Nem sikerül teherbeesned? A GyereBaba Napon szakemberek beszélnek a meddőségi okokról

A termékenységről való tájékozódás bármikor hasznos lehet

Bár a legtöbben, akik a húszas éveikben járnak, természetesnek veszik, hogy minden rendben van a termékenységükkel, ez korántsem biztos, hogy így van. Ne feltételezzük, hogy minden tökéletesen rendben van, de az sem használ, ha gyakran jár azon az eszed, mennyire lehet rendben a termékenységed. Ha foglalkoztat a saját termékenységed gondolata vagy már családalapítást tervezel, akkor már remek otthon elvégezhető tesztek is vannak, amiket érdemes lehet kipróbálnod. Ha a teszt negatív eredményt mutatnak, akkor sem szabad kétségbe esned. Fordulj mindenképpen orvoshoz, hiszen az is lehet, hogy egyszerűen életmódváltásra van szükséged ahhoz, hogy termékeny legyél. Hidd el, több lehetőséged van, mint gondolnád!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője