7 tipp, hogy erősebbé tedd az immunrendszeredet

2020.március.21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az immunrendszered folyamatosan arra törekszik, hogy megvédjen téged a különböző betegségektől. Az, hogy mennyire hatékonyan tud megküzdeni a vírusokkal, azt a tested állapota is befolyásolja, amiben pedig kiemelkedő szerepet tölt be a stressz, a fáradtság és a táplálkozásod. Az immunrendszered, mint a tested természetes védekező rendszere fellép a kórokozók (baktériumok, vírusok és betegségeket okozó mikroorganizmusok) ellen, és elősegíti a hatékony sejtregenerálódást. De mit tehetsz te egyénileg azért, hogy fokozd az immunrendszered erősödését?

1. Fogyassz fokhagymát

A fokhagyma már évezredek óta igazi superfoodként van számon tartva, méghozzá az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt. A fokhagymában található allicin nevű hatóanyag antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik a betegségek és a fertőzések megelőzését. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága szintén segíti az immunrendszer hatékony működésének fenntartását, és közvetlen hatással van a test fehérvérsejtszámának növekedésére. A legjobb mód a fokhagymafogyasztásra a főzéshez való felhasználás vagy az étrend-kiegészítő kapszula formájában történő bevétel.

2. Kövess antioxidánsokban gazdag étrendet

Míg a C-vitamin segít a megfázás és a vírusok elkerülése érdekében, az antioxidánsok az immunrendszer támogatói. Csökkentik a sejtek pusztulását és elősegítik a fehérvérsejtek képződését, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a káros baktériumok megsemmisítésében. Az antioxidánsok segítenek a sérült DNS helyreállításában, és a gyulladások kialakulásának elkerülésében. Antioxidánsban gazdag ételeket pedig könnyebben vihetsz be a szervezetedbe, mint hinnéd. Az étcsokoládé, az articsóka, a kávé, a vesebab, a zöld tea, az alma, a paradicsom, a zöld leveles zöldségek és az olajos hal is tele van antioxidánsokkal.

3. Ügyelj a bélrendszered egészségére

A test immunsejtjeinek több mint 70%-a a belek falában található, így a bélrendszered egészsége kulcsfontosságú ahhoz, hogy az immunrendszered is jól működjön. Az emésztőrendszer pedig a test természetes méregtelenítő rendszerének részét is képezi. A bélrendszered egészsége érdekében érdemes rostban gazdag ételeket fogyasztanod, valamint pre- és probiotikumokat is kipróbálnod.

4. Helyezz hangsúlyt a minőségi éjszakai alvásra

A nyugtató és bőséges éjszakai alvásnak rengeteg pozitív hatása van, többek közt az immunrendszerre is jótékonyan hat. A bőséges és kiegyensúlyozott alvás segíti a gyulladást gátló citokinek (az immunrendszer által kiválasztott anyagok) termelését, és abban is segít a szervezetednek, hogy könnyebben leküzdje, ha megfertőződsz valamilyen betegséggel.

5. Mozogj többet

A rendszeres és élénk testmozgás fokozza a fehérvérsejtek keringését, amelyek fő célja a betegséget okozó kórokozók elpusztítása. Ha sportolsz, megemelkedik a pulzusszámod és a testhőmérsékleted, utóbbi pedig szintén hozzájárul a baktériumok elpusztításához. Nagyon fontos azonban, hogy ha mozogsz, annak ideje ne érje el a 75 percet és ne folyamatosan nagy intenzitással végezd, mert ezzel veszélybe sodorhatod az immunrendszered épségét. Ha pedig rosszul érzed magad, napold el a mozgást.

6. Mellőzd az alkoholfogyasztást

Ha lebontod a különböző alkoholok összetevőit, tisztán látszik, hogy nagyrészt cukorból állnak. Ha pedig túlzott alkoholmennyiséget vagy cukrot viszel be a szervezetedbe, akkor romlik a tested fehérvérsejt-képződése, ami azt eredményezi, hogy nagyobb eséllyel kaphatsz el vírusos megbetegedéseket. Jobb, ha minden alkoholfogyasztást mellőzöl, ellenben a bőséges vízbevitelre nagy hangsúlyt fektetsz.

7. Próbálj ki immunerősítő étrend-kiegészítőket

Sok olyan étrend-kiegészítő, akár vitamin van, ami hozzájárulhat az immunrendszered erősebbé tételéhez. A D-vitamin elősegíti a csontok egészségének megőrzését és szerepet játszik a kalciumszint szabályozásában. A glutamin egy olyan aminosav, amely támogatja a bélrendszert, a sejtregenerálódást és segíti az immunrendszer működését. A C-vitamin segít, hogy kevésbé érezd magad kimerültnek és pótold a kiesett energiáidat. A cink az immunsejtek aktiválását segíti, valamint lerövidítheti a megfázás és az influenza tüneteinek élettartamát. Érdemes tehát figyelned arra, hogy semelyikből ne szenvedjen hiányt a szervezeted.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője