Betegesen rettegsz a szüléstől? Lehet, hogy tokofóbiában szenvedsz

2018.november.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha valaki várandós, természetes, hogy aggódik a szülés miatt. Sok horrortörténet is terjeng szerte a világban, elrémisztően írják le az érzett fájdalmat és az epidurális érzéstelenítést sem véletlenül találták fel. Vannak azonban olyanok, akiket már a teherbeesés gondolata is rettegéssel tölt el, a szüléstől pedig egyenesen iszonyodnak. Ez pedig komoly betegség, amelynek neve is van: tokofóbia.

A tokofóbia jellemzői
Általánosságban elmondható, hogy az orvosok nehezen észlelik a tokofóbia kialakulását, hiszen nincsenek kiképezve az azonosítására. Szerencsére manapság már nagyobb figyelmet fordítanak a perinatális mentális egészségproblémákra, beleértve a szorongást és a depressziót is. Teljesen normális és nagyon gyakori, hogy a nők idegesek, ha a szülésre gondolnak. Azonban önmagában a félelem nem jelent tokofóbiát.

Tünetei és hatásai
Hogy mi különbözteti meg a tipikus szülési félelmet attól, amikor a terhességi félelem már a normális életvitelt is akadályozza? Néhány nőt a családtervezésben belső félelem akadályoz. Mások sokáig tologatják vagy a végsőkig megakadályozzák, hogy terhesek legyenek. Ami már a fóbiára utal, ha az állapotos nő megpróbálja kikerülni a kötelező vizsgálatokat, ezzel veszélyeztetve magzata egészségét. Gyanakvásra adhat még okot a gyakori alvászavar vagy az otthoni teendők elhanyagolása is.

Két típusa létezik a tokofóbiának: az elsődleges tokofóbiát kiválthatja, ha valaki tanúja volt egy szülésnek, ő maga azonban még soha nem szült. Az elsődleges tokofóbia ritkább kiváltója lehet korábbi szexuális zaklatás traumája vagy a szorongásos zavarok. A másodlagos tokofóbia akkor jön létre, ha egy traumatikus élményen megy keresztül a nő szülése alatt, bár ezt gyakran poszttraumás stresszként azonosítják.

Kezelése
Ha a tokofóbia tüneteit észlelnéd magadon vagy egy környezetedben lévőn, azonnal szakemberhez kell fordulni. Mint minden fóbia kezelésénél, a tokofóbiánál sem az a megoldás, ha elhitetik a pácienssel, hogy biztosan minden rendben lesz. El kell fogadtatni a szüléssel járó kockázatokat. A terapeuta ezek után arra ösztönözheti a pácienst, hogy valóban vegye fel a harcot a félelemmel szemben. Ilyenkor a tokofóbiában szenvedő videókat tekint meg a szülésről, más nőkkel beszélget arról, hogy az ő szülésük hogyan zajlott, vagy meg kell írniuk a saját gondolataikat arról, hogyan várják a szülés idejének elérkezését. Akkor beszélhetünk pszichológiában vett áttörésről, amikor a betegben tudatosul, hogy nem várnak rá olyan rossz történések, amiket elképzelt.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője