Ez az alkalmazás korai stádiumban ismeri fel a női betegségeket

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nemrég mutatták be az Együtt könnyebb Női Egészség Alapítvány megbízásából készült hiánypótló Lucy névre keresztelt mobilalkalmazást, mely nagy segítség lehet minden nőnek.

Az idén ősszel induló tini edukációs kampány és a Lucy célja az ismeretterjesztés támogatása, hogy azok a fiatal lányok és nők, akiknél fennáll az endometriózis gyanúja, minél előbb eljussanak a megfelelő szakorvoshoz. A ciklus során észlelt tüneteket elemzi és jelez, ha azok valamilyen női betegségre utalnak. Az alkalmazás bevezetését a Vodafone Magyarország Alapítvány is felkarolta a Főállású Angyal program keretében. A témával kapcsolatban Tóth-Berhát Katalinnal az ötlet egyik megálmodójával beszélgettünk.

Mit jelent pontosan a Vodafone Főállású Angyal program?
A Főállású Angyal a Vodafone Alapítvány legismertebb és legnépszerűbb társadalmi projektje, melyet 2002-ben hirdettek meg először Új-Zélandon. A Vodafone Magyarország Alapítvány 2008-ban csatlakozott a kezdeményezéshez. Tavaly, amikor nyertem a Lucy applikáció tervével, a pályázatnak már tartalmaznia kellett valamilyen digitális megoldást is. A nyertes egy éven keresztül dolgozhat választott projektjén teljes munkaidőben és ehhez havi bruttó 400.000 forint fizetést is kap. Fontos továbbá, hogy egy, a pályázó által választott alapítvány is segíti a projekt sikerét, szakmai támogatást nyújtva. Azért az általánosan elmondható, hogy aki Főállású Angyalnak pályázik, annak projektje túlmutat az egy éves perióduson, egyfajta szívügyévé válik, akárcsak nekem a Lucy applikáció.

Hogyan született a Lucy applikáció?
Az "Együtt Könnyebb Női Egészségért Alapítvány megbízásából a YourCode Lab Kft. fejlesztette az alkalmazást. Az applikáció szakmai támogatói Dr. Bokor Attila, szülész-nőgyógyász, SE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Endometriosis Centrum vezető, Medend szakmai igazgató és Márki Gabriella egészségpszichológus. Az endometriózis gyógyíthatatlan, krónikus betegség, amely a meddőség egyik vezető oka. Magyarországon több mint 200.000, vagyis minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett. Az "Együtt Könnyebb Női Egészségért Alapítvány az egyetlen hazai civil szervezet, mely 10 éve az endometriózisban érintett nők támogatását tűzte ki célul és ezzel a technológiai megoldással is szeretné segíteni a betegség korai felismerését. Az edukáció fontosságát a Vodafone Magyarország Alapítvány is felismerte és ügyünket a Főállású Angyal pályázat keretében támogatja.

Miben és kiknek nyújt segítséget?
Az interaktív menstruációs naptár applikáció az egészséges menstruációs ciklus működését, az endometriózis és más női betegségek széles körű megismertetését, és a tünetek korai diagnózisát hivatott segíteni. Az applikációban egyszerűen lehet vezetni a ciklus során észlelt tüneteket, mely alapján jelez az app, ha a felhasználó érintett lehet valamely nőgyógyászati betegségben.

Miért fontos, hogy edukáljuk a fiatal nőket az endometriózis és a nőgyógyászati betegségekkel kapcsolatban?
Az endometriózis legjellemzőbb tünete a fájdalmas menstruáció, melyet a méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet méh üregén kívüli megjelenése és szaporodása okoz. A menstruációs fájdalmaktól az érintettek 82%-a szenved, fájdalommal járó szexuális életről a betegséggel küzdők 48%-a számolt be. Az endometriózis eredményes kezeléséhez kulcsfontosságú a korai felismerés, a megfelelő orvosi kezelés és az életmódváltás, hogy elkerülhetők legyenek a súlyos szövődmények. A cél a hiteles információátadás és ismeretterjesztés, az egészségértés javítása, a tini edukáció, a korai diagnosztizálás, hosszú távon a meddőség elkerülése.

Miért elengedhetetlen, hogy az érintettek mihamarabb eljussanak orvoshoz?
A tünetek megjelenésétől a diagnózisig átlagosan csaknem 5 év telik el hazánkban – környező országokban 8-10 év is lehet. Sok nő nincs tisztában szervezetének egészséges működésével, ezáltal nem ismeri fel az esetleges betegségre utaló jeleket. A késői diagnózis a női szervek roncsolódása mellett más szervek károsodását és meddőséget is eredményezhet. Különösen veszélyeztetett ezen a téren a fiatalabb korosztály, amely gyakran kortársaktól szerez téves információkat, nehezítve a betegséggel szembeni tudatosságot.

Mik a további tervek az applikációval kapcsolatban?
Az applikációt a felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan tökéletesítjük, fejlesztjük és új funkciókkal is bővítjük. A további tervek között szerepel az alkalmazás iOS rendszerre való adaptálása és a külföldről való letölthetőség elérhetővé tétele is.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk!
WAMP x Fashion Revolution Hungary

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk! WAMP x Fashion Revolution Hungary

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)