Hozz ki többet a ciklusodból! Igen, lehetséges

2017.december.15.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha a ciklus szót halljuk, sokan csak magára a menstruációra gondolunk, pedig a kifejezés egy egész hónap hormonális változásait takarja. Ha megismerjük ezeknek a hormonoknak a testi és lelki hatásait, akkor azt az előnyünkre is fordíthatjuk.

Tudtad? Sok mindent elárul, hogy mikor menstruáltál először

Míg a férfiak nemi hormonszintje normál esetben a pubertáskort követően hosszú ideig állandó, addig a nőké normál esetben minden hónapban egy meghatározott rendszer szerint változik. Ez pedig óhatatlanul kihat a viselkedésünkre és lelkiállapotunkra. Még azok a szerencsések is tudják, akiket elkerül a PMS (premenstuális szindróma), hogy egészen másképp hat rájuk egy negatív vagy pozitív esemény a vérzéses napok előtt, közben és után, ahogyan az energiaszintünk és kedélyállapotunk is havi ingadozást mutat. Mindez nagyrészt az ösztrogén és a progeszteron hormonszintjének változása okozza. Ha erre nem átokként tekintünk, hanem a női lét természetes velejárójaként, akkor abból még profitálhatunk is.

Itt az idő a cselekvésre!
A ciklus elején - tehát a vérzés első napjától kezdve - vagyis az úgynevezett follikuláris szakaszban elkezdenek érni a petesejtek és az ösztrogén hormon szintje meredeken ível felfelé. Az első napok melankolikusabb hangulata után egyre energikusabbnak és kreatívabbnak érezzük magunkat, szívesebben ismerkedünk és szociálisan nyitottabbak vagyunk. Ezt jól lehet használni nagyfokú kreatívitást igénylő feladatok elvégzésére, de egy világraszóló szülinapi bulit vagy vacsorapartit is érdemes ekkora időzíteni. A verbális készségekre és a memóriára is jó hatással van ez az időszak, így új ismeretek elsajátítására vagy vizsgázásra is kitűnő. Az ösztrogén és a tesztoszteron szintje a peteéréskor (általában a ciklus közepén, pontosabban a vérzés első napjtól visszaszámolt 14. napon) tetőzik, ilyenkor pedig a nők nemcsak hogy sokkal vonzóbbá válnak a férfiak szemében, de ők maguk is erőteljesebb szexuális vágyat éreznek. Ha valaki nem akar épp gyereket, akkor jobb erre előre fölkészülni, és megtenni a megfelelő óvintézkedéseket. A szingliknek pedig nem árt, ha biztonság kedvéért bedobnak pár óvszert a táskájukba. Az életmódváltást is érdemes erre az időszakra időzíteni, ugyanis a magas ösztrogénszint elnyomhatja az étvágyat és ebben az időszakban gyorsabban és nagyobb izomzatot is tudunk építeni. A sport már csak azért is hasznos, mert a sok pozitívum mellett az első két hétben egyes nők több stresszt és aggodalmaskodást tapasztalnak, egy jó aerobicóra pedig ezen is segít.

Ne hagyd ki! Figyeld a menstruációdat és légy hatékonyabb a mindennapokban

A sötét oldalon

A második hét végére elkezd drasztikusan süllyedni az ösztrogénszint, ami nyűgösségben, kedvetlenségben, nyilvánulhat meg. Fontos azonban tudni, hogy egy ciklus alatt kétszer is növekedésnek indul az ösztrogénszint, így alapesetben néhány nap után elmúlik a rosszkedv. A progeszteron szintjének növekedése azonban okoz még némi kellemetlenséget a harmadik héten. A vércukorszint süllyedése miatt növekszik az étvágy, ráadásul a cukorban, zsírban gazdag ételeket kívánjuk. Vigyázat! Az sem jó, ha ilyenkor szigorú diétán vagyunk, az ugyanis - szintén a vércukorszint miatt - rendkívül rosszkedvűvé tehet minket. A legjobb egy kiegyensúlyozott, jó zsírokban és teljesértékű szénhidrátokban gazdag étrend. A testmozgást azonban nem érdemes felfüggeszteni, ugyanis a luteális fázisban (vagyis a peteérést követő körülbelül két hétben) hatékonyabban égeti a zsírt a női szervezet. Ez pedig igencsak jól jön, ugyanis a vízvisszatartás is fokozódik, ami miatt puffadtabbnak érezhetjük magunkat. Sajnos a negyedik hét sem kecsegtet sok jóval, ugyanis az ismét csökkenő ösztrogénszint miatt csökken az agy hangulatszabályozásért felelős szerotoninszintje, így jobban kívánjuk az édességeket, ehhez jön a még mindig magasan lévő progeszteron étvágynövelő hatása is. Ez a hírhedt premenstruációs szindróma időszaka is, ami rossz hangulattal, irritábilitással is járhat - ez azonban nem minden nőt érint, és egészséges életmóddal csökkenthetőek negatív hatásai. Tervezd meg a ciklusodat okosan!

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR magazin decemberi számában jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez most komoly? Játszmába kezdett a palota Meghan Markle bejelentése után

Ez most komoly? Játszmába kezdett a palota Meghan Markle bejelentése után

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője