Így befolyásolja a menstruációs ciklus négy fázisa az immunitást

2020.május.30.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha bármikor gyengébbnek érezted magad, vagy influenza-szerű tüneteket produkáltál, mielőtt megjött a menstruációd, több mint valószínű, hogy azért történt, mert a hormonok ingadozása a ciklus során bizonyos immunreakciókkal járhat. Persze befolyásoló tényező lehet az is, hogy egy adott fázis során mennyi stressz ér, de vajon alapvetően melyik szakaszban milyen reakció normális a testedtől?

Így befolyásolja a menstruációs ciklus négy fázisa az immunitást
Fotó: Shutterstock

Follikuláris fázis

Megindul a tüszőérés, melynek során a petesejtet körülvevő hámsejtek osztódni kezdenek és kialakítanak egy folyadékkal telt üreget a tüsző belsejében. A tüsző által kibocsátott női nemi hormon, az ösztrogén osztódásra készteti a méh nyálkahártyájának sejtjeit. A nyálkahártya megvastagszik, ami ideális a petesejt megtermékenyüléséhez. Az ösztrogén hozzájárulhat az immunválaszhoz, és máig eldöntetlen, vitás kérdés, hogy valójában erősíti vagy gyengíti az immunrendszert.

Ovuláció

A tüszőérést az FSH hormon serkenti, azonban az emelkedő ösztrogénszint miatt a termelése fokozatosan csökkenni kezd. A ciklus közepén, az esetek többségében a 14. napon az érett tüsző a benne felgyülemlett folyadék hatására megreped, ez az ovuláció. A petesejt elindul a méh felé vezető úton. Ilyenkor az immunrendszer működése több kutatás szerin is tompul, ezért könnyebben elkaphatsz bármilyen fertőzést.

Luteális fázis

A tüsző bevérzik, sárga színű lesz, és az LH, vagyis a luteinizáló, vagyis sárgatestserkentő hormon által hormontermelésbe kezd. A növekvésnek induló progeszteronszint a megvastagodott méhnyálkahártyát a petesejt befogadására alkalmassá változtatja. A kilökődés után a petesejt megközelítőleg 24 órán át marad életben, ennyi idő van arra, hogy megtermékenyüljön. A progeszteron csökkentheti a fertőzések elleni küzdelem képességét, ami az emésztőrendszerre és a légutakra is kihathat.

Menstruáció

Ha nincs megtermékenyülés, a sárgatest visszafejlődik. Ezáltal a méhnyálkahártya elveszti a progeszteron nyújtotta támogatást, így középső és legfelső rétege leválik, és vérzés kíséretében távozik a szervezetből. Természetesen azokon a napokon, mikor menstruálsz, még inkább gyengének érezheted magad, és teljesen normális, ha ezeken a napokon egy kicsit nehezebben boldogulsz. Érdemes azonban mind a négy fázis alatt alaposan odafigyelned, hiszen az érzékenység egyedileg változhat. Ha egy fázisban rosszabbul érzed magad, akkor próbáld meg egy kicsit intenzívebben is erősíteni az immunrendszeredet: egyél tápláló és egészséges ételeket, és ha egy kicsit is motivált vagy, akkor a testmozgásnak is adj helyet.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője