Így teszi tönkre a szervezünket az alkohol!

2018.június.24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hihetetlen, de igaz. A modern világban az alkohol durvább egészségkárosító hatással rendelkezik, mint a légszennyezés, a stressz vagy a dohányzás, országunk pedig különösen az élvonalban jár ebben a tekintetben. A WHO összesítése szerint a magyarok évente fejenként átlagosan 12,3 liter alkoholt fogyasztanak, ez jelentősen több, mint az uniós átlag, ami évi 10,3 liter. A huzamosabb ideje fennálló mértéktelen ivászatnak szinte minden belső szervünk kárát látja, ráadásul külsőnkre és pszichés állapotunkra is negatív hatást gyakorol.

A szakértők azt javasolják, hogy heti minimum 2 alkoholmentes napot tartsunk, ellenkező esetben temérdek egészségügyi kockázattal számolhatunk. Ezekre a BODY Kiállítás egyik tárlatvezetője, Kollár Renáta hívja fel a figyelmet.

A rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás károsan hat szív- és érrendszerünkre: infarktust, szívritmuszavart és szívizomkárosodást is okozhat. Emellett magas vérnyomást is kialakíthat a hasi erek összehúzódása miatt, valamint magas kalóriatartamának köszönhetően elhízáshoz is vezethet, ami egyenes út a szívbetegségek kialakulásához.

Az alkohol - maró hatása miatt - gyomorkárosodást, gyomorfekélyt okozhat, a lebontás során keletkező méreganyagokat pedig a máj elraktározza. Egy idő után a raktározó sejtek már nem működőképesek, így a máj elzsírosodik, ami még visszafordítható állapot, később azonban a májgyulladás, májzsugorodás, illetve az ennek nyomán gyakran kialakuló májrák halálhoz vezethet.

Az idegsejtek károsodása és pusztulása miatt a mértéktelen ivászat szellemi leépülést, memóriazavart, elbutulást, emlékezetvesztést is okozhat. Az idegrendszer károsodik, ami gyakran kézremegést, illetve járászavart eredményez, súlyos esetben kontrollvesztés és az énkép teljes módosulása is felléphet.

Ha gyakran felöntünk a garatra, szervezetünk immunrendszere gyengül, így jobban ki leszünk téve olyan fertőző megbetegedéseknek, mint például a tüdőgyulladás. Kollár Renáta kiemelte: az alkalomszerű, de nagy mennyiségű italozás is veszélyezteti védekezőképességünket akár már egy nappal a részegség után.

Pirosas, borvirágos, petyhüdt arc és dekoltázs – a tartós alkoholizálásnak félreismerhetetlen nyomai vannak a bőrön, amely a szesz hatására veszít rugalmasságából, idejekorán ráncosodni kezd. A szakértő elárulta, hogy a piros foltokat a hajszálerek tágulása eredményezi, miközben az arc többi részét szürkéssé és fakóvá változtathatja a rendszeres alkoholfogyasztás.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője