Jobb, ha tudod: Ilyen igazából a császármetszés

2019.október.27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A császármetszések száma egyre növekszik, ezzel pedig az erről történő beszélgetések és viták száma is. Vannak, akik szinte beprogramozzák ezt a naptárukba, akadnak olyanok, akik nem is tartják igazi szülésnek, de sokszor a babák életének megmentésére ez bizonyul az egyetlen megoldásnak. A Harper`s Bazaar olyan valós történeteket keresztül mutatja be az igazi oldalát, melyben császármetszésen átesett nők osztják meg élményeiket és rántják le a leplet az ezt körülvevő pletykákról.

Jobb, ha tudod: Ilyen igazából a császármetszés
Fotó: Getty Images

Az egyik kismama úgy gondolta, hogy mindent tud a szülésről és minden úgy is fog történni, ahogy elgondolta. Beindul a szülés, ő bemegy a kórházba a kisbaba édesapjával, majd pár nyomás után a mellkasán érezheti fiát. Ez persze nem így történt, hiszen 32 hetesen a magzat mozgása leállt és a császármetszés volt az egyetlen módja annak, hogy megmentsék az életét. A tündöklő, csodás pillanatok elmaradtak és helyette egy műtét volt csak, ami miatt a kismama teljesen úgy érezte, hogy elloptak tőle valami fontos élményt és még az elismerést sem kapta meg, amit a természetes úton szülők szoktak.

Hogy miért is alkalmazhatják ezt a módszert?

Egyik ok, ahogy a fent említett esetben, ha kismama vagy a kisbaba életveszélybe kerül, például egy farfekvéses pozíciónál. Másik eset, amikor az édesanya úgy dönt, hogy nem várja ki a baba túlhordását és előre beütemezi a műtétet. Ezt az opciót egyre több édesanya választja magának, melynek számos oka lehet még a túlhordáson kívül. Ilyen az is, hogy a szülők biztosak lehetnek egy adott időpont kiválasztásánál, hogy a saját, megszokott nőgyógyászuk vezeti le a szülést, valamint az édesapa sem marad le semmiről más elfoglaltság miatt. Emellett hozzátartozik az is, hogy ebben az esetben kisebb az esélye az inkontinenciának, valamint a medencefenék hosszútávú sérülésének. Felléphet császármetszés azokban az esetekben is, amikor maga az édesanya állapota nem teszi lehetővé a biztonságos szülést és már a várandósság is veszélyeztetett. Ezekhez tartozik a magas vérnyomású, a túlsúlyos vagy a 35 feletti anyák esete.

A procedúra mára már biztonságos, mégsem szabad elfelejteni, hogy egy komoly hasi műtétet hajtanak végre, mely közel sem fájdalommentesebb, mint a természetes szülés és közben ugyanúgy felléphet komplikáció, utána pedig érzelmi trauma. Ugyan sokan még mindig azt gondolják, hogy ez a könnyebb út, statisztikák kimutatták, hogy ebben az esetben többször is történhet méhnyaki sérülés vagy akár váratlan méheltávolítás. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy míg az édesanyák körében az utóbbi időben ez gyakoribbá vált, a filmekben még mindig nem mutatnak róla semmit, arról pedig senki sem beszél, hogy milyen szülés utáni traumákat kell feldolgozniuk az édesanyáknak.

Gyönyörű fotók masztektómián átesett nőkről, akik megmutatják sebeiket és erőt adnak a rák elleni küzdelemben

Gyönyörű fotók masztektómián átesett nőkről, akik megmutatják sebeiket és erőt adnak a rák elleni küzdelemben

Egy másik édesanya, Jenny Mollen író két héttel a szülés után Instagramon posztolt egy képet a császármetszés utáni sebhelyéről, azzal a leírással, hogy bárcsak megmutatta volna neki ezt valaki 9 hónappal ezelőtt. Nála azért volt erre szükség, mert a méhlepény befedte a méhnyakot. Mindkét fiát végül így hozta világra, de a második alkalommal már sokkal jobban felkészültnek érezte magát és nem érzett szorongást. Már édesanyján is császármetszést hajtottak végre, mivel egyáltalán nem tágult ki. Első szülése előtt ő is megérezte, hogy ez történik majd vele, de 16 órán keresztül próbálkozott természetes szüléssel, miután beleegyezett volna a műtétbe. Ugyan egyre több császármetszés történik, a nők nagy része nincs tisztában azzal, hogy ez milyen sebhelyet hagy majd maga után, mikor pedig meglátják azt érzik, hogy egy tündérmesét adtak el nekik és nem is mernek beszélni a valóságról.

Rengeteg kismama vesz részt a szülés előtt különböző oktatásokon vagy csoportos foglalkozáson, de ezeken alig említenek valamit a császármetszésről. Nem csoda, hogy sok édesanyát teljesen váratlanul ér a procedúra. Nem csak a szakembereknek, de az édesanyáknak is meg kell osztani egymás között a tapasztalatokat és ezzel kevesebb nőt fog majd sokkosan érni a helyzet.

A szülés utáni depresszióról szerencsére egyre több beszélgetés folyik, és egyre kevesebben ítélik el az anyákat emiatt. Sajnos a korai időszakban nem csak ez az egyetlen mentális betegség, ami előfordulhat. Különböző szüléssel kapcsolatos poszttraumás stressz léphet fel, hiszen az édesanyáknak azzal a gondolattal is meg kell küzdeniük, hogy nem voltak képesek természetes úton szülni. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy a hormonok változása teljesen máshogy lép fel a császármetszés esetén.

Ha nem is lép fel semmilyen szülés utáni mentális probléma, a császármetszésből való felgyógyulás sokkal hosszabb, mint természetes úton. Míg utóbbinál az édesanyák (amennyiben nem lép fel komplikáció) pár napon belül már könnyebben haladnak a dolgaikkal, míg a császármetszés esetén – mivel felvágják a hasfalat és a hozzá tartozó izmokat, majd egy második bemetszéssel a méhet – akár hat héten keresztül is gyógyulhatnak. Ezután a hasizmokat alig lehet használni és olyan egyszerű dolgok is segítséget igényelnek, mint az ülés, állás vagy a kisbaba tartása. Egy édesanya elmondása szerint, a kórházban a természetes úton szülő nők pár napon belül már sminkben mentek a kisbabájukért és intézték ügyeiket, ő még azt tanulta hogyan álljon fel az ágyból. Ezek után ki merné azt gondolni, hogy ez a könnyebb út.

Soha többé HPV! Előzd meg ezt a rettenetes vírust az oltással, az életedet mentheted meg vele

Soha többé HPV! Előzd meg ezt a rettenetes vírust az oltással, az életedet mentheted meg vele

Szerencsére egyre többen mernek beszélni a császármetszésről és annak következményeiről. Rengeteg orvosi tanulmány születik ezzel kapcsolatosan, valamint kutatások is segítik a császármetszés következményeinek enyhítését. Emiatt sok édesanya érzi a műtétet már inkább győzelemnek, a sebet pedig a kitüntetésnek. A folyamatra sem úgy tekintenek, hogy mire nem volt képes a testük, hanem, hogy mi mindent kibírtak.

Történjen természetes úton vagy császármetszéssel, abban megegyezhetünk, hogy minden friss anya megküzd a saját problémáival, de ennek ellenére egyenlően csodálatosak mind.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Meghan Markle kezében van a királyi család sorsa - egyetlen döntésén múlik minden

Meghan Markle kezében van a királyi család sorsa - egyetlen döntésén múlik minden

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője