Lehet, hogy hormongondok miatt kúsznak fel rád a kilók?

2019.november.8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hiába figyelsz oda az étkezésre mégis kúsznak fel rád a kilók? Előfordulhat, hogy a súlygyarapodás hátterében valamilyen hormonális eredetű betegség áll.
Az energiaegyensúly fenntartása elengedhetetlen, hogy jól működjön az anyagcseréd, a tápanyagbevitel után pedig fontos, hogy megfelelő energiát tudj elégetni. Nagyon sok tényező befolyásolja, hogy napi szinten kinek mennyi energiára van szüksége. Bizonyos hormonális problémák esetén azonban nem az étkezés mennyisége és a mozgásszegény életmód ludas az elhízásért. Dr. Koppány Viktóriát a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük a témával kapcsolatban.

Lehet, hogy hormongondok miatt kúsznak fel rád a kilók?
Fotó: Shutterstock

Kibillen az egyensúly
A hormonális egyensúly felborulása sokféle tünetet okozhat. Kialakulthat vérzési rendellenesség, szőrösödés, gyulladt arcbőr, és időnként az indokolatlan testsúlygyarapodás is észlelhető. Meglehetősen összetett, több tényezős folyamat ez. Ha keveset eszel, beindulhat a zsírbontás a szervezetedben, nagyobb mennyiségű étel rendszeres fogyasztása esetén pedig nő a szervezeted zsírtartalma. Ez idáig pofonegyszerű! Az étvágyad kialakulásáért az agyadban található éhségközpont felel, azonban a táplálékfelvétel igényét nem csak az agy befolyásolja, hanem bizonyos hormonok is. A pajzsmirigy alulműködése, azaz a hormontermelés hiánya hízáshoz, fáradékonysághoz, hajhulláshoz, bőszárazsághoz is vezethet. Bizonyos mellékvesebetegségeknél, amikor túl sok kortizol hormont termel a szervezet, szintén túl sok zsír halmozódik fel a szervezetben. Ilyenkor a súlygyarapodást a törzsön kialakuló lila, csíkos striák és kinövések is kísérhetik. Inzulinrezisztencia és cukorbeteg esetén is előfordulhat testtömegnövekedés. Az inzulin az a hormon, ami akkor termelődik, amikor szénhidrátot fogyasztasz, ennek az emésztésében segít. A hasnyálmirigyből képződik, ami a cukoranyagcsere szabályozásáért fele. Túltermelődése is hízáshoz vezethet, és még sok más problémát okoz. Befolyásolja például a peteérést, adott esetben hajhullást, pattanásokat, nagyon gyakran meddőséget, cikluszavart, szőrösödést okoz és különböző foltok is jelentkezhetnek a bőrödön. Abban az esetben, amikor a hipotalamuszodban van valami elváltozás, ami az éhség és a jólakottságközpontot érinti, szintén megnövekedhet a kilóid száma.

A popcorn-diéta nagyon hatékony, mégsem érdemes belevágnod

A popcorn-diéta nagyon hatékony, mégsem érdemes belevágnod

Fordulj mihamarabb orvoshoz!
Ha hasra hízol, nagyon figyelj oda! Sokkal nagyobb kockázata van ilyenkor a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásának, mintha a csípődre, popsidra rakódnának a kilók. Sajnos az esetek többségében nem biztos, hogy azonnal érzékeled, hogy valamilyen hormonális problémával állsz szemben. Azonban, ha tudatosan figyelsz az étkezésedre (vezesd a telefonodon az elfogyasztott ételeket!), a megfelelő mozgásra, és ennek ellenére kúsznak fel rád a kilók, feltétlenül keress fel egy szakembert, aki alapos kivizsgálással könnyen kideríti, hogy milyen probléma áll a háttérben. Egy vércukorszintmérés, már nagyon sok mindent elárulhat, de a vérzsír összetétel, a pajzsmirigyhormonok állapotának felmérése, máj-, vesefunkciók és a test zsírszaporulata, illetve vizesedés vizsgálata is jelentős segítséget nyújthat, hogy kiderüljön, milyen probléma áll a háttérben. Ne feledd, megfelelő orvosi kezeléssel, életmódváltással legtöbbször vissza lehet fordítani a negatív folyamatokat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője