Minden, amit tudnod kell az ekcémáról

2019.április.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha kiütéses bőrbetegségekről van szó, akkor egész biztosan neked is a rózsakiütés, a csalánkiütés, a pikkelysömör és persze az ekcéma jut eszedbe. Utóbbi, az ekcéma kifejezés elsősorban az atópiás dermatitiszre utal, ami a leggyakoribb bőrbetegség. Előfordulhat csecsemőkorban, gyermekeknél, de felnőtt korban is. Ha te is tapasztaltál már bőrkiütéseket magadon, akkor nagy valószínűséggel éppen az ekcémával találkoztál, esetleg most is küzdesz vele. Mivel bármilyen életkorban jelentkezhet, fontos hogy felismerd és tudd, hogy kell kezelni.

Minden, amit tudnod kell az ekcémáról
Fotó: Shutterstock

Íme néhány tény, amit neked is tudnod kell az ekcémáról és gyógyításáról:

Mi az ekcéma és hogy néz ki?
Az ekcémának több fajtája is van; atópiás ekcéma, kontakt ekcéma, szeborreás ekcéma és neurodermatitisz. Mindegyik krónikus gyulladásos autoimmun betegség, gátolják a bőr rendeltetésszerű működését és gyakran viszkető érzést okoznak. Leggyakrabban a viszkető, gyulladt bőrről ismerhető fel, de fontos kihangsúlyozni, hogy nem fertőző. A test bármely részén jelentkezhetek a foltok, kiütések, és az enyhe bőrelváltozásoktól a súlyos elváltozásokig (például jelentős bőrrepedés) bármilyen mértékben megjelenhetnek.

Ezért fürödj almaecetben: a bőröd hálás lesz érte

Ezért fürödj almaecetben: a bőröd hálás lesz érte

Mi okozza az ekcémát?

Az ekcéma jelentkezésének pontos oka ismeretlen. A legelfogadottabb álláspont, hogy ha a szervezet immunrendszere szabálytalanul működik és irritáló hatás éri, akkor immunválaszként megjelenik az ekcéma. Az ekcéma abban az esetben is gyakori, ha egy családban asztmás vagy allergiás betegek vannak. Bár az ekcéma valóban nem fertőző, gyakran öröklődik, és ha a szülők allergiásak vagy asztmásak, akkor gyermeküknél is nagyobb valószínűséggel jelentkezhet a betegség.

Van gyógymód az ekcémára?
Sajnos az ekcémára nincs végleges csodaszer. A cél az érintett bőrfelület gyógyítása és a tünetek újbóli jelentkezésének megakadályozása. Az orvosok az életkort, a tüneteket és az aktuális általános egészségi állapotot figyelembe véve határozzák meg a páciens számára legideálisabb kezelési módot.
Az ekcéma leggyakrabban csecsemőknél és kisgyermekeknél jelentkezik, és a tünetek az idő múlásával egyre ritkábban jelentkeznek, felnőttkorra sok esetben teljesen meg is szűnnek. Bizonyos esetekben azonban sajnos az ekcémás tünetek egy életen át jelentkeznek.

Így kell jól használni a sminkszivacsot

Így kell jól használni a sminkszivacsot

Vannak olyan kiváltó tényezők, amik súlyosbítják az ekcémát?
Mindenki másként reagál az őt érő fizikai hatásokra, így bizonyos esetekben vannak olyan tényezők, amik súlyosbítják az ekcémát. Néhány embernél a durva szövetek viselése (mint pl. a gyapjú), az érzelmi stressz, a számára kellemetlen hőmérséklet vagy az izzadás is befolyásolja ekcémás bőr állapotát. Ha erősödő égő érzést tapasztalsz a már irritált bőrödön, akkor valószínűleg valamilyen külső behatás súlyosbította a tüneteket. Ennek okát mielőbb tárd fel és szüntesd meg!

Néhány tipp, amivel megszüntetheted az ekcéma tüneteit:
• Viselj puha, szellős anyagú pamut ruhákat és kerüld az olyan durva anyagokat, mint a gyapjú.
• Használj kímélő mosószereket; kerüld a fehérítő - és lágyítószereket a ruhák, a törölközők és az ágyneműk tisztításakor.
• Figyelj az étrendedre! Egyes élelmiszerek elősegítik bizonyos gyulladást okozó sejtek felszabadulását, más ételek pedig allergiás reakciót válthatnak ki a szervezetedből. Ezek közé az ételek közé sorolható minden tipikus allergén, mint például a dió, a tej és a búza. Persze ezek az egészséges szervezetre ártalmatlanok, de az allergiás betegnél az immunrendszer eltúlzott reakcióját váltják ki.
• Zabpehely fürdő: igen, nem tréfa! A zabpehely fürdő valóban jó otthoni gyógymód az ekcéma kezelésére, különösen ha gyógyító tengeri sókkal és ricinusolajjal kombinálod.
• Párásító: A kedvezőtlen környezeti hatások súlyosbíthatják az ekcémát. A hideg levegő, különösen ha éjjel alszol, csökkenti a természetes izzadást, ami irritációt és viszketést okozhat. A párásító kitűnő megoldás arra, hogy télen és nyáron is pótolva legyen a levegőből esetlegesen hiányzó nedvesség.
• Gyógyszer: ha közepes vagy súlyos mértékű ekcémád van, valószínűleg gyógyszeres kezelésre is szükséged van. Az orvosod olyan, az immunrendszeredre ható gyógyszert fog javasolni, mint a metotrexát vagy az azatioprin. Ha ezek sem segítenek, orvosi javaslatra szóba jöhet még a dupilumab nevű gyógyszer vagy a fototerápia is.





Jó ha tudod: ezért van szüksége a bőrödnek E-vitaminra

Jó ha tudod: ezért van szüksége a bőrödnek E-vitaminra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője