Ne rejtőzz el! Ábel Anita egy ritka, fájdalmas betegségre hívja fel a figyelmet!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

El tudod azt képzelni, hogy milyen lenne az életed, ha folyamatos fájdalommal kellene élned a mindennapokat, a testi-lelki szenvedés következményeként pedig teljesen el kellene zárkóznod a külvilágtól? Beszéljünk őszintén egy ritka, ám rendkívül fájdalmas betegségről, a hidradenitisz szuppurativáról, a HS-ről!

Ne rejtőzz el! Ábel Anita egy ritka, fájdalmas betegségre hívja fel a figyelmet!
Fotó: Zsólyomi Norbert

Idén június 4-e és 10-e között világszerte egy viszonylag ritka betegségre, a krónikus verejtékmirigy-gyulladásban szenvedők küzdelmeire hívják fel a figyelmet. A hazai hidradenitisz szuppurativa Te mit rejtegetsz? figyelemfelhívó kampányához Ábel Anita színésznő-műsorvezető is csatlakozott. Bár jelenleg a betegség még nem gyógyítható, azonban megfelelő kezeléssel tünetmentesség érhető el, így jelentősen elviselhetőbbé válhat a betegek életminősége.

Egyedül, elzártan, rejtőzködve. Ez a három jellemző rendszeresen visszatér azok életében, akiknek krónikus verejtékmirigy-gyulladással és annak borzasztó kellemetlenségeivel kell szembenézniük. A rendkívül alattomos, ritka betegség a népesség 1%-át érinti. Jelenleg az időben történő diagnózis jelenti a legnagyobb kihívást: egy brit egészségügyi szaklap, a British Journal of Dermatology statisztikái szerint, míg a rák esetében átlagosan két hét, IBD (gyulladásos bélbetegség) esetén négy év, pikkelysömörnél öt év szükséges, mire felismerik, addig HS esetében tovább nehezíti a helyzetet, hogy sokszor nem ismerik fel az érintettek, mivel állnak szemben. Az esetek többségében hosszú idő telik el, mire a megfelelő szakemberhez kerülnek.

A rendkívüli fájdalommal, súlyos esetekben váladékozással járó betegség diagnózisa nehéz, és emiatt a betegek hosszú szenvedéstörténete Ábel Anitát is elgondolkoztatta, így azonnal igent mondott, amikor felkérték, hogy csatlakozzon a kampányhoz. "Bár korábban nem ismertem ezt a betegséget, egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a jelenlétemmel támogatom az ismeretterjesztést. Tudom, milyen kirekesztettnek lenni, ismert gyerekként és később felnőttként volt benne részem. Nem születtem topmodellnek, egy ország nézte végig, ahogy ducibb lettem, mint az átlag. Nagyon sok bántást kaptam a külsőmért, és nyilván az ember mindig próbál másnak látszani, mint ami valójában. Aztán később rájöttem, hogy nem számít, ki mit gondol. Borzasztó belegondolni, hogy akik ebben a betegségben szenvednek, azok rejtőzködnek, sokszor évek telnek el, mire a páciens eljut a megfelelő bőrgyógyászhoz. A saját testük tartja őket fogva, nem mernek beszélni róla, nemhogy segítséget kérni. Fontos beszélnünk erről a betegségről, még több segítséget nyújtani azoknak, akik szenvedő alanyai, és támogatni azokat is, akik éppen most ébrednek rá, hogy mivel is állnak szemben. A betegség miatt nincs szerelmi, családi, házaséletük. El tudjuk azt képzelni, hogy milyen ülnünk, ennünk, aludnunk, állnunk vagy bármit csinálnunk úgy, hogy folyamatos fájdalmat kell elszenvednünk? Ez egy őrjítő dolog, ami megkeseríti az érintettek életét, holott megfelelő szakember felkeresésével és kezeléssel kordában lehet tartani a betegséget, és teljes életet lehet élni" – magyarázza Anita.

A gennyes verejtékmirigy gyulladás az egész szervezetet érintő gyulladásos, nem fertőző kórkép. Kialakulásának okát még nem ismeri az orvostudomány. Egyes feltételezések szerint a szőrtüszők kóros működésére vezethető vissza. A tünetek rendszerint azokon a testtájakon jelentkeznek, ahol a verejtékmirigyek egy speciális típusa található. Az elváltozások különböző stádiumban lágyéktájékon, a farpofák között, a combok belső oldalán és az emlők alatt lévő verejtékmirigyeknél jelentkezhetnek. Enyhe formájában az érintett bőrterületen pattanásszerű apró göbök, mitesszerek vagy néhány ciszta figyelhető meg. Súlyosabb esetekben a gyulladt területeken gyakoriak a fájdalmas csomók és kelések, a kiújuló tályogokból pedig akár váladék is ürülhet, ami kellemetlen szag forrása lehet. A nyár ezért a betegek legnagyobb ellensége, mivel a kellemetlen szagok mellett a verejtékezés miatt csípő, égő fájdalmat is éreznek. A HS-ben kialakuló bőrelváltozások pszichés terhet és rendszerint jelentős életminőségromlást eredményezhetnek.

Bár a tünetek nem mindig súlyosbodnak, de kiújulhatnak, és ilyenkor súlyosabb formában jelenhetnek meg.

„Óriási a korai diagnózis jelentősége, mert minél előbb kap megfelelő kezelést a beteg, annál enyhébb a betegség kimenetele.
A hidradenitisz szuppurativa emiatt megköveteli a beteg és orvos közti őszinte,
bizalmas kapcsolatot” – hangsúlyozza dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem bőrklinikájának professzora.

Csatlós-Sárkány Ágnes húszéves korában egy kisebb, combtőnél kialakult kitüremkedés miatt fordult orvoshoz, azonban akkori panaszaival nem tudtak mit kezdeni. Tizenkét évig járt orvosról orvosra sikertelenül, míg egy ekcémaprobléma miatt felkeresett egy bőrgyógyászt. Ekkor merült fel Ágnesben a verejtékmirigy-gyulladás gyanúja, majd a szerencsének köszönhetően rátalált dr. Wikonkál Norbertre, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának professzorára, aki diagnosztizálta nála a hidradenitisz szuppurativát. Megfelelő kezelési módszerekkel azóta tünetmentesen éli az életét, és nagy erőkkel segít a hasonló problémákkal küzdőknek.

Megfelelő kezeléssel tünetmentesség érhető el, így jelentősen elviselhetőbbé válhat a betegek életminősége

Még több információt találsz a hidradenitis.hu oldalon!

Jelen cikk általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén fordulj orvoshoz!

AbbVie Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7. www.abbvie.hu

HUHUD180087 Lezárás dátuma: 2018. 04. 27.

Fotó: Zsólyomi Norbert
Stylist: Kökény Nikoletta
Smink: Véger Fibi
Haj: Hevesi Krisztián/HAVE
Virágdekor: Muszula Tímea/Laura Virág



Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez tényleg Meghan Markle? Még sosem láttuk ilyen ruhában!

Ez tényleg Meghan Markle? Még sosem láttuk ilyen ruhában!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője