Nem kellenek a ´csodadiéták´, az Alakorvoslás Program segít a fogyásban

2019.október.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Dr. Farkas Kitti az Alakorvoslás Program kitalálója és alapító orvosa. Aneszteziológusként és intenzív terápiás szakorvosként dolgozik. A Programot 2017-ben azért dolgozta ki, mert munkája során azt tapasztalta, hogy az emberek nem kapnak valódi segítséget a tartós, egészséges fogyáshoz. Önhibájukon kívül helytelen módszerekkel, csodadiétákkal és termékekkel próbálkoznak, többnyire sikertelenül. Az Alakorvoslás Program célja, hogy szakmai módszerekkel, rendes ételek fogyasztása mellett sajátítsák el a résztvevők az új életvitelt, mellyel jobban érzik magukat, és utána is gond nélkül megőrzik az elért formát. Dr. Farkas Kittiről és programjáról bővebb információ az alakorvoslas.hu oldalon érhető el.

Hány embert érint manapság a túlsúly kérdése?

Mi vagyunk a leginkább elhízott ország Európában és a negyedik legelhízottabbak a világon. Az elhízottak arányának rohamos növekedése pedig világjelenség. A magyar nőket is súlyosan érinti ez a probléma. 32 százalékuk túlsúlyos, és megint 32 százalékuk elhízott. Ez azt jelenti, hogy háromból két nő súlyproblémával küzd – ez hatalmas szám!

Milyen kockázatai vannak ennek az állapotnak?

Az elhízás nem pusztán esztétikai kérdés, hanem súlyos egészségügyi probléma. A túlsúly, majd az elhízás ugyanis maga után vonja a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek kockázatának növekedését.

Hogyan lehet hatékony és tartós eredményeket elérni?

Fontos tudni, hogy a sikertelen fogyókúráról többnyire nem a fogyni vágyó tehet, hanem a helytelen módszerek. Látva a különféle csodadiétákat, melyek hihetetlen eredményeket ígérnek, igen rövid idő alatt, azt mondom: az lett volna a csoda, ha ezekkel sikerül lefogyni. Azt hangsúlyozom mindenkinek, aki hozzám fordul ilyenkor, tehát egy-egy sikertelenség vagy visszahízás után: nem a te hibád! Helytelen módszert választottál. Ha tisztában vagy a tested működésével, az élettani alapokkal és betartasz pár egyszerű szabályt, akkor menni fog. Azt gondolom, a mindennapokba beilleszthető, az időt nem felemésztő, természetes ételekre épülő módszer kell. A diéta amellett, hogy elérje célját, vezessen át egy életmódváltásba és fenntartható módon tudjuk megőrizni a karcsú alakot és az egészséges anyagcsere-működést.

Mit tanácsol a doktornő azoknak, akik szeretnének változtatni?

Felejtsük el a napi öt étkezést! Ez egy berögződés, de nincs alapja annak, hogy ezzel könnyebb a fogyás, sőt, sokkal nehezebb. Ha a sok étkezéssel egész nap magasan tartjuk az inzulinszintet, akkor kevés ideig éget a test zsírt. Ehelyett én a napi három étkezést javaslom. Az ebéd legyen a legtartalmasabb étkezés, ne a reggeli. Reggel úgy ébredünk, hogy magas az inzulinszintünk. Ha szénhidrátot fogyasztunk reggelire, akkor még több inzulint bocsát ki a szervezet, így később is áll vissza az inzulinszint (a zsírégetésre délelőtt nem lesz ideje a szervezetünknek). Reggelire fehérjedúsat fogyasszunk és minimalizáljuk a szénhidrátot, az ebéd lehet mind fehérjében mind szénhidrátban tartalmas, a vacsora viszont inkább fehérjét és zöldséget tartalmazzon.

A legtöbb csodadiéta mostanában manipulált, ellenőrizhetetlen összetevőket tartalmazó "csökkenetett szénhidrát tartalmú" élelmiszerekre épül. Olyan hosszú az
összetevő-listájuk, hogy végigolvasni is fárasztó. Nem tudjuk, mi van bennük és szerintem nem is finomak. A természetes, nem agyondolgozott étel finom, így én ezt javaslom.

A rendes ételek fogyasztásával függ össze az is, hogy oda kell figyelni a vegyes étrendre, a szükséges tápanyagok bevitelére. Ne keressünk ellenséget se a szénhidrátokban, se zsírokban, se másban! Megfelelő időben, megfelelő mértékben fogyasztva őket, a szervezet jól működik és a fogyás is szépen halad.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Angelina Jolie új tetoválása megér egy gyors pillantást

Angelina Jolie új tetoválása megér egy gyors pillantást

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője