Nem vagy a legjobb formádban? Nem biztos, hogy te tehetsz róla

2018.december.1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Manapság egyre többet hallani az ösztrogéndominanciáról. Sokunk életét megkeserítő tüneteket, állapotokat írhatunk ennek a ma olyan általános problémának a kontójára. Te is megpróbáltál már mindent, hogy lefogyj? Egészségesen étkeztél, mozogtál és mégsem csökkent a súlyod az ideálisra? Vagy netán a sokunk életét megkeserítő PMS-szindrómával küzdesz? Talán tudjuk az okát.

nő
Fotó: Shutterstock

A világ ellened, te a világ ellen

Kicsit lehangoló, de igaz, hogy a környezetünk nem teszi könnyűvé az egészséges életmódot. Tulajdonképpen egy hermetikusan lezárt buborékban élve tudnánk csak elkerülni azt, hogy nemkívánatos hormonok, vagy hormonszerű anyagok kerüljenek a szervezetünkbe. Először akkor ütött szöget ez a fejembe, amikor egyik sikeres topmodellünk, a ma már anyuka Dencsi Adrienn a szerkesztőségünkben járt. Megkínáltuk vízzel és kifejtette, hogy ő bizony soha, sehol nem iszik a csapból, mert a csapvíz tele van női hormonokkal. Puff! Sosem gondoltam erre! De miért is lenne ez baj, hiszen az ösztrogén a nőiesség hormonja?! Kiderült, hogy egészséges mennyiségben szüksége van rá a szervezetünknek, a baj csak az, hogy körülbelül ötven éve, a kemikalizáció térhódítása óta, ha akarjuk, ha nem, egyre nagyobb mennyiségű ösztrogén hatású vegyület kerül a szervezetünkbe. Ennek mennyisége így jóval magasabb lesz, mint a "kiegyenlítő" hormoné, a progeszteroné, hiszen abból a szervezetünk is kevesebbet termel. Kész a diszharmónia!

Az ösztrogén tehát az ellenségünk?

Erről természetesen szó sincs, hiszen mint minden, szervezetünk által termelt hormonnak, ennek is megvan a maga fontos szerepe. Baj csak akkor van, ha az ösztrogénszintünk aránytalanul túlsúlyba kerül a progeszteronhoz képest. Ilyenkor mindenféle, a nőiességünkkel kapcsolatos nehézséggel, tünettel, fájdalommal találjuk szemben magunkat. Az eddig bevált gyakorlat szerint nincs mit tenni, ha elviselhetetlen fájdalmakkal kell megküzdened a menstruáció alatt. Vagy fájdalomcsillapítót, vagy fogamzásgátló tablettát ír fel a legtöbb nőgyógyász. Igen ám, de tényleg ez a megoldás? Dr. Csiszár Miklós, a Naturwell Életmódközpont vezetője szerint a szintetikus hormonok beszedése nem segít a diszharmónia megszüntetésén, hanem csak tovább növeli a bajt. Ráadásul az ösztrogén zsírban raktározódik, így az ördögi kör adott: minél túlsúlyosabb vagy, annál többet raktároz a szervezeted ebből a hormonból, és hosszú távon az életedet nehezítő tüneteket, betegségeket okozhat ez az állapot. Az ösztrogéntúlsúly növeli például a méh-, mell- és petefészekrák rizikóját is. Egyes tudósok igen drámaian az "élet angyalának" és a "halál angyalának" hívják ezt a női hormont, attól függően, hogy túlsúlyba kerül-e a progeszteronhoz képest, vagy nem.

Hogy kerül túl sok ösztrogén a szervezetedbe?

Sajnos lépten-nyomon. A petefészked termeli, ez az alap. Ez elég is lenne, ámde ott vannak a xenoösztrogének (kívülről a szervezetbe kerülő idegen, ösztrogénszerű anyagok), melyek olyan kémiai anyagok, amelyek a bőrödön és belégzéssel jutnak a szervezetedbe és ösztrogénszerű hatást fejtenek ki. Az autók kipufogógáza, a műanyag üdítős palackokból hő hatására kioldódó BPA nevű anyag, a parabén, melyet kozmetikumokban, krémekben találsz, vagy a különböző növényirtók, mosószerek, a mikrózható ételek csomagolása, az ipari tartású állatok húsa mind-mind halmozódik a szervezetedben. Persze még hosszan sorolhatnánk az átlagos halandó számára cseppet sem nyilvánvaló forrásokat. Aztán ott vannak a fitoösztrogének, például a cickafarkban, vagy szójában. Ha az előbbiből nem is fogyasztasz élvezettel, szójaadalékot valószínűleg minden második kedvenc ételedben találsz majd. Ezek mellett nagyon sok nő szed fogamzásgátlót is, amellyel alapból szintetikus ösztrogént juttat a szervezetébe. Milyen is az ösztrogénhatás? Ez az a hormon, ami azt az utasítást adja a szervezetednek: "Gyarapodj!" Felelős a vízvisszatartásért, a sejtburjánzásért, a másodlagos női nemi jelleg kifejlődéséért, a méhnyálkahártya és az emlőszövet mennyiségi felépítéséért.

5 ok, amiért felébredsz az éjszaka közepén

5 ok, amiért felébredsz az éjszaka közepén

Túlélési terv

Fontos megjegyezni, hogy az ösztrogéndominancia nem csak testi, hanem lelki diszharmóniát is okoz. Teljesen mindegy, hogy amiatt vagy elkeseredett, mert sehogysem tudsz lefogyni, vagy a szexuális életed megy tönkre a kiszámíthatatlan köztes vérzések és az állandó aggodalom miatt, vagy éppen nagyon vágysz már arra, hogy magadhoz öleld a kisbabádat, de sehogysem tudsz teherbe esni. A női léted, kiegyensúlyozottságod van krízisben egy elhúzódó ösztogéntulsúlyos állapotban. A motivációddal nem lesz probléma, ha már ilyen tüneteket produkálsz, menni fog az életmódváltás, ne aggódj! Kezdd azza, hogy kideríted, vajon erről van-e szó. Ma már a nyálból is ki tudják mutatni a szervezetedben lévő hormonok szintjét. Ha a nőgyógyászodnak eddig nem jutott eszébe, hogy ezt az eshetőséget is kivizsgálja, a panaszaid megoldásának érdekében vedd a kezedbe a sorsod! Amíg kiderül, mi a helyzet, már addig is minimalizáld a tej- és a húsfogyasztást és csak olyan forrásból vásárolj húst, ahol biztosan tudod, hogy nem tömik őket hormonokkal. Elvileg Európában szabályozzák az iparilag tartott állatoknak adott xenoösztrogének mennyiségét, de elképzelhetőek a visszaélések. A gyorsabban hízó, gyarapodó állatok esetében ugyanis gyorsabban jutnak haszonhoz a tartók. Kerüld a vegyszeres termesztésű kávét, a génmanipulált szóját és a szójával dúsított étleket és csökkentsd az ösztrogénszintedet minél több antiösztrogén hatású táplálék fogyasztásával. Ilyenek az omega zsírsavak, a szezámmag, a keresztes virágú növények, mint a brokkoli, a karfiol, a torma, a kelbimbó, a káposzta.

Gyógyszer a természetben

Ha a nyálteszt kiderítette, hogy valóban túlsúlyba került az ösztrogén a szervezetedben és progeszteron pótlásra van szükség, válaszd a természetes módot. A hormonegyensúly tanácsadók szerint jelenleg csak a mexikói yamsz gyökérből nyert természetazonos hatóanyaggal lehet próbálkozni, hiszen a szintetikus progeszteront is ebből nyerik. "A természetes progeszteron a kulcs lehet a probléma megoldásához, míg a szintetikus ajtóstul ront a házba és további panaszok forrása lehet."- fogalmazta meg a doktor. Véleménye szerint nincs a Földön más olyan növény, aminek a hatóanyaga ennyire hasonlít a petefészked és a mellékveséd által előállított progeszteronhoz. A yamsz gyökérből tabletta \ (www.szuperalak.hu ) és krém is készül. A szakemberek a krémet javasolják inkább, mert a tabletta hatóanyagának nagy százalékát a májad hatástalanítja, így nem ér célba, míg a krém a bőrödön át felszívódva jobban hasznosul. Fontos tudnod, hogy ezt nem lehet túladagolni, de a menstuáció alatt nem kell kenegetni, vagy szedni és a ciklus folyamán is kövesd a tanácsadód mennyiségre vonatkozó útmutatását. Javulást már heteken belül érzékelhetsz, de azért az átütő különbség hónapok múlva mutatkozik meg. Miután a xenoösztrogén a zsírszövetben halmozódik fel, egy tudatos életmódváltás - de semmiképpen sem a drasztikus koplalás -, segíthet az állapotod gyorsabb javulásában. A hagyományos orvoslás nemigen hisz ebben a módszerben, pedig harminc éves tapasztalat bizonyítja, hogy működik és számtalan nő menekült már meg a méh- illetve petefészekeltávolítás veszélyétől vagy a meddőség poklától.

Íme az új sztárdiéta: szakaszos böjt és 18:6

Íme az új sztárdiéta: szakaszos böjt és 18:6

Gyanakodj ösztrogéndominanciára, ha...

...PMS szindrómával küzdesz
...fájdalmas a menstruációd 
...vérzési zavaraid vannak (elhúzódó vérzés, darabos vérzés, köztes vérzés, barnázás, nagy- vagy éppen kismennyiségű vérzés) 
...nem tudsz lefogyni, pedig egészségesen étkezel és mozogsz és nem koplalsz 
...miómád, cisztád van 
..a szokásosnál jobban és huzamosabb ideig feszül, fáj a melled 
...endometriózisod van 
...a melledben csomók vannak 
...a szervezeted visszatartja a vizet, ödémás vagy 
...gyakori migréned van
...alvási zavarokkal küzdesz 
...szőrösebb lettél olyan helyeken, ahol nők nem igazán szőrösödnek 
...többször elvetéltél már a terhesség első heteiben
...nem tudsz teherbe esni 












Glamour-tipp:

Járj utána, mi a helyzet veled!

Csináltass tesztet és konzultálj hormonegyensúly tanácsadóval a Naturwell Életmód Központban. Ha 28 napos a ciklusod, akkor a 21. napon kell elvégezni a tesztet, ha ennél hosszabb, vagy rövidebb, akkor a teszt időpontja is értelemszerűen módosul. 10 napon belül meg is kapod az eredményt és akkor a tanácsadóddal meg tudjátok beszélni a teendőket. Természetes hatóanyag-tartalmú krémet is vásárolhatsz.

Szerencsére vidéken is és a határon túl is találsz ezt a módszert alkalmazó orvosokat és szakembereket. Klikkelj a www.progeszteron.hu-ra!

Olvasd el a cikkünkhöz segítséget nyújó orvos és szerzőtársa könyvét! Dr. Csiszár Miklós – Juhász Zsolt: Egészség- Igazság! Egészségmegőrzés szike nélkül című könyve a természetes alternatívák erejével kínál gyakorlati megoldásokat a testi, lelki és szellemi egészség terén. A sebész és életmód-tanácsadó által írt könyv ötletek helyett átfogó programot, fogyókúra helyett a táplálkozás örömét nyújtja – orvosi tapasztalattal és háttérrel. 

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mihályfi Luca: „Szeretnék ugyanaz a lány lenni, aki az X-Faktor előtt a zuhanyrózsa alatt énekelt”

Mihályfi Luca: „Szeretnék ugyanaz a lány lenni, aki az X-Faktor előtt a zuhanyrózsa alatt énekelt”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)