Puffadsz menstruáció alatt? Itt van 11, nőgyógyászok által tesztelt módszer ez ellen

2021.június.25.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A puffadás a legtöbb nő számára problémát okoz és menstruáció alatt, még kellemetlenebbé válhat. Bosszantó és kényelmetlen. Arról nem is beszélve, hogy a velejáró görcsök még a maradék életkedvünket is elveszik.

Puffadsz menstruáció alatt? Itt van 11, nőgyógyászok által tesztelt módszer ez ellen
Fotó: Shutterstock

A puffadás sokszor az önbizalmunkat is képes aláásni. Pedig valójában ez egy teljesen normális és átlagos tünet, amellyel több millió nő küzd a menstruációja alatt. Szerencsére a közösségi média felületein is egyre több nő fogadja el ezt az állapotot és jönnek rá, hogy jobb, ha valósághűen ábrázolják a testüket. (Hiszen nyilván nem mindannyian rendelkezünk kockahassal, főleg nem 0-24 órában 365 napon)

Például, Maeve Madden, influenszer ezt a fotót osztotta meg a felpuffadt hasáról. A kép címe: Hello Hormonok! Köszi, hogy késtetek! (5 nap különbség van a két kép között) Még ma is fel voltam puffadva edzés közben és a kezeim úgy néztek ki mintha virslik lennének. Annyira próbáltam az edzésre fókuszálni, aztán BOOM!

Itt a #valóság. Mivel az igazság az, hogy a nők körülbelül 70%-ánál jelentkezik puffadás a menstruáció alatt mondta Diana Bitner, michigani nőgyógyász. Egy női egészségügyi magazin felkereste a téma szakértőit, hogy megértsék, miért puffadnak fel a nők menstruáció előtt, és mi lenne a legjobb módszer e kellemetlen probléma leküzdésére.

Miért kíséri puffadás a ciklusod?

Az ösztrogénszint ingadozása és a progeszteron hirtelen csökkenése közvetlen a menstruáció előtt nagyban hozzájárul a problémához. "Ha az ösztrogénszint magasabb, testünk hajlamos a víz visszatartására" - mondja Meggie Smith, szülész-nőgyógyász. "A progeszteron szint növekedése a ciklus második felében lassíthatja az emésztőrendszert, és ez puffadáshoz vagy teltség érzetéhez vezethet" - tette hozzá. A puffadás általában egy-két nappal a periódus előtt kezdődik. Néhány nő azonban már a menstruációja előtt 5 nappal elkezdi tapasztalni a tüneteket. Gyakran zavarva a normális, mindennapi életünket és tevékenységeinket. Az egyetlen pozitívum viszont, hogy a menstruáció után pár nappal abba is marad.

Mi segít a puffadás leküzdésében?

Van egy jó hírünk: Néhány egyszerűbb lépést követve neked is sikerülhet kiiktatnod a menstruációs puffadást az életedből, de legalább jelentősen csökkenteni.

1. Fogyassz fehérjében és káliumban gazdag ételeket

Tömd a pocakod olyan összetevőkkel, amelyek nem okoznak felfúvódást.

"A magas káliumtartalmú ételek, például a banán, a sárgadinnye, a paradicsom és a spárga hozzájárulnak a megfelelő folyadék-egyensúly elősegítéséhez" - mondja Isabel Smith, a New York-i székhelyű hírességek dietetikusa és fitnesz szakértője. "Ugyanez vonatkozik az egészséges zsírokra, mint a chia, a dió és a lazac." A fehérje egy másik biztonságos összetevő – itt gondolj a csirkére, a halra és a tofura. "Van pár természetes vizelethajtó étel, mint a zeller, az uborka, a görögdinnye, a citromlé, a fokhagyma és a gyömbér. Ha ezeket fogyasztod, könnyebnek érezheted magadat, még akkor is, ha éppen menstruálsz" - javasolja Sherry Ross nőgyógyász.

2. Kerüld az olyan ételeket, amelyek gázosítanak

Igen, itt például a brokkolira és a kelbimbóra gondolunk. Lehet, hogy a Pinteresten talált kedvenc receptjeid ezeket az összetevőket ajánlják, viszont cukrot és raffinózt tartalmaznak. A testünkből hiányoznak a lebontáshoz szükséges enzimek, így az említett zöldségek fogyasztása gázosításhoz és puffadáshoz vezethet. Ilyen ételek még a bab, a káposzta, a karfiol és a saláta.

3. Ne hagyd ki az edzést

Megértjük: Mi sem érezzük magunkat a túlságosan motiváltnak. De a szakértők szerint a pulzusszám növelése az egyik legjobb módszer a puffadásos tünetek enyhítésére. "Az ülő életmódot folytató embereknek lassabb az emésztőrendszerük" - mondja Dr. Ross. A verejtékezés segíthet abban, hogy összeszedettebb maradj, és csökkentsd a székrekedés valószínűségét. A könnyebb edzésformák, mint például az úszás és a jóga, megoldást biztosíthatnak; a nagy intenzitású gyakorlatok valóban elősegítik a gyulladást és növelik a puffadást.

4. Hagyd el a koffeint és az alkoholt (egyelőre)

A menstruáció előtti alkoholfogyasztás fokozhatja a tüneteket, mint például a mellérzékenység, a hangulati ingadozás és a puffadás - mondja Bitner. A kávé pedig stimulálhatja az emésztőrendszert és irritálhatja a bélrendszert, nem is beszélve a kiszáradásról, ami a víz visszatartását okozza.

Így befolyásolja a menstruációs ciklus négy fázisa az immunitást





5. Vegyél be egy gyulladáscsökkentőt

Az Ibuprofen és a Naprosyn gátolja a gyulladást okozó vegyi anyagokat, amelyek puffadást okoznak. Néhány nappal a menstruáció előtt vegyél be körülbelül 200–400 milligrammot hat-nyolc óránként. Sose feledd persze, hogy a gyógyszerszedést beszéld meg az orvosoddal, és mindig figyelj oda, hogy a gyógyszerek ne okozzanak nagyobb bajt, mint amennyi haszonnal kecsegtetnek. Például, ha laktózérzékeny vagy, egy laktózt tartalmazó gyógyszer aligha fog érdemben segíteni.

6. Kerüld a cukros és szénsavas üdítőket

A szénsavas italok miatt ideiglenesen jobban érezheted magadat, ám a korábbinál még jobban felfúvódhatsz. Ugyanez vonatkozik a cukros italokra. Ne hagyd, hogy a mesterséges édesítőszereket használó márkák becsapják téged!Inkább vízzel helyettesítsd, és napi nyolc pohár elfogyasztására törekedj. "Igyál egy zöld-, borsmenta- vagy édeskömény-teát a gyulladás eltávolítása érdekében" - mondta Dr. Ross.

7. Aludj eleget

Az alvást gyakran befolyásolja a menstruáció és puffadás. Tehát törekedj arra, hogy naponta legalább nyolc órát tölts alvással, ez nagyon fontos az emésztésed érdekében is.

8. Kérd ki a nőgyógyászod véleményét a fogamzásgátlóval kapcsolatban

A szájon át történő fogamzásgátlás nemcsak egyik legelterjedtebb módszer, hanem jelentősen csökkenti a fájdalmas periódusokat és stabilizálja a hormonokat is. "Valójában az orvosi vizsgálatok arra utalnak, hogy akár 50%-kal segíthet a fájdalom enyhítésében" - mondja Dr. Roy. Ez egy komoly ösztönzés.

9. Kérdezd meg az orvosodat a vizelethajtókról

Számtalan orvos ír fel enyhe vizelethajtót betegeinek, hogy könnyítsenek a problémán. "Az egy dolog, ha puffadásos tünetek jelentkeznek, de néhány nőnek a vízvisszatartás miatt nagy segítséget nyújthat egy enyhe vizelethajtó. Ez határozottan nem káros" - Dr. Streicher. "Vannak olyan természetes vízhajtók is, amelyeket már alapból fogyasztasz, mint például a koffein" - mondja Dr. Streicher. "Természetesen néhány ember nem bírja a koffeint, másrészt a menstruáció idején pont nem annyira ajánlott a koffeinfogyasztás" - mondja.

10. Gyakrabban főzz otthon

A saját ételek készítése drasztikusan csökkentheti a puffadást. Az emberek gyakran észre sem veszik mennyi só található az éttermi vagy a feldolgozott ételekben - mondja Dr. Streicher. Természetesen ez az oka, hogy az éttermi fogások ennyire ízletesek. De ha saját magad főzöl, akkor ügyelj arra, hogy ne sózd túl az ételt. Már ez is hatalmas különbséget jelenthet a puffadás csökkentésében.

11. Ne vidd túlzásba a rostok fogyasztását

Ha éppen rosszul érzed magad, jó ötletnek tűnhet egy kis gyümölcs vagy zöldség fogyasztása, viszont ez sokszor pont visszafelé sül el. Ez azért ne tévesszen meg, a legtöbb esetben tényleg jót tesznek a gyümölcsök és zöldségek, de ha hirtelen eszel túl sokat a menstruációd idején, még intenzívebb puffadást tapasztalhatsz.

Ahogyan említettük, a menstruációs puffadás egy teljesen normális dolog, ellenben, ha úgy tűnik, hogy egyre rosszabbra fordul a helyzet, nem árt felkeresned egy nőgyógyászt. A doktorok általában azt javasolják, hogy vezess egy tüneti naplót, így könnyebben nyomon tudod követni az állapotodat és segíthetsz az orvosodnak a következő lépés meghatározásában.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője