Új trend: valóban segíthet az almaecet, ha hüvelygombás fertőzésed van?

2018.október.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Abban a pillanatban, amikor viszkető, égő érzést érzel hüvelytájon és tudatosul benned, hogy valószínűleg gombás fertőzésed van, másra sem vágysz jobban, mint hogy megszűntesd a pokolian kellemetlen érzést. Egyre több hír terjeng egy új, divatos gyógymódról: az almaecetről.

Új trend: valóban segíthet az almaecet, ha hüvelygombás fertőzésed van?
Fotó: Shutterstock

Honnan tudod, hogy gombás fertőzésed van?

A gomba - vagy kandidafertőzést a Candida nevű gomba okozza, ami szereti az olyan sötét és nedves helyeket, mint a száj, a torok és igen, a vagina. Teljesen ártalmatlan, egészen addig, amíg mennyisége el nem szaporodik.

Ha az általad hordott fehérnemű anyaga nem teszi lehetővé a bőröd számára a szellőzést (a pamut mindig jó választás ennek elkerülésére, a selyem kevésbé) vagy antibiotikumot szedsz (ami képes megölni a hüvelyt rendeltetésszerűen védő baktériumokat), könnyen kialakulhat a kandidafertőzés.

A gombás fertőzés leggyakoribb tünetei a viszketés, a bőrpír, a duzzanat, a szexuális fájdalom és a pattanások megjelenése.

A gombás fertőzés nemcsak nagyon kellemetlen, de rendkívül gyakori is. Három nőből egy akár évente elkap valamiféle gombás megbetegedést.

Az almaecet segíthet a fertőzésen?


Néhányan határozottan hisznek benne, hogy jó döntés a gombás fertőzést almaecettel kezelni. Sok internetes oldalon találhatóak olyan videók, amelyben tampont áztatnak almaecetbe, hogy azt helyezzék fel. Az ítélet: ez a cselekedet helytelen.

Lauren Streichernek, a Northwestern University professzorának a kérdésre egyszerű a válasza: "Használd az almaecetet a salátádon, de ne a hüvelyedben".

A kijelentés nem vita tárgya, minden formában kerülni kell az almaecet használatát hüvelyi fertőzés kezelésére. A tamponnal való almaecetes kísérletezés pedig akár kimondottan káros is lehet, extra irritációt vált ki.

Akkor hogyan kezelhető?


Jó hír: a hüvelygombás fertőzésektől könnyen megszabadulhatsz. Sok olyan gombaölő gyógyszer van, a legjobb, ha ez ügyben orvoshoz fordulsz recept felíratásáért, de vannak nem vényköteles készítmények is.

Orvoshoz menni azért is érdemes, mert a gombás fertőzések gyanújának általában feléről kiderül, hogy másféle fertőzésről van szó - ilyen esetben pedig könnyen félrekezelheted magad, ha nem vizsgál meg orvos.

Érdemes tudnod, hogy tizennégy napon belül kell megszűnnie a fertőzésnek, a napok száma attól is függ, milyen mértékű a fertőzés és milyen gyógyszerrel kezeled. Addig is, ha elkaptad a fertőzést, feküdj el egy kád hideg vízben (ami szigorúan almaecettől mentes). A hideg víz önmagában ugyan nem fog meggyógyítani, de hatásos viszketés - és égéscsillapító.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője