Hogyan élj egyedül, mint önálló diák

2020.augusztus.21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A legelső alkalom, amikor elköltözünk a családi fészekből, igazán izgalmas lehet. A saját albérletbe (szobatársakkal, vagy teljesen egyedül), vagy kollégiumi szobába való költözés a felnőttkor kezdetét jelenti. Viszont ez a szabadság kötelezettségekkel is jár. A mindennapi feladatoktól kezdve a pénzügyekig, sok mindent kell megtanulnunk az életről. Íme pár hasznos tipp a saját életed megkezdéséhez:

1. Készíts költségvetést
Ha útmutatást keresel az önálló életvitelhez, az egyik legfontosabb dolog a pénz beosztása. Kezdd egy havi költségvetés megtervezésével. Ez segítséget nyújt abban, hogy ne költekezd túl magadat. Illetve, egy olyan szokássá válhat, ami elég jól jön a későbbiekben is. Add össze a rendszeres, fix költségeket (pl.: albérlet, rezsi, biztosítás) és ezt vond ki a havi jövedelmedből.
A maradék összegnek pedig fedeznie kell a változó költségeket, mint például étel, ruhák, utazás. Elsőre mind hibázunk, de néhány nagyobb bevásárlás után tisztább képet kaphatsz arról, hogy mit is engedhetsz meg magadnak. Abban az esetben, ha sikerül megtakarítanod egy kis pénzt minden hónapban, akkor abból nyaralásokat, koncertjegyeket vagy egyéb, különlegesebb dolgokat vehetsz.

2. Azonnal fizesd be a számlákat
Egy másik, elég fontos pénzügyi lecke a számlák kezelése. A számlák időben történő befizetése, beleértve a lakbért és a hitelkártyát, sok büntetéstől és késedelmi díjtól menthet meg a jövőben. Hozz létre egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi, hogy azonnal ki tudd fizetni ezeket a költségeket. Ha minden egyes fizetés után képes vagy megőrizni a blokkot, akkor pontosabb képet kaphatsz arról, hogy mennyi pénz van a számládon és jobban átlátod a kiadásaidat. Léteznek online emlékeztetők, amiket beállíthatsz, hogy figyelmeztessenek e-mailben vagy SMS-ben, mikor is kell fizetni a számláidat.

3. Legyen minden hónapban megtakarításod
Próbálj egy kis összeget összespórólni minden hónapban, függetlenül az összeg nagyságától. A megtakarítás szokása megteremti a pénzügyi stabilitás alapjait. Fontos, hogy legyen vésztartalékod, amely ideális esetben akár három havi megélhetési költséget fedez. Lehet ez fundamenta, vagy csak simán megtakarítás, mindenképpen jól jársz vele.

4. Ne félj az egyedülléttől
Keress egy olyan tevékenységet, amely kitölti az időt, amit egyedül töltesz. Ez egy remek alkalmat nyújthat az egészséges szokások és új érdeklődési körök kialakítására. Azok a tevékenységek, amelyekbe időt és energiát fektettél, egész életen át tartó hobbivá válhatnak.

5. Kezdj el főzni
Nincs is jobb, mint az a büszkeség, amit egy ízletes, saját magad által elkészített fogás elfogyasztása után érzel. Igaz, hogy az egyetemistáknak sokszor nincsen idejük, esetleg pénzük, hogy különlegesebb ételeket készítsenek maguknak, viszont sokkal önállóbbá válhatsz, ha saját magadra főzöl. Ráadásul, a legtöbb esetben olcsóbban jössz ki, arról nem is beszélve, hogy általában sokkal finomabbakat ehetsz, mintha beülnél valahova.

6. Vállald a felelősséget és fogadd el a segítséget
Ha egyedül vagy, muszáj bíznod magadban, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen egyedül vagy. Keress, vagy hozz létre "biztonsági hálókat" magadnak. Például, ismerd meg a szomszédaidat vagy lakótársaidat. Egy figyelmes szomszéd vagy lakótárs könnyen segíthet abban, hogy ne legyél magányos. Emellett, azt se felejtsd el, hogy attól még, hogy jelenleg egyedül élsz, esetleg egy másik városban, még mindig vannak régi barátaid és családod, akikhez segítségért fordulhatsz.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

8 alkalom, amikor Jennifer Aniston pont úgy öltözött fel, mint te

8 alkalom, amikor Jennifer Aniston pont úgy öltözött fel, mint te

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője