Mire jó a kollagén? Így építsd be a szépségápolási rutinodba

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha esetleg még nem is használtad, biztosan te is találkoztál már a kollagénnel bőrápolási hirdetésekben, vagy hidratálók címkéjén. A kollagén sokat tehet azért, hogy egészségesebb és szebb bőröd legyen, éppen ezért jó, ha tudod, hogyan építheted be hatékonyan a szépségápolási rutinodba.

Mire jó a kollagén?
Mire jó a kollagén?
Fotó: Shutterstock

Na de mi is pontosan az a kollagén és mire jó?

Nos, a szervezetben a legelterjedtebb fehérje, és elengedhetetlen az izomzat és a sejtek egészséges működéséhez. Szerkezetét tekintve rostos, hosszúkás és kötélszerű, ami erőt és rugalmasságot kölcsönöz a bőrnek. A kollagén nemcsak a bőr egészségéhez nélkülözhetetlen, az egész testben megtalálható és fontos szerepet tölt be. Legalább 28 különböző típusú kollagén létezik, ezekből a testünkben 90%-ban az 1-es típusú van jelen. Megtalálható a bőrben, az inakban, az erekben, a szervekben és a csontokban.

Fotó: giphy

Lényegében úgy működik, mint a ragasztó, annak érdekében, hogy összekösse a szöveteket.

Na de ha megtalálható a testünkben, akkor miért van szükség rá, hogy esetleg külsőleg is gondoskodjunk kollagén-bevitelről?

A bőr folyamatosan termeli a kollagént, de az évek múlásával ez a termelődés egyre lassul. Amellett pedig, hogy a kollagén-termelés az életkor előrehaladtával csökken, az UV-sugárzás, a dohányzás és a szennyezett levegő is korlátozhatja. A kollagén-termelés csökkenése általában a húszas években kezdődik, és évente körülbelül egy százalékkal csökken, majd ez a csökkenés a menopauza idején jelentősen felerősödik.

Ha növelni akarod a szervezetedben a kollagén-szinted, akkor először is érdemes egy olyan napi arckrémet használnod, ami kollagén-tartalmú és az UV-sugarak ellen is véd. Fontos, hogy valóban az év minden napján használd, hiszen bár a Nap sugarai télen például jóval enyhébbnek tűnhetnek, az UV-sugárzás attól függetlenül még fennáll. Jó megoldás lehet az is, ha csontlevest főzöl, és azt fogyasztasz rendszeresen. A kollagénben gazdag csontokból készült leves ugyanis aminosavakra bomlik a bélben, és építőkockaként szolgálhat a kollagén-termelés fokozásához.

Fotó: giphy

Ha ezek a megoldások nem szimpatikusak, akkor választhatod még a tojásfehérjét, a húsokat és a sajtot, ha pedig vegán vagy, akkor a káposztát, hiszen ezek az élelmiszerek a legjobb aminosav-források közt vannak. A kollagén-termelést fokozhatja továbbá a C-vitamin és A vitamin bevitel, de az életmódoddal is sokat alakíthatsz azon, hogy éppen mennyire jól ellátott a szervezeted kollagénnel. Kerüld a dohányzást, a túlzott cukorfogyasztást, és fordíts több időt a testmozgásra. Ha mindez sikerül, biztos lehetsz benne, hogy nemcsak a bőröd, de az egész tested hálás lesz érte.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Itt az újabb bizonyíték, hogy Károly király és Katalin hercegné kapcsolata különleges

Itt az újabb bizonyíték, hogy Károly király és Katalin hercegné kapcsolata különleges

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője