Így tanulj online!

2020.augusztus.21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A koronavírus berobbanásával, és az órák online-ná tételével csábítóan nagy szabadságot kaptunk. Igen, megkaptuk a lehetőséget, hogy ellazuljuk a napot, hisz mennyivel könnyebb volt a reggel nyolc órási előadásra tíz perccel hamarabb felkelni, és smink nélkül pizsiben, a kanapé vagy az ágy kényelmében, kikapcsolt kamerával hallgatni az előadást.
Már ha bementél.

Akárhogy is, egy idő után biztos te is rájöttél, hogy ez így nem mehet tovább, és ha ez így folytatódik – mármint az online rendszer -, akkor igenis be kell bizonyítanod a tanárodnak, hogy ott vagy, jelen vagy, figyelsz és részt is veszel az órán, nem csak a fél füleddel hallgatod, miközben kávét főzöl, és épp nem találsz semmi érdekeset a Netflixen.

Lesd meg néhány tippünket, hogy mit tegyél, illetve ne tegyél az online előadások és szemináriumok alatt. Még néhány tanácsot is kapsz, hogy hogyan legyél a lehető legjobb online diák.

Tedd!

1. Legyél pontos, lépj be időben
Hiába online a rendszer, a részvétel igenis számít, szóval igenis jelentkezz be akár az ezredik online platformra, amit a tanárod használ. Legyél biztos benne, hogy a laptopod fel van töltve, és készülj fel arra az eshetőségre, hogy bizony a tanár bármikor kérheti, hogy kapcsold be a kamerát. A késés sem elfogadott, pláne, hogy a napi ingázásod (általában) a hálódból a nappali kanapéjáig tart.

2. Olvasd el a tantervet
Ez lehet, bután hangzik, de tényleg olvasd el a tantervet időben. Legyél biztos benne, hogy elolvastad a kötelezőket vagy legalábbis felkészültél belőle annyira, hogy értsd, miről beszél az oktató. Ne feledd, a tanterv a Te térképed az órához, és szükséges is a tanulmányaidhoz, szóval tényleg nézd át!

3. Mutasd be magad, és tartsd tiszteletben a társaidat
Mutatkozz be, és beszélj lassan. A hangminőség annyiféle, ahány szaktársad van. Biztosnak kell lenned abban, hogy ők is hallanak téged, és te is őket. A megbeszélések – akár élőben is – vitává is fordulhatnak, mikor valaki nem ért egyet a másikkal. Akárhogy is, tiszteld a társaidat és inkább lődd ki a mikrofont, ha más beszél. Ha nagyon nem tudod visszafogni magad, és ez az arcodon is látszik, akkor inkább a kamerát is kapcsold ki.

4. Legyen egy helyed, ami csendes és nem zavarnak meg
Ha teljes erőbedobással részt veszel az oktatáson, mint online hallgató, akkor annyi helyet kell magadnak biztosítani, amennyit tudsz, és mindezt olyan helyen, ahol a legkevésbé zavarhatnak. Az is alapvető, hogy rendezett legyen a háttered – takard el a kedvenc bandád poszterét, és a széktámlára halmozott szennyeskupac se legyen látható -. Zárd be az ajtót, hogy egyedül legyél, és kérd meg a lakótársaidat vagy a családodat, hogy ne zavarjanak addig, míg tart a meeting.

5. Teszteld a kütyüidet
Ha a kütyüidben hiba van, akkor az azt is jelentheti, hogy valami fontos információról is lecsúszhatsz, amit épp akkor mondd el a professzor, amikor offline vagy. Menjél biztosra, hogy a kamerád működik, csakúgy, mint a mikrofonod és audiód. Használj fülest vagy fejhallgatót, hogy mindenkit rendesen hallj, és téged is normálisan halljanak. Dugd be a töltődet, nehogy véletlen lemerüljön a laptopod az előadás közben.

6. Legyél rugalmas
Mint online tanuló, biztosan csábítónak találod ezt az új rendszert. Hisz saját beosztásod van, otthonról dolgozhatsz, stb. Rugalmasnak lenni a legfontosabb dolog, ha sikeres szeretnél lenni az online tanulás során. Fontos, hogy hatékonyan tervezd az idődet, hogy elég időd és helyed legyen, hogy részt tudj venni az online órákon. Ne hagyd magad elcsábítani.

Ne tedd!

1. Ne szobanövény legyél, ne félj beszélni
Még a személyes órák is megkövetelik, hogy aktívan részt vegyél rajtuk, szóval online se legyél szobanövény. A tanárod elvárja, hogy részt vegyél az órán, szóval hajolj közel a mikrofonhoz, és ha a véleménynyilvánításra kerül a sor, akkor igenis oszd meg a gondolataidat.

2. A rossz technikai nem kifogás
Mint egy online órára beült hallgatótól, a tanár elvárja, hogy rendesen legyen beállítva a technológiád, megfelelő időben jelentkezz be és vegyél részt az órán. Ugyan úgy, ahogyan a kutyádat nem okolhatod a házifeladat megevéséért többé, a rossz technikát sem.

3. Ne figyelj más oldalakra
Igen, ez értendő az Instagramra, Snapchatre, TikTokra és a Facebookra is. Az órára figyelj, ne a neten szörfölj! Blokkold ezeket az oldalakat, miközben bent vagy az "osztályban".

4. Ne érezd magad egyedül
Az online tanulás egyik, talán legdepresszívebb oldala az az, hogy egyedül tanulsz. Küszöböld ki ezt azzal, hogy együtt tanulsz a szaktársaiddal. Simán kaphatsz így, online is csapatfeladatot, de ha mégsem, és úgy érzed, hogy egyedül neked nehezebb tanulni – akár lelkileg, akár fizikálisan –, akkor beszéld meg néhányukkal a közös munkát.

5. Ne legyél negatív
A pozitív attitűd segíthet azon, hogy átvészeld az online oktatást. Tarts szüneteket. Igyál egy kávét vagy egy teát, esetleg sétálj egyet, hogy kiszellőztesd a fejed. Jógázz, beszélgess a barátaiddal minden nap, mikor épp nem a képernyőt nézed. Aztán becsületesen, tíz perc pihi után folytasd a munkát.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Megérkezett a vajköröm, a tavasz legelragadóbb szépségtrendje

Megérkezett a vajköröm, a tavasz legelragadóbb szépségtrendje

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője