Sztorik tabuk nélkül - 6. Vivien: Kimostam a vaginámat, de meg is bántam! (x)

Promóció

2017.szeptember.11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nem hinném, hogy kényszeres lennék a mosakodás területén, az viszont biztos, hogy képtelen vagyok például este fogmosás nélkül lefeküdni. És persze reggel is első dolgom a tisztálkodás. De mint kiderült, kicsit túllőttem a célon…

Tisztaság fél egészség – vagy mégsem
Nemrég – ostoba módon – rákaptam a hüvelyöblítésre. Még spéci irrigátort se szereztem be a művelethez, csak egyszerűen lecsavartam a kézi zuhany rózsáját és a vízsugárral kiöblítettem magam. De még mielőtt leutánoznál, már most szólok, hogy mindezzel életem egyik legnagyobb hülyeségét követtem el. Úgyhogy egy jó tanácsot gyorsan fogadj meg: ha csak nem a nőgyógyászod javasolja, ne öblögesd magad, mert még baj lehet belőle. Nekem legalábbis lett tőle bajom rendesen!

Fertőzés a tisztálkodástól?!
Dióhéjban: a rendszeres "öblítőprogrammal" szépen kinyírtam a saját hüvelyflórámat, és még akkor se kaptam észbe, amikor szokatlanul erős folyásom lett. Sőt, ahelyett, hogy a nőgyógyászomhoz mentem volna, a visszataszító, halszagú, bőséges hüvelyfolyástól megint csak zuhanyozással próbáltam megszabadulni. Elárulhatom, ezzel a módszerrel egyáltalán nem lehet csak úgy "kimosni" ezt a hüvelyi nyavalyát, amiről persze néhány saját magamnak okozott kellemetlen nap után megtudtam, hogy egy bakteriális fertőzés. Ilyenkor pedig, vagyis ha bakteriális hüvelyfertőzése van az ember lányának, a megfelelő gyógyszeres kezelés után inkább a hüvelyflóra mielőbbi helyreállításán kell munkálkodni, például patikában kapható hüvelyflóra-regeneráló készítmény segítségével.

Ilyen a vaginád belülről
Azóta persze megtanultam – jobb híján a saját káromon –, hogy a hüvely öntisztuló szerv, amit nem hogy tök fölösleges vízzel kiöblögetni, hanem egyenesen káros is. Ha hozzám hasonlóan te is nekiállsz zuhannyal irrigálni, azzal csak kárt teszel a hüvelyflórádban. A vaginád ugyanis nem steril, hanem különféle mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) találhatók benne, békésen éldegélve egymás mellett. Ez a hüvelyflóra, amelyben – jó esetben – egészséges, biológiai egyensúly uralkodik. A hüvelyflóra legfontosabb "lakói" a tejsavbaktériumok, amik a nevükhöz híven tejsavat termelnek, így biztosítva a hüvely savas pH-ját, mely egyben a védelmet is jelenti, mivel a savas közeg nem kedvez a kórokozók szaporodásának. Ezért kell egy-egy fertőzés után törekedni a savas kémhatás mielőbbi helyreállítására, mert azzal gátat lehet vetni a fertőzés kiújulásának.

Ne öblögesd, ha nincs nyomós okod rá!
A felesleges, túlzásba vitt hüvelyöblítéssel a többi ott élő mikroorganizmussal együtt kimosod a hüvelyflóra egészségét fenntartó tejsavbacikat is. Márpedig ha ezek nincsenek, vagy legalábbis erősen megcsappan a "létszámuk", a hüvely savas kémhatása megváltozik. Ezzel pedig védtelenné válsz a gáttájékon szinte állandóan lesben álló, káros baktériumokkal szemben. Tanácsos tehát óvnod a pH-dat! Kerüld az öblögetést, de még a túlzott szappanozást is: használj inkább speciális, intim mosakodószereket. Egyéb, illatosított kenceficéket pedig csak a vaginádtól biztonságos távolságban alkalmazz!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője