Mi van akkor, ha szülés után a szex kínzó fájdalommal jár?

2020.június.13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ma már elég sokat megtudhatunk arról, mi vár ránk a terhesség során, a szülés közben és a szülés után. A húsbavágó, kozmetikázatlan dolgok sem maradnak rejtve, legyen szó inkontinenciáról, gátmetszésről vagy vérző mellbimbóról. Van azonban egy olyan téma, amiről nagyon kevés szó esik. Mi van akkor, ha szülés után a szex nem élvezettel, hanem kínzó fájdalommal jár?

Mi van akkor, ha szülés után a szex kínzó fájdalommal jár?
Fotó: Profimedia

Luca kisfia két hónapos volt, amikor egy délután végre minden összejött. Sem ő, sem a férje nem voltak hullafáradtak, a baba pedig édesdeden aludt a kiságyban. Tökéletes volt az időzítés ahhoz, hogy hónapok óta először újra együtt legyenek. Luca vágyott a szexre, boldogan szorította magához a férjét, amit azonban a behatolás pillanatában érzett, az minden volt, csak nem örömteli. "Rosszabb volt, mint a szüzességem elvesztése. Mintha teljesen száraz és reménytelenül szűk lettem volna odabent, holott korábban éppen attól féltem, hogy a hüvelyi szülés miatt kitágulok majd." - meséli a nő, hozzátéve, hogy akkor föl is adták, és csak hetek múlva mertek újra belevágni. Így is körülbelül a negyedik-ötödik alkalom volt igazán élvezetes Luca számára, és fél év is eltelt, mire már síkosítót sem kellett használni. Andrea nem volt ilyen szerencsés. Lassan két éve szült, és még mindig erőteljes fájdalommal járnak számára a szeretkezések. "Ha sokat gyakoroljuk, és nagyon hosszúra nyújtjuk az előjátékot, akkor csak az első néhány perc kellemetlen, és utána már ugyanúgy élvezem, mint régen, de ehhez rengeteg síkosítóra van szükség, és arra, hogy az elejét - különösen a behatolást - összeszorított fogakkal kibírjam." A harmincas évei elején járó nő nagyon elkeseredett emiatt, különösen, hogy a nőgyógyásza sem érti, mi lehet a gond. "Azt is hallottam már, hogy sokaknak a szoptatás végéig ilyen kellemetlen a szex. Pár hónap múlva tervezem elválasztani a fiamat, meglátjuk, mi lesz utána. Ha nem változik semmi, akkor a következő utam egy pszichológushoz vezet majd." - mondja.

Fotó: giphy

<˘˘˘˘/>Bonyolultabb, mint hinnénk

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza szerint a probléma sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, a háttérben álló okok pedig meglehetősen komplexek. "Nagyon sokat segíthet, ha a kismama és partnere testi és lelki értelemben is fölkészülnek arra, hogy a szülés utáni első együttlét nem fog olyan gördülékenyen menni, mint korábban, és a nőnek kellemetlen vagy akár fájdalmas érzés is lehet. Épp ezért fontos, hogy ő diktálja a tempót, ő válassza ki a számára legkellemesebb pozitúrát, partnerével hagyjanak elegendő időt az előjátékra, és lehetőség szerint készüljenek síkosítóval is" - tanácsolja dr. Hetényi. Míg a párok nagy részénél az első néhány alkalom után már minden megy a régi kerékvágásban, egyes esetekben tartósabb fájdalommal kell számolni. "Az okok közül elsősorban a gátmetszést és gátrepedést említeném. Ezek szövődményeként előfordulhat heges gyógyulás, mely után a terület érzékeny vagy fájdalmas maradhat. Emellett kismedencei és hüvelyi eltérések is okozhatnak fájdalmat szex közben. Császármetszés során a hüvely nem, csak a hasfal és a kismedence értintett, ugyanakkor ez egy nagyműtét, a gyógyulás hosszadalmas lehet, és hasfali, alhasi, sőt akár a hüvely és gát irányába sugárzó fájdalommal is járhat az együttlét. A fizikális eltérések egy manuális nőgyógyászati vizsgálattal, illetve ultrahanggal jól felismerhetők. Ritka kivételektől eltekintve a fájdalom hormonális változásokkal nem magyarázható, a szülés utáni élettani változások, tehát alacsonyabb ösztrogén, magasabb tejelválasztásért felelős hormon szint nem befolyásolhatja ezt a kérdést." A doktor úr elmondása szerint a gát és a hüvely problémáit egyszerűbb esetekben intimtornával is jól lehet kezelni, hegesedés esetében pedig a plasztikai műtét nyújthat megoldást.

Fotó: giphy

A lelki oldal

A fent felsoroltak mellett nőgyógyász szakértőnk hangsúlyozza, hogy a testi okokkal párhuzamosan a lelki okokat is kezelni kell. Ennek egyik része a már említett türelem a pár részéről és a közös akarat arra, hogy a problémát megoldják. Ehhez elengedhetetlen egy empatikus nőgyógyász, de akár terápiás segítséget is érdemes igénybe venni. Ez még akkor is indokolt lehet, ha a fájdalom alapvetően nem lelki eredetű volt, hiszen ha hosszú ideig kellemetlen érzésekkel jár az együttlét, az önmagában is okozhat averziókat a szexualitással kapcsolatban.

8 szoptatási nehézség, amire minden kismamának érdemes figyelni

8 szoptatási nehézség, amire minden kismamának érdemes figyelni

A szülést követő szexualitás egyik legjobb bejóslója, hogy milyen volt a szülők szexuális élete a várandósság idején. A párok gyakran orvosi indok nélkül megtartóztatják magukat szinte az egész terhesség alatt, így egyre inkább idegen tereppé válik az intimitás. – mondja dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus.

A szakértő szerint a fájdalmas együttlét pszichés faktorai közül kiemelkedik a nő megváltozott testtel kapcsolatos szorongása, aki pedig nem tartja magát szexuálisan vonzónak, az nehezebben is vonódik be a szexuális együttlétbe, így elmarad az izgalom, a nedvesedés. Természetesen a partner visszajelzései is kulcsfontosságúak, de ha a nő kívánja a szexet, a teste azonban mégsem a megszokott módon reagál, akkor Hevesi szerint érdemes együttlét közben is valami szexi fehérneműt magán tartania, ami visszahozza a kívánatosság érzését.

"Az együttlét akadálya lehet továbbá, ha a nő nem tudja félretenni új szerepét: úgy érzi, a jó anya és a szenvedélyes szerető képe nem összeegyeztethető, illetve rossz anya, ha nem kizárólag a babával foglalkozik." – mondja Hevesi, hozzátéve, hogy ha fél-egy éven belül nem oldódnak meg ezek a problémák, akkor érdemes szexuálpszichológust felkeresni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője