2018 legjobb albumai, a GLAMOUR szerkesztői szerint

2018.december.29.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az utóbbi években a GLAMOUR csapata rendre összeállította az év legjobb albumainak listáját. Nagyon sokfélék vagyunk, így aztán nagyon sokféle zenét is hallgatunk, éppen ezért biztos lehetsz abban, hogy érdekes csemegekét, és a saját kedvenceid közül is találsz majd a listánkon. Legyél nyitott az újdonságokra, hallgass zenét minden nap, a zenénél olcsóbb és élvezetesebb terápia nincs a lelki bajokra!

Íme 2018 legjobb lemezei a GLAMOUR szerkesztői szerint:

Young Fathers - Cocoa Sugar

A skót trió zenéje nagyon természetes örököse a brit trip hop hagyományoknak (Massive Attack), ugyanakkor érezhetően valahol a The Weeknd-féle kedvehagyott alternatív r&b-vel is együtt lélegeznek. A fiatal apukák elképesztően okos, és még annál is atmoszférikusabb zenét csinálnak, amiből ezen az albumon kiragyog pár egészen csodás sláger. Ez a zene egy nagy, sötéten és helyenként kiszámíthatatlanul hömpölygő feltartóztathatatlan folyó, aminek a hordaléka a furcsán idegen, de mégis ismerős érzés, ami valahogy vissza-visszalök, hogy újra elmerülj benne. Nagyon könnyen függő viszonyba lehet keveredni ezzel a lemezzel.

A kulcsdal, és egyben az év klipje kategóriában biztos helyezett In My View:

Troye Sivan - Bloom

Új peroxidszőke frizurájával Troye Sivan kétségtelenül kiérdemelte az év pophercege címet, és második stúdióalbuma ennek ékes bizonyítéka. Tele pörgős slágerekkel, az ausztrál srác egy szuper albumot készített, amivel büszkén ünnepli azt, hogy az LMBTQ közösség tagja. Dalai között találunk olyat, ami a Grindrről vagy az egyéjszakás kalandokról szól, és jól megérdemelten a legnépszerűbb popsztárok közé katapultált.

Az album legjobb dala:

Interpol - Marauder

A 2000-es évek New York-i indie rock-hullámának legfontosabb zenekara egy évtizede sikertelenül keresi, hogy merre is kellene tovább lépniük. Talán már a legelszántabb rajongók is lemondtak arról, hogy az időközben trióvá apadt zenekar még képes jó lemezt letenni az asztalra. Így aztán nyugodtan mondhatjuk, hogy váratlan meglepetés volt, hogy a Marauder egy kifejezetten erős album lett. Az Interpol utoljára a zseniális deütáló lemezén, a Turn on the Bright Lights-on tudott ennyire sajátos, klausztrofób hangulatot teremteni. Jobb dalokat talán a második, és harmadik lemezükre is írtak, de a mellkasunkat egyik sem szorította ennyire a 2001-es bemutatkozás óta. Nagyon furán szól az egész, olyan mintha egy félhomályos, nehéz levegőjű pincéből hallanánk a dalokat, nem szívesen mennénk le, de valahogy mindig visszatérünk, hogy hallgassuk a lefelé vezető lépcsőről.

Kulcsdal:

The 1975 - A Brief Inquiry Into Online Relationships

Hosszas ízelítők, csepegtetések, poszterek és érthetetlen visszaszámlálások után november végén végre megérkezett a manchesteri zenekar harmadik stúdióalbuma, amiben Matt Healy frontember az állandóan változó online világunkat vizsgálja. Az album dalai között hallhatunk szívszorító balladákat, de pozitív, reményteli dalokat is. Az új lemez a harmadik része a szerelmi témákat feldolgozó lemeztrilógiának, ami ezúttal ugye az online térben létesülő kapcsolatokról szól, Matty azonban nem zárja ki, hogy tovább folytatja a sorozatot egy negyedik, kapcsolódó lemezzel is. Az előző két albumhoz képest, ez sokkal poposabb, elekronikusabb, amint a témája ezt meg is kéri, és a The 1975 ezzel is bizonyította, hogy kiérdemelt helyük van a legjobb zenekarok listáján.

Muszáj meghallgatnod:

Caroline Rose - Loner

Mindig szeretnél olyan vagány lenni, mint Caroline Rose. Egyszerűen mindent irigylünk tőle, a tehetségét, a humorát és persze a vagányságát. Rose mindenféle műfajok között elképesztő magabiztossággal kötéltáncol, időnként úgy érzed, hogy popbabérokra tör, persze ilyen okos popzene a mainstreamben nincs, csak az álmainkban. Máskor vérbeli rocksztárnak mutatja, de mindegy is, hogy mit csinál, tele van hatalmas ötletekkel és még hatalmasabb slágerekkel. Imádnivaló!

Kulcsdal:

A GLAMOUR kedvencei az előző évekből:

Top 10: Kihagyhatatlan lemezek 2015-ből

Top 10: Kihagyhatatlan lemezek 2015-ből

2017 legjobb lemezei, amiket hiba lenne kihagynod

2017 legjobb lemezei, amiket hiba lenne kihagynod

Ezra Furman - Transangelic Exodus

Erre lemezre egyszerűen nincs semmilyen épkézláb magyarázat. A gagyi, a nagyszabású, a béna és a ripacs, a veszélyesen dühös, a szívbemarkolóan fájdalmas annyira szétszálazhatatlanul egyben van ezen a lemezen, hogy azt képtelenség felfogni. Az egésznek a bombasztikussága, a romlottsága lenyűgöző. Teljesen ellentétes érzéseket képes kiváltani, hol zokogni, hol önfeledten nevetni kell rajta, nem lehet megszokni, minden alkalommal kiborító, csodálatos album:

Kulcs:

Ariana Grande - Sweetener

Ariana Grande élete egyik legnehezebb évén van túl. Miután Manchesterben koncertje közben terrortámadás történt, a popsztár minden fájdalmát abba fektette, hogy egy csodálatos új albumot írjon a rajongóinak, ami telis tele van szuper popslágerekkel és libabőrt okozó harmóniákkal. Minden dal legendás, és Ariana Grande általuk bepozícionálta magát, mint a legjobb női előadó jelenleg. Aki meg nem így gondolja, annak thank you, next!

Egyértelműen a legjobb dal róla:

Idles - Joy as an Act of Resistance

Talán még nem volt olyan a listánk történetében, hogy egy előadó, zenekar egymást követő két évben is felkerüljön az évvégi listánkra. Az Idles azonban a tavalyi debütálása után idén ki is jött a második lemezével, hogy bizonyítsa, hogy (tessék megkapaszkodni valamiben) a világ legfontosabb és legérvényesebb zenekara jelenleg nem más, mint az Idles. Persze, az biztos, hogy erre a felháborító óbégatásra nem lesznek feltétlenül sokan kíváncsiak. Az Idles minden ellen van, ami frusztrál, elkeserít, feldühít a világban. Az Idles az idegeiden táncol, de most mit lehet tenni, nekik meg az idegeiken táncolnak, ki akarta a Brexitet, ők ugyan nem! Nekik van elegük a bevándorlásellenes uszításból, a homofóbiából, nekik van elegük a macsóskodásból, a nők elnyomásából, nekik van elegük abból, hogy sikeresnek, jó képűnek, gazdagnak kell lenni, ahhoz, hogy elérj valamit. A f#sz kivan az egésszel!

Az év, az évszázad dala:

Shawn Mendes - Shawn Mendes

A poprock aranyfiújának harmadik albuma az év elején jelent meg, és bizonyította, hogy őt nem lehet leírni holmi kis újabb srácnak egy szál gitárral, aki a szerelemről énekelget. Miután szorongással, bizonytalansággal küzdött, és végig nézte mindazt a szörnyűséget, ami most Amerikában folyik, a kanadai Mendes zenéje sokkal személyesebb lett, és egy gyönyörű, merész, őszinte és érett albumat sikerült összehoznia saját nevén, amin dübörögnek a popslágerek, de ugyanúgy átível több stíluson is.

Ne hagyd ki róla:

Boy Azooga - 1, 2, Kung Fu!

Nagyon furcsa zenekar a Boy Azooga és nagyon furcsa a lemezük is. Egy nagyon szokatlan stíluskeveredés, ami első hallásra egymástól viszonylag távol eső dolgokat próbál közös nevezőre hozni. Ennek megfelelően nem könnyű hová tenni a zenéjüket, de mégis valahogy belefészkelődik a fülbe, és hallgattatja magát. Nagyon rafináltan kidolgozott lemez, ami egyrészt egészen aprólékosan kidolgozott, de valahogy végig nagyon természetes. Hol elborultabb, hol teljesen felpörgött. Tökéletes poplemez!

Kulcsdal:

Cardi B - Invasion of Privacy

Cardi B

Mindannyian tudjuk, hogy manapság a hip-hop és a rap az új pop, így nem is meglepő, hogy az `új Nicki Minaj-nak` emlegetett Cardi B pillanatok alatt olyan hírnévre tett szert, amire csak nagyon kevesen. Az Invasion of Privacy című album nem tartalmaz olyan számot, amit ne imádnánk hallgatni. Nem kell ehhez szeretni a rapet, ugyanis gondoljuk azokra az időkre, amikor bármikor szívesen hallgattunk Kanye Westet, Eminemet, vagy akár a korábban említett Nicki Minaj-t. A dalok mind nagyon fülbemászóak, és ma már a szórakozóhelyek legkedveltebb slágerei. Nem is véletlen, hogy jelölték a Grammy-díjra legjobb rap album kategóriában.

A szám, amit sose unsz meg róla:

Eminem - Kamikaze

Eminem

És igen, visszatért! Bár tegyük hozzá, hogy volt egy baklövése tavaly, amikor kiadta a Revival című albumot. Azt a lemezt, amit utána szinte mindenki lehúzott, ami nem is véletlen: az valójában Eminem egyik gagyi pop változata volt. És akkor most felmerülhet a kérdés, miszerint akkor a Kamikaze az igazi Eminem? Valami olyasmi, de nem egészen, azonban tökéletesen azonosul a mai rap kultúrával. Amikor először hallgattam az jutott eszembe, hogy néhol olyan, mintha egy Migos számot hallgatnék, de ez nem volt véletlen. Ahogy a számaiban is leírta, ezzel csak szimplán kifigurázta a többi rappert. Mindenesetre imádjuk ezt az albumot, mert elképesztően sokszínű, és egyed alkotás.

Legjobb klip és dal:

Arctic Monkeys - Tranquility Base Hotel & Casino

Azt hittük, hogy ez a pillanat már sosem jön el, igen, 5 évet, ÖT ÉVET kellett várni rá, hogy a világ egyik legjobb rockzenekara új albummal jelentkezzen, de azt kell mondanunk, hogy megérte a sok várakozás. Lehet, hogy Alex Turner szakálla nem éppen a legjobb döntés, de az Arctic Monkeys hatodik stúdióalbuma a maga furcsaságaival együtt tökéletes. Tény, hogy ez a lemez egyáltalán nem olyan, mint eddig bármi, amit a brit zenekar csinált, és ezért kaptak is rendesen hideget-meleget, de az a helyzet ezzel az albummal, hogy bár elsőre, sőt másodszorra, és akár még harmadszorra is teljesen értelmetlennek, lagymatagnak, unalmasnak és furának tűnhet, minél többet hallgatod, annál jobban értékeled, fedezed fel benne a zsenialitásokat, és bizonyosodsz meg róla újra, hogy az Arctic Monkeys még mindig az egyik legfantasztikusabb zenekar a világon.

Nehéz a döntés, de legyen például ez:

Florence + The Machine - High as Hope

A Florence + the Machine egy brit indie zenekar, melynek frontembere Florence Welch énekesnő. Első stúdióalbumuk 2009-ben jelent meg és meg is hozta számukra a sikert, hiszen 2010-ben hosszú ideig elsők voltak az UK Albums Chart listán, majd a Brit Awards 'év brit albuma' díját is ők zsebelték be. Idén júniusban új, negyedik lemezükkel rukkoltak elő, ami a High as Hope címet viseli. Az albumot kettősség jellemzi, az egyik pillanatban mély, lírai gondoltokat oszt meg, a másik pillanatban pedig mérhetetlen örömöt. Florence Welch Londonban töltött gyermekkoráról, kapcsolatairól, családjáról és a művészetről is énekel. Szeretet, gyűlölet, szenvedély, pozitív és negatív érzelmek egyaránt megjelennek a dalokban.

Az album egész album hangulatát tökéletesen visszaadja ez a dal:

LP - Heart to Mouth

Laura Pergolizzinak sokáig kellett várnia a sikerre, ő azonban úgy gondolja, minden időben történt. A 37 éves énekesnő hosszú éveken keresztül a háttérben munkálkodott és Rihanna, Christina Aguilera, Backstreet Boys és Cher számára írt sikeresebbnél sikeresebb dalokat. 2015-ben sikerült kitörnie és Lost on you című száma elsöprő sikert aratott. Az LP művésznéven híressé vált énekesnő idén is megörvendeztette rajongóit egy új albummal, mely a Heart to Mouth címet viseli. Hangjával, gondolataival különleges atmoszférát teremt új dalaiban is. Borozáshoz, lazításhoz tökéletes.

Valószínűleg ez lesz a befutó szám az albumról:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Meghan Markle és Harry herceg váratlan bejelentést tettek

Meghan Markle és Harry herceg váratlan bejelentést tettek

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője